Asya borsaları faiz indirimi rallisiyle yeşil ışık yaktı

Asya borsaları faiz indirimi rallisiyle yeşil ışık yaktı

Asya borsaları, büyük merkez bankalarının bu hafta faiz indirimi döngüsünü başlatması ve ABD Merkez Bankası'nın da yakında aynı yolu izleyebileceği beklentilerinin artmasının ardından Cuma günü iki haftalık kayıp serisini sonlandırmaya hazırlanıyor.

A+A-

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Perşembe günü, Kanada Merkez Bankası'nın temel politika faizini düşüren ilk G7 ülkesi olmasından bir gün sonra faiz indirimi yaptı.

İsveç Riksbank ve İsviçre Ulusal Bankası'nın da kendi parasal genişleme döngülerine başlaması, küresel risk rallisine yeni bir soluk getirirken Fed'in de Eylül ayında faiz indirimine gidebileceğine dair bahisler artıyor.

IG'de piyasa analisti olan Tony Sycamore, "G7'den iki tanesi faiz oranlarını düşürdü... Bu kesinlikle Fed'e daha fazla kapı açıyor" dedi ve ekledi: "Henüz son düzlükte değiliz ama köşeyi döndüğümüz kesin"

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi dünya hisselerini takip etti ve erken Asya ticaretinde %0,3 yükseldi. Endeks haftalık bazda yaklaşık %3'lük bir kazanca yöneldi.

Hong Kong'un Hang Seng Endeksi benzer şekilde %0,14 yükselirken, Çin'in mavi çipleri %0,23 artış gösterdi. Japonya'nın Nikkei %0,16 düştü.

Cuma günü (bugün) açıklanacak olan ve dünyanın en büyük ekonomisinin (ABD) geçen ay 185.000 kişiye istihdam sağlaması beklenen ABD tarım dışı istihdam raporu öncesinde tüccarların tetikte beklemesi nedeniyle piyasa hareketleri büyük ölçüde durgun seyretti.

ING'nin Asya-Pasifik bölgesel araştırma müdürü Rob Carnell, "Eğer bu akşam biraz daha yumuşak bir veri alırsak 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisinin %4 seviyesine doğru indiğini görebiliriz" dedi ve şöyle devam etti:

"Hisse senetleri, büyük olasılıkla, bunun üzerine güçlü bir şekilde yükselecek ve bu tüm bölgeye yansıyacaktır. Muhtemelen doların bundan biraz güç kaybettiğini göreceksiniz."

Gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi son olarak %4,2987'de sabit kalırken, iki yıllık tahvilin getirisi altı seans üst üste düşüş kaydettikten sonra yaklaşık iki baz puan artarak %4,7386'ya yükseldi.

Getirilerdeki düşüş, bu hafta ABD'de işgücü piyasası koşullarının gevşediğine işaret eden bir dizi verinin ardından Fed'in yakın zamanda faiz indirimine gideceği beklentilerinin yenilenmesiyle gerçekleşti. Piyasalar şu anda Fed'in bu yıl yaklaşık 50 baz puanlık bir gevşeme yapacağını fiyatlıyor.

Başka yerlerde, dolar bir sepet para birimi karşısında sekiz haftanın en düşük seviyesine yakın seyretti ve haftalık yaklaşık %0,5'lik bir kayba yöneldi. Euro, ECB'nin enflasyon tahminlerini yükseltmesi ve yatırımcıları sonraki faiz indirimlerinin ne kadar sürede gelebileceği konusunda karanlıkta bırakmasıyla bir önceki seanstaki hafif kazancını genişleterek %0,05 artışla 1,0895 dolara yükseldi.

Capital Economics'in baş Avrupa ekonomisti Andrew Kenningham "ECB çekirdek ve manşet enflasyon tahminlerini yukarı çekti... Bu durum, politika yapıcıların faiz oranlarını daha da düşürme konusunda biraz daha az istekli olabilecekleri anlamına geliyor" dedi ve ekledi:

"Politika açıklamasındaki değişiklikler de biraz şahindi."

Yen dolar karşısında %0,1 düşüşle 155,79 seviyesine geriledi, ancak haftalık bazda yaklaşık %1'lik bir kazanca yöneldi. Cuma günü açıklanan verilere göre, Japon hane halkı harcamaları Nisan ayında 14 ay sonra ilk kez bir önceki yıla göre artış gösterdi, ancak ılımlı büyüme, tüketicilerin yüksek fiyatlar karşısında cüzdan iplerini gevşetme konusunda isteksiz kaldığını gösterdi.

Emtia piyasalarında petrol fiyatları hafifçe gerilerken, Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,09 düşüşle varil başına 79,80 $ olurken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,1 düşüşle varil başına 75,48 $'a geriledi.

Spot altın %0,2 düşüşle ons başına 2.370,82 dolara geriledi.

İlgili Haberler