Apple'a Çin müjdesi: Satışlar yeniden yükseliyor

Apple'a Çin müjdesi: Satışlar yeniden yükseliyor

Yatırım firması JP Morgan'ın son araştırması, iPhone 16'nın piyasaya çıkmasından önce bile Çin'de iPhone satışlarının artmaya devam ettiğini ve bunun kısmen bölgedeki akıllı telefon pazarının toparlanmasından kaynaklandığını gösteriyor.

A+A-

JP Morgan son birkaç ay içinde yatırımcı müşterilerine Apple'ın Çin'deki sorunlarının arttığını ancak toparlanacağını söylemişti. Daha sonra WWDC'nin duyurularından sonra JP Morgan, yakında çıkacak Apple Intelligence nedeniyle iPhone 16 serisi için güçlü bir yükseltme döngüsü beklentisiyle Apple hisse senedi fiyatını 245 dolara yükseltti.

Şimdi de Çin'deki satışların bugünden iyileşmeye başladığını bildiriyor. Özellikle Mayıs 2024'ü kapsayan son veriler için JP Morgan, satışların şimdiden arttığını söylüyor.

Resmi Çin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Akademisi'nin (CAICT) Mayıs ayı rakamlarına atıfta bulunan JP Morgan, iPhone satışlarının Nisan 2024'e kıyasla %44 arttığını bildirdi. Ayrıca Mayıs 2023'e kıyasla da %40 arttı.

Olumlu olsa da, artış Apple'ın daha önce gördüğünden daha az. JP Morgan, yılın bu aşamasında normal mevsimselliğin %55 civarında bir büyüme olacağını söylüyor.

Genel olarak, Çin'deki akıllı telefon satıcılarının hepsi cesaret verici, ancak önceki normların altında artışlar gördü. CAICT, toplam akıllı telefon sevkiyat sayısının Mayıs 2024'te bir önceki aya göre %26, bir önceki yıla göre ise %16 arttığını açıkladı.

Apple'ın Mayıs ayı satışları yıllık bazda %8 düşüş gösterdi. Ancak, Ocak 2024'te Apple'ın satışları yıldan yıla %38 azaldı.

Yıldan yıla bakıldığında ise Apple'ın satışları şu anda %17 oranında artmış durumda. Bu hala Apple'ın Çin'de daha önce gördüğü %20'lik payın altında.

Counterpoint'in Çin'deki iPhone satışlarına ilişkin daha önce yaptığı araştırmaya göre iPhone 15, bir önceki iPhone 15'ten daha yüksek bir satış rakamına ulaştı.

Dolayısıyla, genel olarak Apple Çin'de hala sorunlarla karşı karşıya olsa da, mevcut eğilim iyileşme yönünde. Ve tüm analistler artık iPhone 16'nın Apple Intelligence'dan bir destek görmesini bekliyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler