Asya borsaları Çin'in teşvik paketiyle yükselişe geçti
Asya hisse senetleri Salı günü, Çin'in bir dizi teşvik önlemiyle iki buçuk yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine yükselirken, ABD'nin daha fazla faiz indirimi beklentileri risk duyarlılığını yüksek ve doları baskı altında tuttu.
Merakla beklenen bir basın toplantısında, Çin'in üst düzey mali düzenleyicileri, durgun ekonomik büyümeyi canlandırmaya çalışmak için mortgage oranlarını düşürürken banka rezervlerini 50 baz puan azaltacağını söyleyerek bir dizi önlem açıkladı.
Hareketler Çin hisselerini yükseltirken, mavi çipli CSI300 Endeksi %1 yükselişle açılırken, daha geniş Şangay Bileşik endeksi açılışta %1 yükseldi. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi erken işlemlerde %2'nin üzerinde yükselirken, anakara emlak endeksi %5 arttı. Bu durum MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksini %0,41 artışla en son Nisan 2022'de görülen seviyeler olan 588,43'e yükseltti.
ANZ Asya araştırma müdürü Khoon Goh, "Bir basın brifingi yapılacağından bahsedilmesinin ardından teşvik tedbirlerinin açıklanacağına dair bir beklenti oluşmuş olsa da, şu ana kadar açıklanan tedbir paketinin muhtemelen piyasanın beklediğinden daha büyük olduğunu söyleyebilirim" dedi ve ekledi:
"Bir bütün olarak ele alındığında, bu ekonomiyi desteklemeye yardımcı olabilir. Altta yatan bazı sorunları, özellikle de ekonomideki güven eksikliğini gidermeye yetip yetmeyeceği ise bence henüz belli değil."
Bu arada, yatırımcıların odağı da Avustralya Merkez Bankası'nın politika kararında olacak. Merkez Bankası'nın geçen hafta yaptığı 50 baz puanlık indirim, Avustralya'nın Fed'i takip edebileceği beklentilerini artırsa da, bankanın faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Saxo döviz stratejisi başkanı Charu Chanana, "RBA, enflasyon beklentilerini sabit tutmayı amaçlayarak şimdilik şahin duruşuna sadık kalacak gibi görünüyor" dedi ve ekledi:
"İşgücü piyasası verileri ve 3. Çeyrek TÜFE raporuna bağlı olarak 5 Kasım'daki toplantıda potansiyel bir değişiklik olabilir".
Japonya Nikkei Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda'nın merakla beklenen konuşması öncesinde %1,4 artışla yaklaşık üç haftanın en yüksek seviyesine çıkarak erken işlemlerdeki en büyük hareketlilik oldu.
Gece boyunca, ABD hisse senetleri, yatırımcıların Fed'in büyük hamlesini sindirmeye devam etmeleri ve politika yapıcıların 50 bp'lik kesinti ihtiyacını açıklamalarıyla sınırlı bir yükselişle kapandı.
CME Fedwatch aracının gösterdiğine göre, piyasalar şu anda ABD merkez bankasının Kasım ayında 50 bp'lik bir kesintiye mi yoksa 25 bp'lik bir kesintiye mi gideceği konusunda eşit olarak bölünmüş durumda. Brown Brothers Harriman Kıdemli Piyasalar Stratejisti Elias Haddad, piyasanın Fed'in gevşeme kapasitesini abarttığını söyledi ve "Bununla birlikte, Fed fon oranı beklentilerinde önemli bir yukarı yönlü yeniden değerlendirmeyi tetiklemek için muhtemelen güçlü ABD istihdam verileri gerekecek." dedi.
Bir sonraki tarım dışı istihdam raporu 4 Ekim'de açıklanacak ve o zamana kadar Haddad, daha güvercin bir Fed ve güçlü bir ABD ekonomisinin piyasa duyarlılığını destekleyeceğini ve doları büyümeye duyarlı para birimleri karşısında daha da zayıflatacağını söyledi.
ABD para birimini altı rakibi karşısında ölçen dolar endeksi, geçen hafta 100,21 ile bir yılın en düşük seviyesinden çok uzak olmayan 100,95 seviyesindeydi. Yen, dolar başına 143,65 seviyesinde çok az değişiklik gösterdi. Euro bölgesi ekonomisine ilişkin ticari faaliyet raporlarının hayal kırıklığına uğratması ve Avrupa Merkez Bankası'nın bu yıl daha fazla faiz indirimi beklentilerini artırmasıyla Pazartesi günü yaklaşık %0,5 düşen euro, Asya'nın erken saatlerinde 1,11055 dolar seviyesinde sabit kaldı.
Avustralya doları %0,15 düşüşle 0,6828 dolar oldu ancak Pazartesi günü gördüğü dokuz ayın en yüksek seviyesine yakın seyretti. Emtialarda, petrol fiyatları erken işlemlerde hafif yükselirken, Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,26 artışla varil başına 74,09 dolar olurken, ABD ham petrol vadeli işlemleri %0,3 artışla 70,6 dolar oldu. Petrol fiyatları Pazartesi günü talep endişelerinin yanı sıra Avrupa'dan gelen zayıf ekonomik verilerle düştü.