Asya borsaları euro baskısıyla durgunlaştı

Asya borsaları euro baskısıyla durgunlaştı

Çin'den gelen karışık ekonomik haberler ülkenin inişli çıkışlı toparlanmasının altını çizerken, Avrupa'daki siyasi belirsizlik risk iştahını azalttı ve Euro'yu savunmada tuttu.

A+A-

Çin mavi çipleri perakende satışların Mayıs ayında %3,7 artarak tahminleri aşmasının ardından %0,2 düştü, ancak sanayi üretimi ve sabit varlık yatırımlarının her ikisi de yetersiz kaldı.

Diğer veriler, konut fiyatlarının Mayıs ayında son on yılın en hızlı düşüşünü göstererek emlak sektöründeki sıkıntıların devam ettiğini vurguladı.

Çin Merkez Bankası (PBOC) bir yıllık faiz oranını değiştirmeyerek, şaşırtıcı derecede yumuşak banka kredileri verilerinin ardından yapılan bazı indirim spekülasyonlarını boşa çıkardı.

Pazartesi günü Çin'in resmi Financial News gazetesi, faiz oranlarını düşürmek için hala yer olduğunu, ancak politika üzerinde iç ve dış kısıtlamalar olduğunu bildirdi.

Bu durum temkinli işlemlere neden oldu ve MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %0,1 geriledi.

Japonya Nikkei %1,7 düştü ve yatırımcılar Japonya Merkez Bankası'nın bir sonraki sıkılaştırma adımlarının ayrıntılarını duymak için altı haftalık bir bekleyişe girdi.

EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri geçen haftaki sert kayıpların ardından %0,3 yükselirken, FTSE vadeli işlemleri %0,4 artış gösterdi.

S&P 500 vadeli işlemleri sabit kalırken, Nasdaq vadeli işlemleri rekor kapanışların ardından %0,1 arttı. Goldman Sachs analistleri S&P 500 için yılsonu hedeflerini 5,200'den 5,600'e ve mevcut 5,431'e yükseltti.

Goldman Sachs analistleri bir notta, "2024 ve 2025 kazanç tahminlerimiz değişmedi, ancak beş mega-cap teknoloji hissesinin yıldız kazanç büyümesi, konsensüs EPS tahminlerindeki tipik negatif revizyon modelini dengeledi" diye yazdılar.

Haftanın en önemli ABD verisi Salı günü açıklanacak olan ve Nisan ayındaki %0,3'lük düşüşün ardından %0,4'lük bir sıçramanın beklendiği Mayıs ayı perakende satışları olurken, Çarşamba günü piyasalar tatil olacak.
Fed'den en az 10 politika yapıcı bu hafta konuşacak ve şüphesiz piyasanın bu yıl iki faiz indirimi bahislerini ele alacak.

Fed'in kendisi geçen hafta şahin bir tonda konuşurken, üç yumuşak enflasyon rakamı vadeli işlem fiyatlarının Eylül ayı gibi erken bir tarihte %76'lık bir indirim ihtimalini ve yıl için 50 baz puanlık bir gevşemeyi fiyatlamasına neden oldu.

İlgili Haberler