Asya borsaları Çin ve Avustralya öncülüğünde yükselişte

Asya borsaları Çin ve Avustralya öncülüğünde yükselişte

Asya-Pasifik piyasaları Çin'in altı yılın en düşük seviyesinden toparlanmasıyla karışık seyrederken, Avustralya tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştı.

A+A-

Çin anakara piyasalarının altı yılın en düşük seviyesinden toparlanması ve Avustralya piyasalarının tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaşmasıyla Asya-Pasifik piyasaları Cuma günü karışık bir seyir izledi. Asya'da yatırımcılar Perşembe günü Hindistan'dan gelen ve tüketici fiyat endeksinin yıllık %3,65 artarak beş yılın en düşük seviyesinden yükseldiğini gösteren Ağustos ayı enflasyon rakamlarına tepki verecek. Bu rakam, Temmuz ayında revize edilen %3,6'lık rakamın üzerinde gerçekleşti ve Reuters anketine katılan ekonomistlerin %3,5'lik beklentilerini de aştı.

Çin Anakarası'nın CSI 300 endeksi altı yılın en düşük seviyesinden toparlanarak marjinal bir artış gösterdi. Endeks Perşembe günü Ocak 2019'dan bu yana en düşük nokta olan 3.127,47'den kapandı.

Buna karşılık, Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi %0,21 değer kazanarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 8.148,7'ye yaklaştı. Güney Kore'nin Kospi endeksi %0,26 düşerken, küçük ölçekli Kosdaq %0,42 geriledi.

screenshot_1-162.jpg

Hindistan'daki fabrikasında çalışan işçilerin beşinci gün üst üste greve gitmesi nedeniyle çip devi Samsung Electronics'in hisseleri neredeyse %3 değer kaybetti. Japonya'da Nikkei 225 %0,89 düşerken, geniş tabanlı Topix de %0,84 geriledi.

Yen, Cuma günü ABD doları karşısında %0,49 güçlenerek 141,1 seviyesine yükseldi. Para birimi kısa bir süreliğine 140,78 seviyesine inerek Çarşamba günü ulaştığı dokuz ayın en düşük seviyesi olan 140,7'ye yaklaştı. Hong Kong Hang Seng endeksi %1,11 değer kazandı.

ABD'de bir gecede S&P 500 %0,75 değer kazanarak dört günlük bir kazanç serisine imza attı. Dow Jones Industrial Average %0,58 yükselirken, Nasdaq Composite %1 artışla en büyük kazancı elde etti. Perşembe günü, ABD ekonomisi için gelecek haftaki Fed toplantısından önceki son önemli veri noktası olan ülkenin üretici fiyat endeksi, Dow Jones'un beklentilerine paralel olarak aylık %0,2 arttı. Yıllık bazda ise manşet ÜFE %1,7 arttı.

İlgili Haberler