Asya borsaları Çin-ABD arasındaki gerilimin yükselmesiyle düştü

Asya borsaları Çin-ABD arasındaki gerilimin yükselmesiyle düştü

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının yeniden canlanması ile birlikte Asya borsalarında satış dalgası başladı.

A+A-

Asya hisse senetleri Perşembe günü, yatırımcıların ABD ve Çin arasındaki ticaret geriliminin tırmanma ihtimalinden endişe duyması nedeniyle çip hisseleri öncülüğünde düşerken, yen Tokyo'nun geçen haftaki şüpheli müdahalelerinin ardından altı haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

ABD doları, Fed yetkililerinden gelen yorumların Eylül ayında bir indirim olasılığını güçlendirmesiyle, bir para birimi sepeti karşısında son dört ayın en zayıf seviyesine yakın seyretti ve altın fiyatlarını rekor seviyelere yakın tuttu.

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,57 düşerken, teknoloji ağırlıklı Güney Kore hisseleri yaklaşık %1 geriledi.

Yenin gücü ve çip hisselerindeki keskin düşüş Japonya Nikkei'yi %2 aşağı çekti. Çin hisseleri de yatırımcıların Pekin'deki önemli bir liderlik toplantısından bekledikleri haber gelmeyince düştü. Şanghay Bileşik endeksi %0,4 ve mavi çipli CSI300 endeksi %0,5 düştü.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Çin'e gelişmiş yarı iletken teknolojisi ihracatına daha sıkı sınırlamalar getirmeyi düşündüğüne dair bir rapor, yapay zekanın gözdesi Nvidia ve Apple öncülüğünde çip hisselerini ve Nasdaq'ı bir gecede düşüşe geçirdi.

Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın Tayvan'ın ABD'nin çip işinin yaklaşık %100'ünü aldığını ve Tayvan'ın  ABD'ye savunması için herhangi bir ödeme yapmaması nedeniyle ödeme yapması gerektiğini söylemesinin ardından yatırımcıların sinirleri de gerildi.

Trump'ın bu açıklamaları Taiwan Semiconductor Manufacturing Co hisselerinin Perşembe günü açıklanacak ikinci çeyrek kazançları öncesinde Çarşamba günü hızla düşmesine neden oldu. TSMC hisseleri erken işlemlerde %3 düşerken, daha geniş endeks yaklaşık %2 geriledi. City Index kıdemli piyasa analisti Matt Simpson, "Önemli piyasalarda ABD siyasetine bağlanabilecek birkaç ayrışma görüyoruz" dedi.

Fed yetkililerinin Çarşamba günü ABD merkez bankasının faiz oranlarını düşürmeye “daha yakın” olduğunu söylemesinin ardından yatırımcılar Eylül ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimini fiyatlıyor. Bu durum doları zor durumda bırakırken, Euro Çarşamba günü ulaştığı dört ayın en yüksek seviyesine yakın 1,09385 dolarda sabit kaldı. Sterlin en son 1,30065$ ile bir önceki seansta gördüğü bir yılın zirvesine yakın seyretti.

Yatırımcıların dikkati, günün ilerleyen saatlerinde Avrupa Merkez Bankası'nın politika kararında olacak. Faizlerin sabit kalması bekleniyor, ancak yetkililerden gelen yorumlar bir sonraki faiz indiriminin ne zaman geleceğini ölçmek için çok önemli olacak.

ABD para birimini altı emsali karşısında ölçen dolar endeksi en son 103,69 ile Çarşamba günü gördüğü dört ayın en düşük seviyesi olan 103,64'ün hemen üzerinde yer aldı.

İlgili Haberler