Asya borsaları faiz indirimi havasına girmesiyle yükselişte

Asya borsaları faiz indirimi havasına girmesiyle yükselişte

Asya borsaları faiz indirimi bahislerinin ivme kazanmasıyla yükseldi; Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugün açıklayacağı faiz kararı ise piyasaların odak noktasında.

A+A-

Asya hisseleri Perşembe günü ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Eylül ayında faiz oranlarını düşüreceği beklentilerinin artmasıyla değer kazanırken, Euro da faiz indiriminin beklendiği Avrupa Merkez Bankası toplantısı öncesinde yükseldi.

Değişen Fed beklentileri petrol fiyatlarını yükseltti ve bu hafta ABD işgücü piyasasının gevşediğine işaret eden verilerin ardından Hazine getirilerini iki ayın en düşük seviyesine çekti.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi teknoloji hisselerinin öncülüğünde %1,14 artış gösterdi. Endeks hafta içinde %2,7'lik bir kazanç elde ederek iki haftalık kayıp serisini sonlandırmaya hazırlanıyordu. Japonya'nın Nikkei (.N225), yeni sekme açıldığında %1 yükseldi.

Çin hisse senetleri de değer kazanırken, mavi çip endeksi %0,38, Hong Kong'un Hang Seng endeksi %0,81 yükseldi.

Hindistan hisse senetleri, Başbakan Narendra Modi'nin üçüncü bir dönem için yeni bir koalisyon hükümetine resmen liderlik etmek üzere seçilmesinin ardından çalkantılı bir haftada seansa sessiz bir başlangıç yapmaya hazırlanıyor.

Modi'nin ilk kez, sadakatleri zaman içinde dalgalanan bölgesel müttefiklerin desteğine bağımlı bir hükümetin başına geçecek olması, yeni kabinenin reform gündemini zorlaştırabilir ve bazı yatırımcıları tedirgin edebilir.

Çarşamba günü, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri rekor kapanış seviyelerine ulaştı ve yapay zekanın gözdesi Nvidia 3 trilyon dolarlık piyasa değerini aşarak Apple'ı geçtikten sonra dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu.

Çarşamba günü açıklanan Mayıs ayı özel istihdam raporu, işgücü piyasasında gevşemeye işaret eden en son veri oldu ve Salı günü açık iş pozisyonlarının Nisan ayında üç yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerilediğini gösteren bir raporun ardından geldi.

CME FedWatch aracına göre, piyasalar bu hafta işgücü verilerinden yola çıkarak Fed'in bu yıl 49 baz puanlık faiz indirimine gideceğini fiyatlıyor ve Eylül ayında faiz indirimine gitme ihtimali bir hafta önceki %47,5'e kıyasla %69'a yükseldi.

Legal And General Investment Management Asya-Pasifik yatırım stratejisti Ben Bennett, "Hala Goldilocks aralığındayız, bu nedenle kötü ekonomik haberler hisse senetleri için iyi oldu, çünkü Fed faiz indirimleri tekrar masada" dedi.

Yatırımcılar şimdi Cuma günü açıklanacak Mayıs ayı tarım dışı istihdam raporuna odaklanırken, Reuters'ın ekonomistler arasında yaptığı ankete göre 185.000 istihdam artışı bekleniyor.

Bennett, "Goldilocks anlatısını sürdürmek için bunun 100-150 bin civarında olması gerekiyor" dedi ve şöyle devam etti: "Bundan çok daha yüksek olursa getiriler tekrar yükselebilir, ancak sıfır veya negatif olursa, o zaman tekrar sert bir inişten bahsediyor olabiliriz"

Gösterge 10 yıllık tahvil getirileri Asya saatlerinde en son %4,2929 seviyesindeydi. Çarşamba günü getiriler 1 Nisan'dan bu yana en düşük seviye olan %4,2750'ye kadar geriledi.

Döviz piyasasında dolar genel olarak değer kaybederken, yen dolar başına 155,445'e yükselerek Salı günü gördüğü iki haftadan uzun bir sürenin en yüksek seviyesi olan 154,55'e yaklaştı.

Euro, Fed ve Japonya Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta bir araya geleceği yeni bir merkez bankası politika gözden geçirme turunu başlatacak olan ECB toplantısı öncesinde Salı günü ulaştığı iki buçuk ayın en yüksek seviyesinden çok da uzak olmayan bir seviyede, %0,2 artışla 1,089025$ seviyesinde yer aldı.

ECB'nin Perşembe günü faiz oranlarını rekor seviyelerden indirmesine kesin gözüyle bakılıyor ve muhtemelen enflasyonla mücadelede ilerleme kaydettiğini kabul edecek, ancak mücadelenin henüz bitmediğini de vurgulayacak.

Yatırımcılar, beklenen faiz indiriminden sonra ne olacağını ölçmek için yorumlara ve ekonomik projeksiyona odaklanacak. Piyasalar bu yıl 64 baz puanlık indirim fiyatlıyor.

Döviz stratejisi başkanı Charu Chanana, toplantıdaki en önemli riskin ECB şahinlerinin yüksek çıtayı aşamaması ya da net bir şekilde daha fazla faiz indirimi sinyali vermesi olduğunu söyledi.

Chanana "Piyasa bunu bir politika hatası olarak algılayabilir çünkü bir dizi faiz indirimi orta vadede enflasyonu potansiyel olarak daha da kötüleştirebilir." dedi.

Kanada Merkez Bankası Çarşamba günü, bunu yapan ilk G7 ülkesi olarak, geniş çapta beklenen bir hamleyle temel politika faizini düşürdü, ancak daha fazla gevşemenin kademeli ve verilere bağlı olacağını belirtti.

Emtia piyasalarında, Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,48 artışla varil başına 78,79 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,66 artışla 74,55 dolara yükseldi.

İlgili Haberler