Aramco'nun halka arzı ne kadar gelir yaratacak

Aramco'nun halka arzı ne kadar gelir yaratacak

Ekonomide hedeflerini tutturamayan Suudi Arabistan, Aramco'da ikincil halka arza gidiyor. Peki ne kadar gelir bekleniyor?

A+A-

Suudi Arabistan, petrol devi Saudi Aramco’nun ikincil halka arzına hazırlanıyor. Saudi Aramco ikincil halka arzında 13.1 milyar dolardan fazla gelir elde edebilir.

Aramco'nun Riyad'daki Suudi Borsası'na yaptığı başvuruya göre, anlaşmanın ana bölümünde Suudi Arabistan, satışı 26.7 (7.12 $) ila 29 riyal aralığının üst ucundan fiyatlandırması halinde, şirketin yaklaşık %0.64'üne denk gelen yaklaşık 1.545 milyar Aramco hissesi arz ederek 12 milyar $ toplayabilir.

Anlaşmanın değeri, yaklaşık 1,7 milyar hissenin ya da %0,7'lik bir hissenin satışına olanak tanıyan ve greenshoe olarak adlandırılan bir opsiyon kapsamında en üst sınırda 13,1 milyar dolara yükselebilir. Bu seçenek, bankacıların arz fiyatını dengelemek için hisseleri kullanmasına olanak tanıyor.

Enerji devi, Suudi Arabistan'ın ekonomik çeşitlendirme programını hızlandırmak için fon yaratırken tabanını genişletmeye çalıştığı için yatırımcılar uzun zamandır hisse satışını bekliyordu.

Aramco İcra Kurulu Başkanı Amin Nasser açıklamanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu arz bize hem Suudi hem de uluslararası yatırımcılar arasında hissedar tabanını genişletme fırsatı sunuyor," dedi ve şöyle devam etti:

"Ayrıca bize likiditeyi ve küresel endeks ağırlığımızı arttırma fırsatı da sunuyor."

Yapılacak bu son arz, 2019'da 29,4 milyar dolar toplayarak rekor kıran halka arzının ardından dünyanın en değerli şirketlerinden birinin bir parçasını daha satmak için yıllardır süren çalışmanın bir sonucu. Son arzın yaklaşık %10'u talebe bağlı olarak perakende yatırımcılara ayrılacak.

Kaynaklar geçen hafta Reuters'a yaptıkları açıklamada halka arzın Haziran ayında gerçekleşebileceğini söylediler.
Halka arzdan bu yana Aramco, veliaht prensin bir zamanlar dediği gibi krallığın "petrol bağımlılığını" sona erdirmek için devasa bir ekonomik çabayı finanse etti.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Hasan Alhasan, son anlaşmanın krallığın bu gündemle bağlantılı büyük iç projeleri finanse etmesine olanak sağlayacağını söyledi.

Doğrudan yabancı yatırım hedefini tutturamayan ve 21 milyar dolara varan bütçe açığı ile karşı karşıya kalan krallık, Aramco'da hisse satışına ve borç ihracına başvuruyor.

İlgili Haberler