Apple iPhone'lara Google'ın yapay zeka aracı Gemini güç verecek

Apple iPhone'lara Google'ın yapay zeka aracı Gemini güç verecek

Apple, Google'ın yapay zeka teknolojisi Gemini'nin iPhone'un üretken yapay zeka özelliklerine güç vermesi için görüşmeler yapıyor.

A+A-

Konuya aşina olan kişilere göre Apple, Google'ın Gemini yapay zeka motorunu iPhone'a yerleştirmek için görüşmeler yapıyor ve yapay zeka endüstrisini sarsacak bir anlaşmaya zemin hazırlıyor.

Bloomberg'in haberine göre görüşmeler özel olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, iki şirketin Apple'ın bu yıl iPhone yazılımına gelecek bazı yeni özellikleri desteklemek için Google'ın üretken yapay zeka modelleri seti olan Gemini'yi lisanslamasına izin vermek için aktif görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Bu kişilere göre Apple yakın zamanda OpenAI ile de görüşmeler yaptı ve onun modelini kullanmayı düşündü.

Apple ve Google arasında bir anlaşma gerçekleşirse, iki şirketin arama ortaklığı üzerine inşa edilecek. Alphabet Inc. şirketine ait Google, arama motorunu iPhone ve diğer cihazlardaki Safari web tarayıcısında varsayılan seçenek haline getirmek için Apple'a yıllardır her yıl milyarlarca dolar ödüyor. Söz konusu kişiler, iki tarafın bir yapay zeka anlaşmasının şartlarına veya markasına karar vermediğini ya da nasıl uygulanacağını kesinleştirmediğini söyledi.

Böylesi bir anlaşma Gemini'ye milyarlarca potansiyel kullanıcı için önemli bir avantaj sağlayabilir. Ancak aynı zamanda Apple'ın yapay zeka çalışmalarında bazılarının umduğu kadar ilerlemediğinin bir işareti olabilir ve her iki şirket için de daha fazla antitröst incelemesi tehdidi oluşturabilir.

Apple, iPhone işletim sisteminin bir sonraki sürümü olan iOS 18'in bir parçası olarak kendi yapay zeka modellerine dayanan yeni yetenekler hazırlıyor. Ancak bu geliştirmeler, bulut üzerinden sağlananlardan ziyade cihazlarında çalışan özelliklere odaklanacak. Bu nedenle Apple, basit komutlara dayalı olarak resim oluşturma ve makale yazma işlevleri de dahil olmak üzere, üretken yapay zekanın ağır işlerini yapacak bir ortak arıyor.

Apple, geçen yılın başından bu yana Ajax kod adlı kendi büyük dil modelini (üretken yapay zekanın arkasındaki teknoloji) test ediyor. Bazı çalışanlar da Apple GPT olarak adlandırılan basit bir sohbet robotunu deniyor. Ancak Apple'ın teknolojisi, Google ve diğer rakiplerinin araçlarına göre daha düşük kalıyor ve bu da ortaklığın daha iyi bir seçenek gibi görünmesine neden oluyor.

Apple ile yapılacak bir anlaşma, Google'ın Gemini için bugüne kadarki en yüksek profilli ortaklığı olacak ve şirketin yapay zeka çabaları için büyük bir nimet olabilir. Apple'ın aktif kullanımda olan 2 milyardan fazla cihazı bu yılın ilerleyen dönemlerinde Google Gemini'ye ev sahipliği yapabilir. Ocak ayında Samsung Electronics, Gemini tarafından desteklenen yapay zeka özelliklerine sahip yeni akıllı telefonlarını piyasaya sürdü.

Ancak iki Silikon Vadisi devi arasındaki bir ortaklık muhtemelen düzenleyicilerin dikkatini çekecek. Google'ın arama konusunda Apple ile yaptığı mevcut anlaşma halihazırda ABD Adalet Bakanlığı tarafından açılan bir davanın odağında yer alıyor. Hükümet, şirketlerin mobil cihazlarda arama pazarını köşeye sıkıştırmak için tek bir varlık olarak faaliyet gösterdiğini iddia ediyor. İkili, Apple'ın Google'ın arama kalitesinin rakiplerinden daha üstün olduğuna inandığını ve iPhone'da sağlayıcı değiştirmenin kolay olduğunu söyleyerek anlaşmayı haklı çıkardı.

Apple ve Google arasındaki anlaşma, Apple'ı tüketicilerin varsayılan arama motorlarını Google'dan değiştirmelerini kolaylaştırmaya zorlayan Avrupa Birliği'nde de eleştiri altında. Mevzuat baskısı arttıkça ve yapay zeka daha yaygın hale geldikçe, mevcut arama anlaşması nihayetinde her iki şirket için de daha az kazançlı olabilir. Yapay zeka ile ilgili yeni bir anlaşmanın bunu telafi etmeye yardımcı olması mümkün.

Apple ve Google arasındaki görüşmeler aktif olmaya devam etse de, iPhone üreticisinin WWDC konferansını düzenlemeyi planladığı Haziran ayına kadar herhangi bir anlaşmanın duyurulması pek olası değil. Şirketlerin bir anlaşmaya varamaması ya da Apple'ın OpenAI gibi başka bir üretken yapay zeka sağlayıcısını seçmesi mümkün. Ya da Apple, web tarayıcısında arama yaparken yaptığı gibi teorik olarak birden fazla ortakla çalışabilir. Diğer üretici yapay zeka sağlayıcıları arasında Claude adında bir chatbot sunan Anthropic de bulunuyor.

Gemini tüketicilerin ve işletmelerin hayal gücünü yakaladı, ancak tartışmalar da yok değil. Geçtiğimiz ay kullanıcılar, sistemin yapay zeka tarafından oluşturulan görüntülerde tasvir edilen kişilerin ırkını bazen yanlış işlediğini keşfetti. Google'ın icra kurulu başkanı Sundar Pichai bu sorunu "tamamen kabul edilemez" olarak nitelendirdi ve görüntü üretimi durduruldu.

Apple'ın CEO'su Tim Cook, bu yıl büyük bir yapay zeka duyurusu sözü verdi. Yatırımcılara şirketin "çığır açan" dönüştürücü özellikler sunacağını söyledi. Bu plan, yatırımcılar bu yılın başlarında sürücüsüz otomobil geliştirme projesini iptal eden iPhone üreticisinde yeni büyüme kaynakları ararken özellikle önemli. Apple, bu projedeki bazı mühendisleri yapay zeka bölümüne taşıdı.

Cook geçen yıl OpenAI'nin ChatGPT'sini kişisel olarak kullandığını söylemiş ancak "çözülmesi gereken bir dizi sorun" olduğunu belirtmişti. Yeni yapay zeka özelliklerinin Apple'ın platformlarına "çok özenli bir şekilde" geleceğinin sözünü vermişti. Cook, üretken yapay zeka özelliklerini başka bir şirkete yaptırarak, platformunun sorumluluğunu da potansiyel olarak azaltıyor.

Tartışılan üretken yapay zeka özellikleri teorik olarak Siri ve diğer uygulamalara eklenecek. Apple'ın kendi geliştirdiği modellere dayanan yeni yapay zeka özellikleri ise yine işletim sistemine dahil edilecek. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, bu özelliklerin kullanıcılara proaktif olarak bilgi sağlamaya ve arka planda onlar adına görevleri yerine getirmeye odaklanacağını söyledi.

İlgili Haberler