Asya borsaları faiz indirimi beklentisiyle yükselişte, gözler Hindistan'da

Asya borsaları faiz indirimi beklentisiyle yükselişte, gözler Hindistan'da

Asya hisse senetleri faiz indirimi beklentileriyle yükseldi; gözler seçim sonuçlarının kesinleşmesi sonrası Hindistan'da.

A+A-

Asya hisse senetleri Çarşamba günü yükselirken, ABD işgücü piyasasındaki yumuşamanın bu hafta açıklanacak kritik istihdam raporu öncesinde Fed'in Eylül ayında faiz indirimine gideceği yönündeki beklentileri güçlendirmesiyle dolar sabit kaldı.

Ancak yatırımcıların ABD ekonomisinin soğumasına ilişkin endişeleri risk iştahını sınırlarken, Asya'da odak noktası, Başbakan Narendra Modi'nin beklenenden daha az bir zafer marjına sahip olduğunu gösteren oylama sonuçlarının ardından Salı günü hisse senetlerinin düşmesi ve rupinin değer kaybetmesinin ardından Hindistan piyasalarının nasıl seyredeceği.

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,24 yükselirken, Nikkei Japon yeninin iki haftanın en yüksek seviyeleriyle flört etmesiyle %1 düştü.

Çin hisse senetleri karışık seyrederken, mavi çipli CSI300 endeksi erken işlemlerde çok az değişirken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1 yükseldi.

Özel sektör anketine göre, Çin'de Mayıs ayında hizmet faaliyetleri son 10 ayın en hızlı artışını gösterirken, personel sayısı Ocak ayından bu yana ilk kez artarak ikinci çeyrekte toparlanmanın süreceğine işaret etti.

Gece açıklanan verilere göre ABD'de açık iş pozisyonları Nisan ayında beklenenden daha fazla düşerek üç yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi ve bu da işgücü piyasası koşullarının yumuşadığının bir işareti oldu.
Veriler, piyasaların 45 baz puanlık gevşeme fiyatlamasıyla bu yıl faiz indirimi bahislerini cesaretlendirdi. CME FedWatch aracı, yatırımcıların Eylül ayında faiz indirimi ihtimalini bir hafta önceki %46'ya kıyasla %65 olarak fiyatladığını gösterdi.

ING ekonomistleri, "Bu (açık iş verileri) Cuma günkü maaş bordroları üzerinde bir etkiye sahip olmasa da, ABD işgücü piyasasının yumuşadığını doğruluyor gibi görünüyor" dedi.

Gösterge 10 yıllık tahvil getirileri, istihdam verilerinin ardından Salı günü neredeyse üç haftanın en düşük seviyesi olan 4,314'ü gördükten sonra Asya saatlerinde %4,3376 seviyesindeydi.

ABD para birimini altı rakibine karşı ölçen dolar endeksi, Salı günü 103,99 ile yaklaşık iki ayın en düşük seviyesini gördükten sonra erken işlemlerde 104,14 seviyesinde sabit kaldı.

Reuters anketine katılan ve genel olarak doların aşırı değerli olduğu konusunda hemfikir olan döviz stratejistlerine göre, doların yakın geçmişteki amansız gücü önümüzdeki 12 ay içinde küçük bir zayıflığa yol açacak.

HSBC'de ABD için döviz stratejisi başkanı Daragh Maher, "Enflasyon yapışkan kalırsa, bu bir faiz artışına neden olmayabilir, ancak piyasayı sabırlı bir Fed'in 2024'te zaman daralırken ne kadar gevşeme sağlayabileceğini yeniden fiyatlamaya zorlayacaktır" dedi  ve şöyle devam etti:

"Ancak enflasyon verilerinin ötesinde, resesyon endişeleri yoğunlaşmadıkça büyümeye ilişkin kötü haberlerin dolar için doğrudan kötü haber olarak kalması muhtemel."

Doların zayıflığı, Salı günü yenin dolar karşısında 154,55 ile iki haftayı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesine çıkmasına yardımcı oldu. Çarşamba sabahı en son 155,48 seviyesindeydi.

Bu arada, vadeli işlemler Hindistan'ın Nifty 50 endeksi için durgun bir açılışa işaret etti ve Salı günü yaklaşık %6'lık düşüşün ardından yeni bir sekme açarak yabancı yatırımcıların yaklaşık 1,5 milyar dolar değerinde hisse satmasıyla son dört yılın en kötü seansını gerçekleştirdi.

Modi'nin iktidardaki Bharatiya Janata Partisi on yıl sonra ilk kez parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti ve dünyanın en büyük demokrasisini yönetmek için bölgesel müttefiklerine bağımlı hale geldi.

Bu durum, Modi hükümetinin iktidarının temel taşı olan yatırım öncülüğünde büyüme de dahil olmak üzere ekonomi politikaları üzerindeki belirsizliği arttırdı.

PineBridge Investments Hindistan hisse senetleri müdürü Huzaifa Husain, beklenenden daha az kesin olan sonucun kısa vadede, özellikle de daha zayıf hisse senetleriyle ilgili olarak piyasa duyarlılığını etkileyebileceğini söyledi ve ekledi:

"Bununla birlikte, ileriye baktığımızda, Hindistan ekonomisinin sağlam büyüme yörüngesini sürdürmesini bekliyoruz"

Emtia piyasalarında petrol fiyatları, ABD'de ham petrol ve yakıt stoklarının arttığını gösteren bir endüstri raporunun ardından talebe ilişkin artan endişelerle Asya'daki erken işlemlerde bir önceki seansa kıyasla kayıplarını hafifçe artırdı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,1 düşüşle varil başına 77,47$'a gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri 0,12 düşüşle varil başına 73,16$'a geriledi.

Altın fiyatları %0,09 artışla ons başına 2.330 dolar oldu.

İlgili Haberler