Asya borsaları en zorlu haftayı yükselişle kapatmaya hazırlanıyor

Asya borsaları en zorlu haftayı yükselişle kapatmaya hazırlanıyor

Asya hisseleri acımasız haftayı yükselişle kapatmaya hazırlanırken, yen baskı altında.

A+A-

Asya hisseleri, Japon hisselerinin Pazartesi günkü büyük kayıplarının tamamını telafi etmeye yakın olmasıyla zorlu bir haftayı zirvede kapatırken, piyasaların ABD'nin faiz indirimine gitme ihtimalini azaltmasıyla yen yeniden değer kaybetti.

Japonya'nın Nikkei Wall Street'te bir gecede yaşanan güçlü toparlanmayı takip ederek Cuma günü %1,7 daha yükseldi. Pazartesi günü yaşanan %13'lük düşüşün büyük bir kısmını sildi ve haftalık bazda sadece %1,5'lik bir düşüşe hazırlanıyordu.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %1,4 yükselerek Perşembe günkü düşüşü tersine çevirdi. Haftalık bazda ise %0,3 düşüş gösterdi. ABD'de işsizlik maaşı başvurularının geçen hafta beklenenden daha fazla düştüğünü gösteren veriler, işgücü piyasasının çözülmekte olduğuna dair korkuların abartıldığını gösterdi. Bu durum, piyasaların Fed'in Eylül ayında yarım puanlık bir faiz indirimine gitme ihtimalini bir gün önceki %69'dan %54'e düşürmesine yol açtı.

Geçen haftaki ABD istihdam raporunun potansiyel bir ABD resesyonu korkularını tetiklemesinin ardından hisse senetleri sert bir şekilde satılmıştı, ancak yatırımcılar son düşüşü satın aldı ve Nasdaq gecelik% 3 ve S&P 500 % 2,3 arttı. Ayrıca, Çin'in tüketici enflasyonunun Temmuz ayında % 0,3'lük bir artış beklentisinin üzerinde % 0,5 olarak gerçekleştiğini gösteren veriler de duyarlılığa yardımcı oluyor ve ekonominin doğrudan deflasyona kayma riskinin daha az olduğunu gösteriyor.

Çin'in mavi çipli hisse senetleri %0,5 yükseldi ve Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1,4 sıçradı.

Piyasaların kaderini tarım dışı istihdam verisi belirleyecek

Capital.com'da kıdemli bir finansal piyasa analisti olan Kyle Rodda, "Korkulandan daha iyi bir ABD büyümesi ve daha zayıf bir yen beklentisi, hafta başında yaşanan aşırı oynaklığa yol açan temel ve teknik riskleri kısıtlıyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Piyasaların henüz köşeyi dönmüş olması pek olası değil. Bu haftaki dalgalanmanın daha derin bir düşüşün alameti mi yoksa sadece bir büyüme korkusu mu olduğu Ağustos ayı Tarım Dışı İstihdam raporuna ve bu raporun işgücü piyasası koşullarında daha fazla bozulma olup olmadığına bağlı olacaktır"

Fed yöneticileri faiz indirimine daha yakın

Birkaç Fed yetkilisi, enflasyonun faiz indirimlerine izin verecek kadar soğuduğuna dair güvenlerinin giderek arttığını, ancak bunun nedeninin piyasalarda yaşanan son düşüş olmadığını söyledi. Daha şahin politika yapıcılardan biri olan Kansas City Fed Başkanı Jeff Schmid, mevcut politika duruşunun o kadar da kısıtlayıcı olmadığını, ekonomiyi dirençli ve işgücü piyasasını hala oldukça sağlıklı gördüğünü söyledi.

Schmid, "Enflasyon düşük gelmeye devam ederse, görevimizin fiyat istikrarı kısmını yerine getirme yolunda olduğumuza dair güvenim artacak ve politika duruşunu ayarlamak uygun olacaktır" dedi.

ABD doları, güçlü işsizlik başvuruları verisiyle değer kazandı. Pazartesi günkü %1,5'lik sert düşüşe rağmen bu hafta %0,6'lık bir ilerleme kaydeden Japon yeni 147,35 yen ile üst üste dördüncü gün yükseldi. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) sürpriz faiz artırımının ardından hafta başında değer kazanmış, bu da yatırımcıların daha yüksek getirili varlıklar satın almak için düşük oranlarda yen borçlandığı popüler carry trade'in çözülmesine yol açmıştı, ancak bu durum istikrara kavuşuyor gibi görünüyordu.

BOJ'un piyasadaki dalgalanmanın ortasında faiz oranlarını artırmayacağına dair güvence vermesi de duyarlılığın toparlanmasına yardımcı oldu. Cuma günü ilerleyen saatlerde Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu rakamları, bu gevşemenin artık yoluna girip girmediğine dair daha net bir gösterge verecek.

Tahvil getirileri bu hafta güvenli limanların daha az talep görmesiyle yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil getirileri Pazartesi gününün en düşük seviyesi olan %3,667'nin oldukça altında %3,9781'de tutundu ve haftalık 18 baz puanlık bir artışa hazırlandı. İki yıllık getiriler bu hafta 15 baz puan artarak %4,0193'e yükseldi.

Emtialarda, ham petrol Cuma günü düştü, ancak İsrail'in İran ve vekillerinden bir saldırı tehdidi beklediği için Orta Doğu'da genişleyen çatışmanın ortasında arz korkuları nedeniyle makul haftalık kazançlar elde etmeye hazırlanıyor.
Brent ham petrolü %0,2 düşüşle varil başına 78,97$'a geriledi, ancak haftalık bazda %3'ün üzerinde artış kaydederken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü de %0,2 düşüşle 76,03$'a geriledi ve haftalık bazda %3'ün üzerinde artış kaydetti.

Altın fiyatları da %0,1 düşüşle ons başına 2.424,26$'a geriledi.

İlgili Haberler