Aracı kurumların karı yüzde 31 azaldı
2016 yılının ilk çeyreğinde aracı kurumların kârı yüzde 31 azalarak 157 milyon TL oldu
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin Gösterge isimli yayınının Yaz sayısında aracı kurumların Mart 2016 dönemine ait verileri inceleniyor.
Rapora göre aracı kurumların toplam gelirleri yılın ilk çeyreğinde %7 artışla 398 milyon TL’ye çıktı. Sektörün net dönem kârı ise, artan giderlere bağlı olarak %31 gerileyerek 157 milyon TL’ye indi.
Pay piyasası işlemleri azalırken, kaldıraçlı işlemlerdeki artış devam etti
2016 yılının ilk çeyreğinde aracı kurumların pay piyasası işlem hacmi %2 azalarak 573 milyar TL’ye geriledi. Bu işlemlerin %28’i internet üzerinden yapıldı. Yabancı yatırımcıların toplam işlemlerdeki payı 2015 yılının ilk çeyreğine göre 1 puan yükselerek %24 oldu.
2016 yılının ilk çeyreğinde işlem yapan 57 aracı kurum ve 2 banka vadeli işlemlerde 304 milyar TL’lik işlem hacmine ulaştı. Bu tutar geçen yılın aynı dönemine göre %10 arttı.
Kaldıraçlı işlem (foreks) hacminde hızlı artış devam ederken, müşterilerle yapılan işlem hacmi geçen yılın aynı dönemine göre %33 yükselerek 2,5 trilyon TL’ye ulaştı.
Özel sektör borçlanma aracı ihraçları sürdü
Son yıllarda ivme kazanan özel sektör borçlanma aracı ihraçları 2016’da artmaya devam ederken, aracı kurumların gerçekleştirdiği ihraç sayısı 165 olarak gerçekleşti. Pay senetleri tarafında ise, 2016’nın ilk çeyreğinde aracı kurumlar tarafından yalnızca bir tane halka arz gerçekleştirildi.
İstihdam artmaya devam ediyor
Aracı kurumların istihdam ettiği kişi sayısı daha az tecrübeli ve genç çalışanların iş gücüne dâhil olmasıyla 6.697’e çıktı. Foreks şirketlerinin sayısının artması ve bu kurumların agresif büyüme ve pazarlama stratejileri hasebiyle, merkez dışı birimler ile yurtiçi satış ve pazarlama departmanlarında çalışanların sayısı son bir yılda önemli ölçüde artış gösterdi.
Giderlerin gelirlerden hızlı artmasıyla sektör kârı geriledi
Mart 2016 sonunda aracı kurumların toplam varlıkları, artan takas alacakları ve mevduat bakiyesi dolayısıyla, önceki yılın aynı dönemine göre %19 büyüyerek 18 milyar TL oldu.Sektörün en önemli gelir kaynağı olan aracılık gelirleri %7 artarak yılın ilk çeyreği itibarıyla 398 milyon TL’ye ulaştı. Bu gelirlerin 170 milyon TL’sini pay senedi işlemleri oluşturdu. Başladığı tarihten itibaren hızlı bir artış sergileyen kaldıraçlı işlem gelirleri ise yılın ilk çeyreğinde yalnızca %3 oranında artarak 172 milyon TL oldu.
Kurum portföyüne yapılan işlemlerden elde edilen gelirler, önceki yılın aynı dönemine göre yarı yarıya artarak 30 milyon TL oldu. Bu gelirlerin yarısını türev işlemler oluşturdu.
Toplam giderler ise personel giderleri ile pazarlama-satış giderlerindeki artışın etkisiyle %25 artarak 480 milyon TL’ye yükseldi. Giderlerin yaklaşık yarısını personel giderleri oluşturuyor.Sektörün net dönem kârı giderlerdeki artışın etkisiyle %31 azalarak 157 milyon TL olarak gerçekleşti. Yılın ilk çeyreğinde 70 kurumdan 42’si kâr, 28’i zarar etti.
YORUM YAZ