Asya borsaları hafta ortasında dalgalı seyirde

Asya borsaları hafta ortasında dalgalı seyirde

ABD enflasyon verileri öncesinde yatırımcılar temkinli davranırken Asya hisseleri sallantıda.

A+A-

Çarşamba günü Asya hisse senetleri, piyasaların önemli bir ABD enflasyon verisine hazırlandığı dalgalı erken ticarette duraksarken, yen dolar başına 160 seviyesinin hemen altında seyrederek tüccarları Japon yetkililerin yeni bir müdahale turu için tetikte tuttu.

Fed yetkililerinden gelen şahin yorumların kısa vadeli ABD faiz indirimi beklentilerini kontrol altında tutarak doları desteklemesiyle risk duyarlılığı da sınırlandı.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi dalgalı işlemlerde 566,55'te çok az değişti ve geçen hafta dokunduğu iki yılın en yüksek seviyesi olan 573,38'den uzaklaştı. Endeks Haziran ayında %3,5 artış göstererek üst üste beşinci ayını da kazançla kapattı.

Japonya Nikkei ve Tayvan hisseleri yonga üreticilerinin öncülüğünde yükseldi ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq'taki ralliyi takip etti, Salı günü yeni sekme açılıyor, Nvidia %6'nın üzerinde yükseldi ve piyasa değerinden yaklaşık 430 milyar dolar silen üç seanslık bir düşüşten kurtuldu.

Çin hisse senetleri ise, mavi çipli CSI300 Endeksi ve Şangay Bileşik Endeksi %0,2 düşüşle aylık %4'lük düşüşe yöneldi. Hong Kong'un Hang Seng endeksi de %0,16 düşüş gösterdi.

ABD para politikası cephesinde, Fed yetkilileri faiz indirimleri konusunda sabır çağrısında bulunurken, Fed yöneticisi Lisa Cook, ekonominin performansının beklentilerini karşılaması halinde merkez bankasının faiz indirimi için yolda olduğunu söyledi. Ancak Cook, Fed'in ne zaman harekete geçebileceğini söylemekten kaçındı.

Fed Başkanı Michelle Bowman, politika faizini "bir süre" sabit tutmanın enflasyonu kontrol altına almak için yeterli olacağı görüşünü yineledi.

Yorumlar ve istikrarlı bir konut piyasasını gösteren veriler, Fed'in faizleri ne zaman ve ne kadar düşüreceğine ilişkin beklentileri kontrol altında tuttu. CME FedWatch aracına göre, piyasalar bu yıl 47 baz puanlık gevşemeyi fiyatlıyor ve Eylül ayında faiz indirimi olasılığı %66 olarak görülüyor.

Emtia piyasalarında, petrol fiyatları Asya ticaretinde çok az değişti, Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına 85,02 $'da yatay seyrederken, ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri varil başına 80,9 $'da kaldı.
Altın fiyatları ons başına 2.318 $'a geriledi ancak geçen ay 2.449,89 $ ile rekor seviyeye ulaşarak bu yıl %12 artış gösterdi.
 

İlgili Haberler