Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor

Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor

Petrol fiyatları Asya'daki erken işlemlerde yükseldi ve artan jeopolitik gerilimlerden kaynaklanan arz sorunları ve hava koşullarına bağlı kesintilerle ilgili endişelerin zayıf talep işaretlerini dengelemesiyle üst üste üçüncü haftalık artışını yaptı.

A+A-

Cuma günü sona erecek olan Ağustos vadeli Brent ham petrol kontratları %0,2 artışla varil başına 86,54 dolara yükseldi. Eylül vadeli Brent kontratı da %0,2 artışla varil başına 85,44 dolar oldu.

Ağustos teslim ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli kontratları 24 sent ya da %0,3 artışla varil başına 81,98 dolara yükseldi.

Petrol fiyatları, en büyük petrol tüketicisi olan Amerika Birleşik Devletleri'ndeki zayıf talep işaretlerinden sıyrıldı ve İsrail ile Lübnan Hizbullah'ı arasındaki sınır ötesi gerginliklerin tırmanmasıyla yükseldi. Orta Doğu'da genişleyen bir savaş, bölgedeki en büyük petrol ihracatçılarından biri olan İran gibi ülkeleri de içine çekebilir.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü Lübnan'daki durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Türkiye daha önce Lübnan'la dayanışma içinde olduğunu açıkladı ve bölgesel hükümetlere destek çağrısında bulundu.
Petrol arzı, önümüzdeki haftalarda daha da kötüleşebilecek olan hava koşullarına bağlı kesintilerin de baskısı altında. FGE Energy Cuma günü yaptığı açıklamada, şiddetli yağışların Ekvador'un üretiminin geçtiğimiz hafta günde 100.000 varil azalmasına neden olduğunu söyledi.

Ülkenin enerji ve ihracat altyapısının büyük bir kısmına ev sahipliği yapan ABD Körfez Kıyısı da önümüzdeki günlerde olumsuz hava koşullarından etkilenebilir ve ABD Ulusal Kasırga Merkezi, siklon haline gelebilecek ve bölgeye doğru ilerleyen en az bir hava sistemini takip ediyor.

Brent ve WTI vadeli işlemleri haftalık bazda şu ana kadar %1,5 değer kazandı.

Talep cephesinde, artan ABD ham petrol stokları ve zayıf benzin tüketimi petrol fiyatlarının üzerinde bir tavan oluşturdu. Bu hafta hükümet verileri, yakıt talebinin zayıflamasıyla ülkedeki ham petrol stoklarında beklenmedik bir artış olduğunu gösterdi.

Ancak, ABD'de 4 Temmuz hafta sonu boyunca rekor seyahat beklentileri benzin talebini artırabilir ve stokların çekilmesine yardımcı olabilir.

İlgili Haberler