Asya borsaları büyüme endişeleriyle düşüşünü hafta ortasına taşıdı
Asya hisseleri, Çin'in hizmet faaliyetlerindeki yavaşlamanın duyarlılığı azaltmasının ardından düştü ve piyasalar dikkatlerini Fed tutanaklarına ve ABD'nin önemli istihdam raporuna çevirdi.
Salı günü Wall Street'te Bağımsızlık Günü resmi tatilinin ardından piyasa koşulları durgun seyretti. S&P 500 vadeli işlemleri %0,1 ve Nasdaq vadeli işlemleri %0,2 düştü.
MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,7 değer kaybetti. Japonya'nın Nikkei endeksi de %0,4 düşerek yirmi yılın en yüksek seviyesine tırmandıktan sonra üst üste ikinci seansta da düşüş kaydetti.
Avustralya'nın kaynak ağırlıklı hisseleri, Avustralya Merkez Bankası'nın Salı günü faiz oranlarını sabit tutması ancak ileride daha fazla sıkılaştırma uyarısında bulunmasının ardından %0,2 düştü.
Çin'de yapılan bir anket, hizmet sektöründeki genişlemenin Haziran ayında yavaşlamaya devam ettiğini gösterdi ve ülkenin COVID sonrası toparlanmasının hız kaybettiğine dair işaretlere katkıda bulundu.
Çin'in mavi çipleri %0,5 ve Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1,3 düştü.
Fidelity International'ın küresel baş yatırım yetkilisi Andrew McCaffery, "Çin iki adım geri atmış gibi görünse de, bir sonraki hamle üç adım ileri olabilir" dedi ve Çin hisselerinin önemli bir iskonto ile işlem gördüğünü ekledi.
McCaffery ayrıca "Bu durum şu anda biraz aykırı gelebilir, ancak özellikle ABD/Çin ilişkilerinde bazı istikrar işaretleri olduğu için cazip bir giriş noktası." sözlerini kaydetti.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen bu hafta içinde Çin'i ziyaret edecek ancak Pekin'in iki metalin (germanyum ve galyum) ihracatını kısıtlaması ve Washington'un Çinli firmaların bulut bilişime erişimini yasaklamasıyla teknoloji alanında tırmanan gerilim, genel havayı olumsuz etkiledi.
Bununla birlikte, çip yapımında kullanılan ürünlerin bazı Çinli üreticilerinin hisseleri, arz endişelerinin metal fiyatlarını yükseltmesiyle ralli yaptı.
Yatırımcılar şimdi Çarşamba günü Fed'in son politika toplantısının tutanaklarının ve Cuma günü tarım dışı istihdam raporunun açıklanmasını bekliyor.
Piyasalar, Fed'in geçen ay ara verdikten sonra Temmuz ayında faiz artırımına gideceğine neredeyse kesin gözüyle bakıyor.
Reuters anketine katılan ekonomistler, ABD'nin geçen ay 225.000 istihdam yaratarak bir önceki ayki 339.000 istihdam artışından yavaşlamasını ve ortalama kazançların muhtemelen aylık %0,3'lük artışta sabit kalmasını bekliyor.
Pepperstone araştırma müdürü Chris Weston, sadece bir ay önce piyasanın Fed'in faiz artırımlarının işe yaradığına dair işaretler için soğuyan bir istihdam piyasası görmek istediğini söyledi.
Weston "Artık tez değişmiş gibi görünüyor ve piyasa, düşük ücret artışına bağlı olarak güçlü istihdam yaratılmasını görmek istiyor." dedi.
Döviz piyasalarında hareketler büyük ölçüde sessiz kaldı. Yen, sekiz ayın en zayıf seviyesi olan 145,07'den biraz uzaklaşarak dolar başına 144,53 seviyesinde çok az değişiklik gösterdi.
Avustralya doları, RBA'nın duraklamasından kaynaklanan tüm kayıpları telafi ettiği ve 0,6696 $'lık temel direnci test ettiği bir kırbaç seansının ardından 0,6682 $'a geriledi.
Kısa vadeli Hazine tahvil getirileri 4 baz puan azalarak %4,9044'e gerilerken, 10 yıllık tahvil getirileri %3,8467'de fazla değişmedi.
Petrol fiyatları Çarşamba günü, önde gelen üreticiler Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintilerinden kaynaklanan arz endişeleriyle yükseldikten sonra kazançlarının bir kısmını geri verdi.
Brent ham petrol vadeli kontratları gece boyunca %2,1 yükseldikten sonra %0,6 düşerek varil başına 75,78 dolara geriledi.