Apple'dan iPhone kullanıcılarına güncelleme uyarısı

Apple'dan iPhone kullanıcılarına güncelleme uyarısı

Teknoloji devi Apple, iPhone güvenlik güncellemelerini en az beş yıl sürdüreceğini taahhüt etti.

A+A-

Apple, Birleşik Krallık'taki yeni bir yasal zorunluluk sayesinde, bir cihazın piyasaya sürüldüğü tarihten itibaren en az beş yıllık iPhone güvenlik yazılımı güncellemesi taahhüdünü açıkladı.

Bu yılın başlarında Birleşik Krallık, ülkede internet özellikli ürünler satan şirketleri belirli güvenlik gerekliliklerine uymaya zorlayan yeni Ürün Güvenliği ve Telekomünikasyon Altyapısı (PSTI) düzenlemeleri oluşturdu.

PSTI'nin gerekliliklerinden biri, şirketlerin satıştan sonra güvenlik güncellemelerinin sağlanacağı bir destek süresi veya minimum süre tanımlamasıdır. Yönetmelikte "güvenlik güncellemesi", "üretici tarafından keşfedilen veya üreticiye bildirilen güvenlik sorunlarını ele alan bir yazılım güncellemesi de dahil olmak üzere, bir ürünün güvenliğini koruyan veya geliştiren bir yazılım güncellemesi" olarak tanımlanmaktadır.

Apple, yönetmeliğe uygun olarak, iPhone 15 Pro Max için kamuya açık bir düzenleyici dosya sundu. PSTI başvurusu, cihazın "tanımlanmış destek süresinin" "ilk tedarik tarihinden itibaren en az beş yıl" olduğunu gösteriyor. "İlk tedarik tarihi", iPhone 15 serisinin piyasaya sürüldüğü tarih olan "22 Eylül 2023" olarak listeleniyor.

Samsung ve Google'ın aksine Apple, iPhone cihazları için eski yazılım desteği konusunda genellikle açık değildir, bu nedenle beş yıllık minimum süre, eski cihazlarını elinde tutan Apple kullanıcıları için iyi bir haber olacaktır. Bununla birlikte, Android Authority'nin belirttiği gibi, hem Samsung hem de Google, cihazları için yedi yıllık güvenlik güncellemelerinin yanı sıra Android işletim sistemi güncellemelerini de garanti ediyor; bu da Apple'ın burada garanti ettiğinden iki yıl daha uzun bir süre.

Bununla birlikte, Apple genellikle eski cihazlara en son güvenlik güncellemelerini belirtilen beş yıllık süreden daha uzun süre sağlamaktadır. Örneğin, Apple daha bu Mart ayında Eylül 2015'te, yani dokuz yıl önce piyasaya sürülen iPhone 6s modellerine bir güvenlik güncellemesi gönderdi.

Daha da geriye gidersek, Kasım 2020'de Apple, 2013 yılında piyasaya sürülen iPhone 5S için önemli güvenlik sorunlarını gideren bir güncelleme yayınladı. Bu, cihazın satışa sunulmasından yedi yıl sonrasına denk geliyor. Başka bir deyişle, minimum beş yıllık süre artık kesinleşmiş olsa da, iPhone kullanıcıları Apple'ın eski cihazları birkaç yıl daha döngüde tutma konusunda güçlü bir geçmişe sahip olduğu gerçeğiyle rahatlayabilirler.

İlgili Haberler