Asya borsaları hafta ortasında düşüşe geçti

Asya borsaları hafta ortasında düşüşe geçti

Asya hisseleri düştü, petrol Orta Doğu riskleri nedeniyle kazançlarını artırdı.

A+A-

Çarşamba günü Asya hisse senetleri, İran'ın İsrail'e balistik füze saldırısının daha geniş bir bölgesel çatışma korkusunu tetiklemesinin ardından Wall Street'teki satışları izleyerek düşerken ham petrol, arz kesintileri riskiyle yükseldi.

Yatırımcılar daha güvenli varlıklara akın ederek ABD Hazine tahvil getirilerini aşağı çekerken, altın tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın seyretti. Güvenli liman dolar, euro karşısında son üç haftanın en güçlü seviyesine yakın işlem gördü. Makroekonomi de doları destekledi; dirençli ABD istihdam piyasası Kasım ayında daha küçük bir Fed faiz oranı indirimini savunurken, Euro bölgesi enflasyon eğilimleri bu ay Avrupa Merkez Bankası'nın gevşemesini destekledi.

Japonya'nın Nikkei endeksi %1,5 düşerken, