Asya borsaları çip hisselerinin yükselişiyle yeniden yeşile döndü

Asya borsaları çip hisselerinin yükselişiyle yeniden yeşile döndü

Asya borsaları bir ayın en düşük seviyelerinden toparlanırken Tayvan piyasası yarı iletken hisselerinin Wall Street'teki toparlanmadan güç almasıyla 5 günlük kayıp serisini sonlandırdı ve emtia fiyatlarındaki düşüş Avustralya doları üzerinde baskı yarattı

A+A-

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi Pazartesi günü bir ayın en düşük seviyesine dokundu ve %0,55 yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi, istikrar kazanan çip hisseleri sayesinde sabitlendi ve hisse ortalaması %0,3 değer kazandı.

Gece boyunca, S&P 500 %1,1 yükseldi ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq son birkaç günde yoğun bir şekilde satılan hisse senetlerinin toparlanmasıyla %1,6 yükseldi.

Piyasalar, Başkan Joe Biden'ın yeniden seçilme teklifinin sona ermesine çok az tepki verdi. Yatırımcılar Tesla ve Alphabet şirketlerinin New York kapanışından sonra açıklanacak kazançlarına bakıyor ve her iki hisse senedi de Pazartesi günü keskin bir şekilde yükseldi. Mizuho ekonomisti Vishnu Varathan müşterilere gönderdiği bir notta, "Risk duyguları ve Kamala Harris'e yönelik Demokrat desteği en azından sağlamlaşma yolunda görünüyor" dedi.

Tayvan'da gösterge endeks erken işlemlerde yaklaşık %1,7 arttı ve çip üreticisi TSMC hisseleri %2 yükseldi. Pazartesi gününe kadarki hafta boyunca, Asya'nın borsada işlem gören en değerli şirketi olan şirket, ABD başkan adayı Donald Trump'ın bir dergi röportajında Tayvan'ı ve çip endüstrisini koruma konusunda kararsız olduğunu söylemesinin ardından yaklaşık 100 milyar dolar değer kaybetti.

Güney Koreli çip üreticileri Samsung ve SK Hynix de siyasi riskleri göz ardı ederek son derece güçlü talebe bakmak isteyen tüccarlarla birlikte toparlandı. ING ekonomisti Min Joo Kang, "Asyalı çip üreticilerine olan bağımlılığın o kadar büyük olduğuna inanıyoruz ki, potansiyel ABD'li muadilleriyle kolayca değiştirilemeyecekler" dedi.

Tahvil piyasalarında, ABD getirileri gece boyunca yükseldi ve Asya'da genel olarak sabit kaldı, gösterge 10 yıllık getiriler %4,25 ve iki yıllık getiriler %4,51'de kaldı.

Piyasalar bu yılın ikinci yarısı için iki ABD faiz indirimini fiyatladı ve bu da ABD seçimlerine ilişkin belirsizlik çok fazla düşmesini engellese de dolar üzerinde baskı yaratmaya başladı.

Euro Salı günü 1,089 dolarda sabit kaldı ve yen marjinal bir artışla dolar başına 156,8 dolara yükseldi. Çin Pazartesi günü faiz indirimiyle piyasaları şaşırttı ve geçen hafta beklenenden daha düşük gelen büyüme rakamlarının ardından ekonomik görünüme ilişkin endişeler emtiaları baskı altına aldı.

Dalian demir cevheri vadeli işlemleri Şangay bakırında olduğu gibi Nisan ayından bu yana en düşük seviyeden işlem görürken, Brent ham petrol vadeli işlemleri gece boyunca bir ayın en düşük seviyesine indi ve en son varil başına 82,59 dolar oldu. Bu durum Avustralya dolarını üç haftanın en düşük seviyesine ve Yeni Zelanda dolarını neredeyse üç ayın en düşük seviyesi olan 0,5966 dolara sürükledi, ancak analistler bir toparlanma olacağını söylüyor.

Corpay stratejisti Peter Dragicevich, "Endüstriyel emtia fiyatları düşmüş olsa da, uzun vadeli bir perspektiften bakıldığında birçoğu yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor" dedi.

İlgili Haberler