Apple yatırımcılarına "sakin olun" uyarısı!

Apple yatırımcılarına "sakin olun" uyarısı!

Apple Yatırımcılarına Buffett'ın Hisse Satışları Sonrası Sakin Kalmaları Tavsiye Ediliyor

A+A-

New York borsasında Berkshire Hathaway Inc.'in Apple Inc. hisselerindeki büyük satışları, bazıları tarafından iPhone üreticisinin büyüme hikayesine olan inanç eksikliği olarak yorumlandı.

Peki bu gerçekten böyle mi, Apple hisse senedi yatırımcıları bundan sonra ne yapmalı?

Warren Buffet'in sahibi olduğu Berkshire Hathaway'in milyarlarca dolarlık Apple hissesini sattığının anlamışlasına rağmen Wall Street'teki birçok kişi, yatırımcılara bu haberi göz ardı etmeleri ve sakin kalmaları gerektiğini söylüyor.

Warren Buffett liderliğindeki holding, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ikinci çeyrek boyunca teknoloji devindeki hisselerinin neredeyse yarısını sattığını açıkladı. Berkshire'ın Apple'daki hissesi, Mart ayı sonunda yaklaşık 140 milyar dolardan 84 milyar dolara düştü. Bu satış, Apple hisselerinin %23 arttığı ve S&P 500'ün bir rekor seviyeden diğerine yükseldiği bir dönemde gerçekleşti.

Warren Buffett'ın 2016'da Apple'a yaptığı ilk yatırımdan bu yana, şirketin hisseleri neredeyse %900 arttı ve Berkshire'a milyarlarca dolar değerinde kazanç sağladı.

Integrity Asset Management kıdemli portföy yöneticisi Joe Gilbert bu konuyla ilgili olarak yayınladığı bir  notta, "Buffett'ın Apple hissesini azaltması sadece risk yönetimi ile ilgili. Eğer Apple'ın uzun vadeli yaşanabilirliği konusunda herhangi bir endişe olsaydı, Buffett tüm pozisyonu satardı. Berkshire'ın diğer hisse pozisyonu azalmalarında olduğu gibi, Buffett'ın önemli ölçüde gerçekleşmemiş kazançları var," dedi.

Berkshire'ın portföy açıklaması, Apple'ın kendi çeyrek sonuçlarını açıklamasından sadece birkaç gün sonra geldi. Bu sonuçlar, gelir artışına geri dönüldüğünü gösterdi ve yeni AI özelliklerinin gelecek çeyreklerde iPhone satışlarını artıracağını işaret etti. Apple hisseleri, kazanç raporunun ardından istikrarlı kaldı ve genel satış dalgasına rağmen haftayı daha yüksek kapattı.

Omaha'nın Kâhini olarak bilinen Buffett'ın yatırım stratejisi göz ardı edilemez, ancak Berkshire'ın Apple'daki hissesi son yıllarda o kadar büyüdü ki bazı yatırımcılar, firmanın portföyünü dengelemek için pozisyonunu azaltmak zorunda kalabileceğini düşünmeye başlamıştı. Satış sonrası bile, Apple hâlâ Berkshire'ın en büyük tek pozisyonu olmaya devam ediyor.

Üstelik bu son örnek, Berkshire'ın Apple'daki hissesini ilk kez azaltması değil. Mayıs ayında yapılan yıllık toplantıda da firma yılın ilk çeyreğinde pozisyonunu azalttığını açıklamıştı. O dönemde, Buffett, satışta vergi etkilerinin rol oynamış olabileceğini ima etti.

Son açıklama, olası bir ekonomik durgunluk endişelerinin arttığı bir dönemde geldi. Cuma günü açıklanan beklenenden kötü iş verileri, Federal Reserve'un faiz oranlarını düşürmeye başlamak için çok uzun süre beklediği korkularını artırdı ve Nasdaq 100 Endeksi teknik bir düzeltmeye, Cboe Volatilite Endeksi ise 25'e yaklaştı.

Microsoft Corp., Amazon.com Inc. ve Alphabet Inc. gibi mega hisseler, Temmuz başında ulaştıkları rekor seviyelerden düştü. Toplamda, Nasdaq 100 üyeleri bu süre zarfında 3 trilyon dolardan fazla değer kaybetti ve hem Nvidia Corp. hem de Tesla Inc. %20'den fazla düşüş yaşadı. Apple ise tüm zamanların en yüksek seviyesinden yaklaşık %6 düştü.

Zacks Investment Management müşteri portföy yöneticisi Brian Mulberry'e göre, Berkshire, Apple'ın AI yatırımlarının gelir artışı sağlayacağına dair daha fazla kanıt görmek isteyen artan sayıda yatırımcı gibi hareket ediyor olabilir ve bu yatırımların yeterince hızlı gerçekleşmediğine ikna olmuş değil.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Apple'ın değerleme çarpanı Temmuz ortası itibarıyla gelecekteki kârlarının 33 katı ve bu, S&P 500'ün geniş çaplı çarpanının 11 puan üzerinde. Ancak değerleme primine rağmen, Mulberry, yatırımcılar için Apple hisselerinin sahip olmaya değer olduğunu düşündüğünü belirterek, "Hâlâ sağlıklı bir bilançoları var ve hâlâ genel piyasadan daha hızlı kâr büyümesi sağlayacaklar," dedi.

Wedbush analisti Dan Ives ise, Apple'ın marka sadakati ve gelecekteki büyümesine işaret ederek - 2025 ve 2026'da gelir artışını tetikleyecek büyük bir yükseltme döngüsünün eşiğinde olduğunu düşünüyor.

Tabii ki, Apple, Berkshire'ın son zamanlarda azalttığı tek hisse değil Örneğin Bank of America Corp. hisselerini de Temmuz ortasından bu yana %8,8 oranında azalttı. Bazıları, Buffett'ın her iki şirketle ilgili bireysel sorunlar görmediğini, bunun yerine ABD tüketicisi ve genel ekonominin zayıflayacağından hareketle pozisyon aldığını düşünüyor.

 

İlgili Haberler