Asya borsaları Fed kararı sonrası yükselişte, tahvil getirileri zayıfladı

Asya borsaları Fed kararı sonrası yükselişte, tahvil getirileri zayıfladı

Yatırımcılar Fed görünümünü değerlendirirken Asya hisse senetleri yükseldi, tahvil getirileri düştü.

A+A-

Asya borsalarında işlem gören hisse senetleri Perşembe günü yükselirken, tahvil getirileri yatırımcıların ABD enflasyonundaki düşüşü Fed'in daha şahin bir duruş sergilemesine karşı tartmasıyla geriledi. Japonya Merkez Bankası'nın iki günlük politika toplantısına başlamasıyla Japon hisseleri düşük performans gösterdi ve yen dolar karşısında değer kaybetti.

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,9 yükselirken, Tayvan hisseleri %1,7 ve Hong Kong'un Hang Seng'i ABD S&P 500 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq'ın gece boyunca rekor seviyelerde kapanmasının etkisiyle yaklaşık %1 arttı.

ABD vadeli işlemleri daha fazla kazanca işaret ederken, S&P vadeli işlemleri %0,2 ve Nasdaq vadeli işlemleri %0,6 artış gösterdi. Japonya Nikkei teknoloji öncülüğündeki ilk yükselişin sönümlenmesinin ardından %0,1 yükseldi. Wall Street güçlü bir ralli yaparken, yakından izlenen TÜFE raporunun çekirdek fiyatların geçen ay üç yıldan uzun bir sürenin en yavaş yıllık hızında arttığını göstermesinin ardından ABD seansının başlarında dolar ve Hazine getirileri düştü.

Ancak daha sonra Fed yetkililerinin bu yılki faiz indirimi tahminlerini çeyrek puanlık tek bir indirime indirmesi yatırımcıları şaşırttı. Fed Başkanı Jerome Powell toplantı sonrası yaptığı basın toplantısında enflasyonun önemli ölçüde azaldığını ancak hala çok yüksek olduğunu kabul etti.

Aynı zamanda faiz kararının birçok politika yapıcı için "kıl payı" olduğunu ve Fed'in bir dereceye kadar 2025'e ek bir indirim beklentisi koyarak bu yıl faiz indirimlerine daha erken başlamayı takas ettiğini söyledi.

Singapur'daki Vantage Point'in baş yatırım yetkilisi Nick Ferres, "Bu projeksiyonlar gelen verilere rehin kalmaya devam ediyor (ve) bu cephede, Mayıs ayı tüketici fiyat endeksi gerçek bir güvercin sürpriz oldu" dedi ve ekledi:

"Piyasalar için asıl önemli olan, 'yumuşak iniş' söylemine ilişkin bugünkü hakim eğilimin muhtemelen zirveye ulaşmış olması. Bu da kuzey yarımkürede yaz aylarında hisse senedi fiyatlarının zirve yapmasına katkıda bulunabilir."

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi Çarşamba gününe 10 baz puan artışla başladıktan sonra Perşembe günü %4,31 ile çok az değişiklik gösterdi. TÜFE sürprizinin ardından %4,25'e kadar düşerek 1 Nisan'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Japonya'nın devlet tahvili getirileri 17 Mayıs'tan bu yana ilk kez 3 baz puan kadar düşerek %0,955'e geriledi.
Nikkei gazetesi, BOJ'un Cuma günü sona erecek politika toplantısında aylık tahvil alımlarının azaltılması konusunu tartışacağını bildirerek Reuters ve diğer haber kaynaklarının daha önceki haberlerini yineledi.

Tokyo'daki T. Rowe Price'da portföy uzmanı olan Daniel Hurley, bu hafta JGB alımlarında bir azalmanın muhtemel olduğunu ve Temmuz ayında bir faiz artırımı için potansiyel olduğunu, ancak her ikisinin de piyasalar için iğneyi gerçekten önemli ölçüde hareket ettirmeyeceğini söyledi.

"BoJ'un destekleyici ve güvercin kalmaya devam etmesini bekliyoruz, (ve) bununla birlikte yenin nispeten zayıf kalmasını ve küresel faiz oranı farkları tarafından belirlenmesini bekliyoruz... Japon hisse senetleri konusunda yapıcı olmaya devam ediyoruz."

Yen, gece boyunca dolar karşısında kayda değer bir düşük performans gösterirken, diğer büyük para birimlerinin çoğu önemli kazançlar kaydetti. Yen, Çarşamba günkü %0,28'lik yükselişin yaklaşık yarısını silerek %0,14 düşüşle dolar başına 156,92 seviyesine geriledi.

Bu arada, Euro gece boyunca %0,64 yükseldikten sonra 1,0808$ seviyesinde sabit kaldı. ABD para birimini euro, yen ve diğer dört büyük rakip karşısında ölçen dolar endeksi, Çarşamba günkü %0,54'lük düşüşün ardından %0,07 artarak 104,76'ya yükseldi. Altın %0,3 düşüşle ons başına 2.315,55 dolara geriledi.

Ham petrol, ABD stoklarında beklenenden daha büyük bir artışın ardından baskı altında kalarak hafif düştü. Brent tipi ham petrol 14 sent ya da %0,17 değer kaybederek varil başına 82,46 dolara gerilerken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) tipi ham petrolü 16 sent ya da %0,2 gerileyerek 78,34 dolara düştü. Her iki gösterge de bir önceki seansta yaklaşık %0,8 değer kazanmıştı.

İlgili Haberler