Apple pes etti, Epic Games'e uygulama mağazası için vize verdi

Apple pes etti, Epic Games'e uygulama mağazası için vize verdi

Apple, uzun süren dava sonunda Epic Games market uygulamasını Avrupa'da onayladı

A+A-

Apple (AAPL.O), Cuma günü yaptığı açıklamada, "Fortnite" yapımcısının teknoloji deviyle olan kavgasını tırmandırmasının ardından, cihazlarda bir oyun mağazası kurma çabalarını engellemekle suçladığı Epic Games'in oyun pazarı uygulamasını Avrupa'daki iPhone ve iPad'lerde onayladığını söyledi. Apple, son tartışmanın Epic Sweden AB Marketplace ile ilgili olduğunu ve video oyunları yapımcısının zaten yeşil ışık yakılmış olan Fortnite uygulamasıyla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.

Uygulama geliştiricileri ve antitröst düzenleyicileri Apple'ın iOS uygulama ekosistemi üzerindeki sıkı kontrolünü eleştirdi. Apple'ın duyurusundan önce Epic, iPhone üreticisinin, video oyunu yayıncısının Epic Games Store'u başlatmak için sunduğu belgeleri, belirli düğmelerin ve etiketlerin tasarımının App Store tarafından kullanılanlara benzer olması nedeniyle iki kez reddettiğini söyledi. Epic, X'teki bir dizi gönderide "Birden çok platformdaki popüler uygulama mağazalarında kullanılan aynı "Yükle" ve "Uygulama içi satın alımlar" adlandırma kurallarını kullanıyoruz ve iOS uygulamalarındaki düğmeler için standart kuralları takip ediyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Apple'ın reddi keyfi, engelleyici ve DMA'yı (Dijital Piyasalar Yasası) ihlal ediyor ve endişelerimizi Avrupa Komisyonu ile paylaştık"

Geçtiğimiz ay Apple tarafından uygulamaları ve alternatif uygulama mağazalarını doğrulamak için uygulanan kontroller ve incelemeler hakkında bir soruşturma açan Avrupa Komisyonu yorum yapmayı reddetti.

Epic ve Apple, oyun firmasının Apple'ın iPhone İşletim Sistemi (iOS) cihazlarındaki uygulama içi ödemelerden %30'a varan komisyon alma uygulamasının ABD antitröst kurallarını ihlal ettiğini iddia ettiği 2020 yılından bu yana yasal bir savaş yürütüyor.

Bu yılın başlarında Apple, Mart ayında yürürlüğe giren DMA'nın belirli direktiflerine uymak için App Store politikalarında değişiklikler önerdi. iPhone'larda alternatif uygulama mağazalarına ve uygulama içi ödeme sistemini kullanmaktan vazgeçmeye izin verdi, ancak bazı geliştiricilerin sömürücü bulduğu bir "temel teknoloji ücreti" belirledi.

İlgili Haberler