Asya borsaları ABD borsalarını takip ederek yükselişe geçti

Asya borsaları ABD borsalarını takip ederek yükselişe geçti

Asya hisselerinin çoğu Wall Street'i takip ederek yükseldi, petrol kayıplarını genişletti.

A+A-

Asya hisse senetleri Salı günü, Wall Street'in güçlü kapanışı ve yatırımcıların şirket kazançlarına ilişkin iyimserliğinin desteğiyle çoğunlukla yükselirken, dolar gelecek ay ABD'nin daha küçük bir faiz indirimine gideceğine ilişkin bahislerin yardımıyla iki ayın zirvesine yakın bir seviyede tutundu.

Petrol fiyatları, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD'ye İsrail'in İran'ın nükleer veya petrol hedeflerini değil askeri hedeflerini vurmaya istekli olduğunu söylemesi ve arz kesintilerine ilişkin endişeleri hafifletmesinin ardından yaklaşık %3 düştü.

Nikkei Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalı olduğu için %1 artışla üç haftanın zirvesine yükseldi. MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi Tayvan ve Avustralya'daki kazançların Çin piyasalarındaki düşüşle kısmen dengelenmesiyle %0,2 yükseldi. Çin'in mavi çipleri %0,4 düşerken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi Pekin'den yeni teşvik detaylarının gelmemesinin yatırımcıların daha fazlasını istemesine neden olmasıyla %0,3 geriledi.

Yerel basında çıkan haberlere göre Pekin, durgunlaşan ekonomiyi desteklemek için üç yıl içinde Hazine tahvillerinden 6 trilyon yuan (850 milyar dolar) daha toplayabilir.

BlackRock Yatırım Enstitüsü analistleri konuya ilişkin şu sözleri kaydetti:

"Kurumsal kazanç büyümesi teknolojinin ötesine geçtikçe ABD hisse senetlerini ve geniş yapay zeka temasını hala beğeniyoruz. Ancak değerlemelere ilişkin endişeler kısa süreli satışlara neden olabilir. Bu durum, ucuz değerlemeler ve potansiyel katalizörler gördüğümüz küresel riskleri göz önünde bulundurmamızı gerektiriyor"

Bir gecede S&P 500 ve Dow, yapay zekanın gözdesi Nvidia'daki %2,4'lük sıçramanın ardından çip hisselerinin öncülüğünde rekor yüksek kapanışlara ulaştı ve JP Morgan ile Wells Fargo, Citi, Bank of America ve Goldman Sachs gibi diğer büyük bankalar Salı günü çeyrek sonuçlarını açıklayacak.

Döviz piyasasında, dolar %0,2 düşüşle 149,50 yene geriledi ve gece boyunca 2,5 ayın en yüksek seviyesi olan 149,98'den geri çekildi. Euro, Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde 10 haftanın en düşük seviyesinden yükselerek 1,0906 dolarda tutundu. Dolar, ekonominin aşırı ısınmadan büyümeye devam etmesi nedeniyle Fed'in önümüzdeki ay 50 baz puanlık bir hamle yerine 25 baz puanlık daha küçük bir faiz indirimini tercih edeceği inancıyla yükseldi.

Fed Başkanı Christopher Waller Pazartesi günü faiz indirimleri konusunda "daha dikkatli olunması" çağrısında bulunurken, Fed Minneapolis Başkanı Neel Kashkari daha sınırlı faiz indirimleri öngörüyor.

CME'nin FedWatch'ına göre yatırımcılar Fed'in önümüzdeki ay faizleri 25 baz puan düşürme olasılığını yaklaşık %88 ve faizleri değiştirmeme olasılığını %12 olarak fiyatlıyor. ABD tahvil piyasası Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalıydı, ancak nakit Hazine tahvilleri erken Asya ticaretinde hafif düştü. İki yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 1 baz puan artışla %3,9533 olurken, 10 yıllıkların getirisi 2 baz puan artışla %4,0885'e yükseldi.

Petrol, talep endişeleri ve İsrail'in İran'a saldırısına ilişkin tedirginliğin yatışmasıyla düşüşünü üçüncü seansa taşıdı. Brent vadeli kontratları %2,9 düşerek varil başına 75,22$'a geriledi. Altın %0,1 düşüşle ons başına 2.648,57$ oldu.

İlgili Haberler