Apple iPhone 17'nin en bomba 5 özelliği ortaya çıktı

Apple iPhone 17'nin en bomba 5 özelliği ortaya çıktı

Bu 5 özellik Apple'ın Eylül ayında duyuracağı iPhone 17'yi son yılların en büyük 'yükseltmesi' yapacak.

A+A-

'İnce' Tasarım

Söylentiler Apple'ın planladığı yeni iPhone 17 'den “iPhone 17 Slim” olarak bahsetmeye başladı, ancak Apple neredeyse kesinlikle bu isimlendirmeyi kullanmayacak. “İnce” tanımlaması, cihazın daha şık ve ince tasarımına atıfta bulunuyor.

Apple, 12,9 inçlik M4 iPad Pro modelinde kalınlığı bir milimetreden fazla azaltarak Apple'ın bugüne kadar ürettiği en ince cihazı ortaya çıkarmıştı. Aynı ince tasarıma 2025 yılında da odaklanılması bekleniyor ve gelecek iPhone'un mevcut iPhone'lardan “önemli ölçüde daha ince” olacağı söyleniyor.

Apple'ın bu iPhone'u ne kadar ince yapacağına dair ayrıntıları bilmiyoruz, ancak iPad Pro sadece 5,1 mm kalınlığında ve ne bekleyeceğimiz konusunda bir şablon görevi görebilir.

Boyut olarak iPhone 17 Slim'in 6,1 inç iPhone 15 Pro ile 6,7 inç iPhone 15 Pro arasında bir yerde olması bekleniyor. Farklı söylentiler, Apple'ın üzerinde anlaştığı ekran boyutu olarak 6, 55 inç, 6, 6 inç ve 6,65 inç 'i dikkate aldı; bu da onu iPhone 15 Pro Max'ten (ve söylentilere göre iPhone 16 Pro Max'ten) daha küçük hale getirecek.

Apple geçen yıldan bu yana üst düzey iPhone modelleri için titanyum kullansa da, iPhone 17 Slim'in alüminyum kasaya sahip olacağı söyleniyor. Cihaz hakkında ortaya çıkan ilk söylentiler aslında Apple'ın serisindeki “Plus” iPhone'un yerini alacağını gösteriyordu, ancak daha sonraki bilgiler Pro Max'ten bile daha pahalı olan yeni bir üst düzey iPhone'a işaret ediyor.

iPhone 17 Slim'in 2017 iPhone X'e benzeyeceği anlaşılıyor. iPhone X, teknolojide büyük bir sıçramaya işaret ediyordu ve standart iPhone 8 modelleriyle birlikte satılıyordu. Görünüşe göre bir iPhone 17, bir iPhone 17 Pro, bir iPhone 17 Pro Max ve Apple'ın Plus modelini tamamen ortadan kaldıracağı bu yeni üst düzey iPhone 17 Slim'e sahip olacağız. iPhone 17 Slim, Apple'ın şu anda 1.199 dolardan başladığı iPhone 15 Pro Max'ten daha pahalı olabilir.

Yeri Değiştirilen Kameralar

Daha ince ve daha hafif bir tasarımın yanı sıra, üst düzey iPhone 17 ilk büyük arka kamera revizyonuna sahip olabilir. Söylentiler, kameraların iPhone'un sol üst köşesinden üst ortaya taşınabileceğini ve bunun da Google Pixel'e benzer bir tasarımla sonuçlanabileceğini öne sürüyor.

Pixel 8 Pro'da cihazın arka kısmında üçlü kamera, lazer algılamalı otomatik odaklama sensörü ve flaşı barındıran yükseltilmiş bir bant bulunuyor. Apple hala iPhone 17 için tasarımları test ediyor, ancak yeniden konumlandırılmış kamera çıkıntısı bir olasılık.

Ekran İyileştirmeleri

1Hz'den 120Hz'e kadar değişken yenileme hızlarına olanak tanıyan ProMotion ekran teknolojisinin 2025 yılında üst düzey model de dahil olmak üzere tüm iPhone modellerinde kullanılması bekleniyor, ancak daha büyük haber Apple'ın yeni bir ekran kaplaması kullanacağı söylentileri.

