Apple'ın yapay zekasında dikkat çeken Google imzası

Apple'ın yapay zekasında dikkat çeken Google imzası

Apple yapay zeka modellerini eğitmek için Google'ın yardımını nasıl kullandı?

A+A-

Pazartesi günü sahneye çıkan CEO Tim Cook'un Apple'ı güçlü yapay zeka modelini sesli asistanı Siri'nin bir parçası haline getirmek için OpenAI ile büyük bir anlaşma yaptığını duyurdu.

Ancak Apple'ın etkinlikten sonra yayınladığı teknik bir belgenin ince baskısında Google'ın Apple'ın yapay zekayı yakalama arayışında bir başka kazanan olarak ortaya çıktığı açıkça belirtiliyor.

Apple'ın temel yapay zeka modellerini oluşturmak için şirket mühendisleri kendi çerçeve yazılımını, özellikle kendi şirket içi grafik işleme birimleri (GPU'lar) ve yalnızca Google'ın bulutunda bulunan tensör işleme birimleri (TPU'lar) adı verilen çipler olmak üzere bir dizi donanımla birlikte kullandı.

Google, TPU'ları yaklaşık 10 yıldır geliştiriyor ve yapay zeka eğitimi için kullanılabilecek beşinci nesil çiplerinin iki çeşidini kamuoyuna açıkladı; Google, beşinci neslin performans versiyonunun Nvidia (NVDA.O) ile rekabet edebilecek performans sunduğunu, yeni sekme H100 AI çiplerini açtığını söyledi.

Google, yıllık geliştirici konferansında altıncı neslin bu yıl piyasaya sürüleceğini duyurdu. İşlemciler özellikle yapay zeka uygulamalarını çalıştırmak ve modelleri eğitmek için tasarlandı ve Google bulut bilişim donanımını ve yazılım platformunu bunların etrafında oluşturdu.

Apple, Nvidia veya diğer yapay zeka sağlayıcılarının donanımlarına kıyasla Google'ın çiplerine ve yazılımlarına ne ölçüde güvendiğini tartışmadı. Ancak Google'ın çiplerini kullanmak genellikle müşterilerin Amazon.com'un AWS'sinden ya da Microsoft'un Azure'undan bilgi işlem süresi satın alması gibi, bulut bölümü aracılığıyla bunlara erişim satın almasını gerektiriyor.

İlgili Haberler