Asya borsaları ABD verilerine odaklanarak haftaya başladı

Asya borsaları ABD verilerine odaklanarak haftaya başladı

Asya hisseleri Pazartesi günü, yatırımcıların enflasyonda yeni bir ılımlılık göstereceğine inandıkları ABD fiyat verileri için geri sayım yaparken ve dolar 160 yen bariyerini test ederken piyasalar olası bir Japon müdahalesi için alarmdaydı.

A+A-

Perşembe günü yapılacak ilk ABD başkanlık tartışması ve hafta sonu yapılacak Fransa seçimlerinin ilk tur oylamasıyla birlikte jeopolitik konular da ön plana çıktı.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi geçen hafta iki yılın zirvesine ulaştıktan sonra %0,9 düştü. Güney Kore hisseleri %0,8 düştü.

S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemleri %0,1 civarında düşüş gösterdi. Boeing (BA.N) hisseleri, Reuters'in ABD savcılarının uçak üreticisine karşı cezai suçlamalarda bulunulmasını tavsiye ettiğini bildirmesinin ardından baskı altında kalabilir.

EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,2 gerilerken, FTSE vadeli işlemleri %0,3 değer kaybetti.

Japonya Nikkei (.N225), yeni sekme açılıyor, yendeki düşüşün devam etmesinin Japonya Merkez Bankası üzerinde düzensiz iç verilere rağmen politikayı sıkılaştırma baskısı yaratmasıyla %0,2 yükseldi.

Merkez Bankası'nın Pazartesi günü açıklanan son politika toplantısının tutanakları, tahvil alımını azaltma ve faiz oranlarını yükseltme konusunda çok fazla tartışma olduğunu gösterdi.

Japonya'nın en üst düzey döviz yetkilisi, doların 159,94'e kadar yükselmesine neden olan yendeki son düşüşten duyduğu rahatsızlığı dile getirmek için erken saatlerde dışarı çıktı.

Dolar 159.70'te biraz daha yumuşak işlem görürken, Japonya'nın yen satın almak için yaklaşık 60 milyar dolar harcamaya başladığı düşünülen Nisan sonundaki 160.245 zirvesini gözlüyordu.

Daha yüksek getirili para birimleri satın almak için düşük oranlarda yen borçlanarak yapılan carry trade talebi de hem Avustralya hem de Yeni Zelanda dolarının yen karşısında 17 yılın zirvesine ulaşmasına neden oldu.

Euro bile, 1,0688$'da sıkışıp kalmasına neden olan yumuşak imalat anketleri (PMI) turuna rağmen 170,87 yen ile son zamanların en yüksek seviyesini test ediyordu.

JPMorgan analistleri bir notta, "Euro bölgesi Haziran ayı öncü PMI'daki düşüş, yeni başlayan toparlanmanın kısa sürdüğüne dair bazı endişeleri arttırıyor" diye yazdı.

Analistler "Düşüşün ani olması, firmalar tarafından düşüşün bir nedeni olarak açıkça belirtilen Fransa seçimleri bağlamında dikkate değerdir." şeklinde not düştü.

Pazar günü yayınlanan bir ankete göre Fransa'nın aşırı sağcı Ulusal Ralli (RN) partisi ve müttefikleri ülkedeki seçimlerin ilk turunu %35,5 oy oranıyla önde götürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen imalat anketleri ise Haziran ayında faaliyetlerin son 26 ayın en yüksek seviyesine ulaştığını ancak fiyat baskılarının hala önemli ölçüde azaldığını gösterdi.

Söz konusu değişim Cuma günü açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi için iştahları kabarttı. Federal Rezerv'in tercih ettiği çekirdek endeksteki yıllık büyümenin Mayıs ayında %2,6 ile son üç yılın en düşük seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Emtia piyasalarında altın, ons başına 2.324 dolar ile güçlü bir doların yükünü hissetti. Petrol fiyatları da geçen hafta %3 civarında yükseldikten sonra bir miktar gevşedi. Brent 17 sent düşüşle varil başına 85,07 dolara gerilerken, ABD ham petrolü 18 sent kayıpla varil başına 80,55 dolara düştü.
 

İlgili Haberler