Asya borsaları Fed'den faiz indirimi beklentisiyle yükselişte

Asya borsaları Fed'den faiz indirimi beklentisiyle yükselişte

Asya hisse senetleri, soğuyan ABD enflasyonunun Fed'in bu yıl faiz oranlarını düşürmesini sağlayacağına dair artan beklentiyle desteklenerek Cuma günü art arda beşinci aylık kazancına yöneldi.

A+A-

Demokrat Başkan Joe Biden ve Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump arasındaki ilk ABD başkanlık münazarasının Kasım seçimleri öncesinde Atlanta'da başlamasıyla, haftanın geri kalanının nispeten durgun geçmesinin ardından Cuma günü piyasalar için riskli olaylarla dolu.

Çin piyasaları, adayların Pekin ile son yıllarda daha da bozulan ticari ilişkiler hakkında neler söyleyebileceği konusunda tedirgin olan yatırımcılarla zorlu bir başlangıç yaptı.

Hem Biden hem de Trump, özellikle Çin'e gümrük tarifeleri uygulayarak ve tehdit ederek sert bir ticaret duruşunu tercih etti.

Hong Kong'un Hang Seng Endeksi son olarak %0,1 düşerken, Çin'in gösterge endeksi %0,05 geriledi.

Veri cephesinde, Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan Mayıs ayı ABD çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi rakamları Cuma günü açıklanacak ve ABD faiz görünümü hakkında daha fazla netlik sağlayabilir.

IG'de piyasa analisti olan Tony Sycamore, "Bu akşamki çekirdek PCE enflasyonu beklenen %2,6'dan çok daha yüksek gelirse ve bu hafta Kanada ve Avustralya enflasyon verilerindeki yukarı yönlü sürprizlerden sonra, küresel enflasyondaki düşüşün dibe vurduğu ve bazı ülkelerde yeniden hızlanmış olabileceği endişelerini alevlendirecektir" dedi.

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,03 düştü, ancak Şubat ayından bu yana en iyi performansı olan aylık %3,1'lik bir kazanç elde etme yolunda ilerliyordu.

Fed'in gevşeme döngüsünün yakın olduğuna dair artan beklentiler ve yapay zeka patlamasının yarattığı ivme, hisse senedi piyasalarında bir risk rallisine yol açarak Wall Street'i rekor seviyelere taşıdı ve Asya hisselerini yükseltti.

CME FedWatch aracına göre, traderlar Fed'in Eylül ayında ilk kez faiz indirimine gitme ihtimalini bir ay önce %50 iken, şimdi %64 olarak fiyatlıyor. S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemleri sırasıyla %0,23 ve %0,41 artarak yükselişe geçti.

Dolar, döviz piyasalarında ön plandaydı ve Aussie'yi %0,4 düşüşle 0,6621 $'a itti.

Euro %0,16 düşüşle 1,0687$'a geriledi ve Fransa'da bu hafta sonu yapılacak erken seçimle birlikte ortak para biriminin bloktaki siyasi kargaşadan etkilenmeye devam etmesiyle aylık %1,5 düşüşe yöneldi.

İlgili Haberler