Yeni kaplamanın mevcut Ceramic Shield kaplamaya göre daha iyi yansıma önleyici özelliklere ve çizilmeye karşı daha iyi dirence sahip olduğu söyleniyor. Sızıntılarda “süper sert yansıma önleyici katman” olarak tanımlanıyor.
Apple 2020'den beri Ceramic Shield kullanıyor. Bu, Corning ile ortaklaşa geliştirilen seramik-cam hibrit bir malzeme.

Corning o zamandan beri koruyucu cam ürünlerinde iyileştirmeler yaptı ve şirketin Gorilla Armor malzemesi yansımayı yüzde 75'e kadar azaltırken düşmeye karşı korumayı ve çizilmeye karşı direnci de artırıyor. Corning'in Apple ile uzun süredir bir ilişkisi var ve Gorilla Armor Samsung için geliştirilmiş olsa da, Corning Apple için benzer bir ürün üretebilir.

Daha İyi Selfie Kamerası ve Dinamik Ada Değişiklikleri

Yeni iPhone 17 için daha az ekran alanı kaplayan inceltilmiş bir Dinamik Ada bekleniyor. Ekran altı Face ID teknolojisi hakkında yıllardır söylentiler var ve bunun ilk ipuçlarını 2025 yılında görebiliriz. Ön kamera için daha küçük bir delik ve hap şeklinde bir kesik olacak, ancak Apple henüz tamamen ekranlı tasarım hedeflerine ulaşacak gibi görünmüyor.

Dinamik Ada'nın yeniden tasarlanmasının bir parçası olarak Apple'ın 24 megapiksel ön kamera kullanacağı ve bunun mevcut 12 megapiksel selfie kamerasına göre bir yükseltme olacağı söyleniyor. Gelişmiş görüntü kalitesi için altı elementli bir lense sahip olacak ve çözünürlükteki artış daha fazla ayrıntı yakalayacak ve kaliteden ödün vermeden daha fazla kırpmaya izin verecek.

Daha Hızlı Çipler

Görünüşe göre iPhone 17 serisi TSMC'nin yeni nesil 2 nanometre çiplerini almayacak, ancak muhtemelen yükseltilmiş 3 nanometre süreci üzerine inşa edilmiş A19 çip teknolojisini bekliyoruz. Apple genellikle iPhone'ları her yıl daha hızlı ve daha verimli çip teknolojisiyle yükseltiyor ve 2025 yılında mevcut olan en iyi çipin iPhone 17 Slim'de yer almasını bekliyoruz.

TSMC 2nm çipler üzerinde çalışıyor, ancak seri üretimin 2025'in sonuna kadar gerçekleşmesi beklenmiyor, bu da iPhone 17 modelleri için çok geç olacak. Çalışmalar hızlanırsa bu durum değişebilir. 3nm çip teknolojisiyle karşılaştırıldığında, 2nm üretim süreci aynı güçte yüzde 10 ila 15 hız artışı veya aynı hızda yüzde 25 ila 30 güç azalması sağlayabilir.

Yükseltilmiş 3 nanometre süreci üzerine inşa edilen çipler, 2 nanometre süreci üzerine inşa edilen çiplerle aynı kazanımlara sahip olmayacak, ancak yine de CPU ve GPU hızlarında mütevazı artışlara güvenebiliriz. Apple'ın yapay zekaya yoğun bir şekilde odaklanmasıyla, makine öğrenimi görevleri için özel Neural Engine'in de gelişme göstermesi muhtemel.

TSMC, 2024'ün sonlarında seri üretime başlaması planlanan N3P süreci üzerinde çalışıyor. N3P yongaları, 3nm yongalarınönceki versiyonlarına kıyasla daha yüksek performans verimliliği ve daha yüksek transistör yoğunluğu sunuyor.

Üst düzey iPhone 17 modelleri için 12GB'a kadar RAM söylentileri var ve bu artış daha pahalı olan iPhone 17 Slim'de mantıklı olacaktır. Şu anda RAM 8GB ile sınırlandırılmış durumda.

İlgili Haberler