Asıl işsizlik oranı yüzde 22
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, geniş tanımlı işsiz sayısı yaklaşık 8,7 milyon olduğunu açıkladı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TÜİK tarafından resmi işsiz sayısının 4 milyon 668 bin olarak açıklandığını belirterek, geniş tanımlı işsiz sayısının 8 milyon 344 bin olduğunu söyledi.
Erdoğdu bugün açıklanan işsizlik rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlere değinerek, seçimlerde ortaya çıkan halkın iradesinin iktidar tarafından kabullenilememesinin her alanda olumsuzluk yaratmaya devam ettiğini, işsizlerin de bu belirsiz ortamdan en çok etkilenen kesim olduğunu söyledi. “Ülke ile ilgili en yakıcı gerçek, işsizliğin yüzde 14,7’ye ulaşmış olmasıdır” diyen Erdoğdu şöyle devam etti:
“Demokrasiye inanan bir iktidara düşen, sandıktan çıkan iradeyi kabullenmek ve bir an önce ekonomiye odaklanmaktır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerindeki belirsizlik nedeniyle iş dünyası beklemeye girdi. Herkes bir an evvel seçimleri halkın hür iradesi ile kazanan Ekrem İmamoğlu’na mazbatanın verilmesini bekliyor. Bu belirsizliğin ekonomideki en olumsuz sonuçlarından biri de işsizlik. Çünkü hukuk ve demokrasinin olmadığı yerde yatırım olmaz, yatırımın olmadığı yerde de istihdam olmaz. İktidar en kısa zamanda bu gerçeği kabullenerek, ekonomiye odaklanmalıdır.”
ASIL İŞSİZLİK YÜZDE 22
İktidarın seçimlerden önce 2,5 milyon kişiye istihdam sözü verdiğini hatırlatan Erdoğdu, şunları söyledi:
“Açıklanan işsiz sayısı 4 milyon 668 bin. İş bulma ümidi olmayanlar, çalışmaya hazır ama iş bulmaktan ümidini kestiği için iş aramayanlar ve mevsimlik çalışanlar göz önünde bulundurulduğunda işsiz sayısı 7 milyon 144 bin. Zamana bağlı eksik istihdam edilenler de eklendiğinde bu sayı 7 milyon 552 bin ediyor. Yetersiz istihdam edilenlerin de dahil edildiği en geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 344 bin. Ocak ayı itibarıyla gerçek işsizlik oranı yüzde 20,8.. DİSK’in takip ettiği ve eksik istihdamın da göz önünde bulundurulduğu işsizlik oranı yüzde 22’ye ulaştı.”
Uluslararası finans çevrelerine Türkiye ekonomisinin hızla toparlanacağının açıklandığı son iki ay içinde iş arama süresine göre işsizler ordusuna eklenenlerin sayısının 1 milyon 772 bin olduğuna işaret eden Erdoğdu, “Yaklaşık 1 milyon kişi 1 yıl ve daha uzun zamandır iş arıyor. Ekonomik daralmanın olduğu süreçte Türkiye ekonomisi başka dönemlerdeki gibi iş yaratamıyor. Kriz yönetimini beceremeyen bu iktidar, krizin süresini uzatarak halkın ekmeğiyle
oynuyor” dedi.
“Ekonominin uçacağının” vaat edildiği 24 Haziran seçimlerinden bu yana 314 bin kadın ile 1 milyondan fazla erkeğin işini kaybederek işsizler ordusuna katıldığını ifade eden Erdoğdu, tarım dışı işsizlik oranlarının da son 5 yıl içinde görülen en yüksek düzeyde olduğunu söyledi.
ÜLKENİN GELECEĞİNİ ÇALIYORLAR
15-29 yaş arasındaki gençlerin 5 milyon 175 bininin ne eğitimde ne istihdamda olmadığına işaret eden Erdoğdu, “ Bu yaş grubunda ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı yüzde 29,1’dir. Sadece krizin ömrünü uzatmakla kalmıyorlar, Türkiye’nin geleceğini çalıyorlar” değerlendirmesinde bulundu.
Sadece Aralık ayından Ocak ayına inşaatta 137 bin kişi, imalatta 139 bin kişi, hizmet sektöründe ise 99 bin kişinin işini kaybettiğini bildiren Erdoğdu şu görüşleri dile getirdi:
“24 Haziran’dan bu yana işini kaybedenlerin sayısı ise inşaatta 632 bin, imalatta 285 bin, hizmetlerde 164 bin. Tarım dışı sektörlerde de hem kayıt dışı çalışan sayısı hem de kayıt dışı çalışma oranları arttı. Geçtiğimiz yılı ocak ayında kayıt dışı çalışma oranı yüzde 21,8 iken bu oran yüzde 22,5’e yükseldi. Son beş yıllık kayıt dışılık oranlarına bakıldığında Türkiye ekonomisinde ortalama her beş kişiden birinin kayıt dışı, güvencesiz çalışıyor olması bir süreklilik kazandı.”
Ülkede sadece işsizlerin değil, çalışanların büyük bir çoğunluğunun da yoksulluk sınırında bir ücretle çalışmaktan dolayı mutsuz olduğunu ifade eden Erdoğdu, “Çalışanların önemli bir kesimi asgari ücretle çalışıyor. Resmi rakamlara göre 2017’de çalışanların yüzde 35’i asgari ücret üzerinden prim ödüyor. Asgari ücret ile
asgari, ücretin ancak iki katına kadar maaş alanların sigortalılara oranı yüzde 81’e ulaşıyor. Açlık sınırı Türk-İş’in rakamlarına göre 2 bin 14 TL olduğu göz önüne alınırsa çalışanların büyük bir kısmının da mutsuz olduğu ortadadır. İktidar işsizliğin altında inleyen kitleler ile asgari ücret civarında yaşayan geniş bir kesime mutsuzluktan başka
bir şey vermemiştir” diye konuştu.
YORUM YAZ