Asya borsaları Çin desteğiyle yükselişte, Japon getirileri risk altında
Çin'in ralliyi genişletmesiyle Asya hisseleri yükseliş kaydederken Japon getirileri ise risk altında.
Yükselen Japon tahvil faizleri risk oluştursa da, Asya hisseleri Pazartesi günü önemli ekonomik açıklamalar, merkez bankası toplantıları ve mega devler Amazon ve Apple'ın kazanç güncellemeleriyle dolu bir haftada ayı sağlam bir notla bitirmeye çalıştı.
Çin anketleri, fabrika faaliyetlerinin tahminleri geride bırakması ancak hizmetlerin hayal kırıklığı yaratması ile karışık bir tablo çizdi, ancak her ikisi de Pekin'in bir noktada daha büyük teşvikler başlatmak zorunda kalacağı beklentilerini güçlendirdi.
Çin mavi çipleri tedirgin görünmedi ve %1,6 artışla Temmuz ayı kazançlarını %5,6'ya çıkardı.
MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %1,1 yükselerek Temmuz ayında neredeyse %6 değer kazandı ve son beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Cuma günü ABD'de açıklanan ve ücret maliyetleri ile çekirdek enflasyonda gevşemeye işaret eden verilerin ardından piyasaların ilk ivmesi olumlu oldu ve bu durum ABD Merkez Bankası'nın sıkılaştırmayı tamamladığı yönündeki umutları artırdı.
JPMorgan ekonomik araştırmalar başkanı Bruce Kasman, "Veri sürprizleri, Çin hariç küresel çekirdek enflasyonun keskin bir şekilde düşeceğine dair güveni artırıyor ve büyüme sağlam kalsa bile gelişmiş piyasa merkez bankası politikasının duraklamasına ve gelişmekte olan piyasa gevşemesine zemin hazırlıyor" dedi.
Bu hafta açıklanacak veriler arasında ABD ISM imalat ve hizmet anketleri, Temmuz ayı maaş bordroları raporu ve Avrupa enflasyonu yer alıyor.
İngiltere Merkez Bankası'nın faiz oranlarını en az çeyrek puan artırması bekleniyor, ancak piyasalar Avustralya Merkez Bankası'nın faiz artırımı mı yapacağı yoksa beklemede mi kalacağı konusunda daha bölünmüş durumda.
S&P 500'ün neredeyse %30'u bu hafta sonuçlarını açıklayacak ve şimdiye kadar kazançlar endeksin Haziran başından bu yana yükselişini %10'a çıkarmasına yetecek kadar iyi oldu.
S&P 500 vadeli işlemleri Pazartesi günü %0,1 daha artarak Temmuz ayı kazançlarını neredeyse %3'e çıkarırken, Nasdaq vadeli işlemleri yatay seyretti.
Apple ve Amazon.com Perşembe günü rapor verirken, sonuçları açıklanacak diğer tanınmış isimler arasında Western Digital, Caterpillar, Starbucks ve Advanced Micro Devices yer alıyor.
Japonya Nikkei %1,8 yükselerek 33.000 seviyesini yeniden aştı ve son on yılın zirvesine yaklaştı.
Yatırımcılar, Cuma günü Japonya Merkez Bankası'nın ultra kolay politikalarından bir adım uzaklaşarak tahvil getirileri üzerindeki örtüyü kaldırma yönünde aldığı şok kararın etkilerini düşünmeye devam ediyor.
BofA analistleri BOJ'un tahvil alımlarının son 18 ayda küresel likiditeye 1,3 trilyon dolar eklediğini ve küresel faizler için düşük bir taban sağladığını tahmin ediyor, bu nedenle Japon devlet tahvili getirilerindeki herhangi bir sürekli artış diğer tahvil piyasalarına da yansıyabilir.
Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizleri Pazartesi günü %0,6'ya tırmanarak yeni tavan olan %1,0'ın altında kaldı.
BOJ'un hamlesiyle yen başlangıçta yükselmiş olsa da, yatırımcıların hala carry trade yapmaktan ya da daha yüksek getirili para birimlerinde yenle finanse edilen pozisyonlar almaktan memnun görünmesi nedeniyle kısa sürede yön değiştirdi.
National Australia Bank döviz stratejisi müdürü Ray Attrill, "Cuma günkü hareket, en azından 10 yıllık getirilerin %0,5'in üzerine çıkması yönündeki baskıya direnmeyi bırakarak, yeni bir yen zayıflatıcı carry trade faaliyeti dalgasını önleme girişimi olarak görülebilir" dedi ve ekledi:
"Yine de Cuma günkü eylemler, yen zayıflığının seküler bir şekilde tersine dönmesi için bir katalizör sağlayamıyor."
Dolar, Cuma gününün en düşük seviyesi olan 138,05'ten çok uzakta 141,55 yene kadar yükselirken yen Pazartesi günü yeniden baskı altında kaldı.
Euro da ilk geri çekilmesinden sonra toparlanarak 155,97 yen seviyesine yükselirken, geçen haftaki sert dalgalanmaların ardından 1,1020 dolar seviyesinde sabitlendi.
Emtia piyasalarında ise altın ons başına 1.957$ ile bir miktar geriledi ve şu ana kadar aylık bazda %2 civarında değer kazandı.
OPEC+ tarafından yapılan üretim kesintilerinin arzı sıkılaştırmasıyla petrol fiyatları beş hafta üst üste nefes aldı.
Brent 14 sent düşüşle varil başına 84,85 dolar olurken, ABD ham petrolü 3 sent düşüşle 80,55 dolar oldu.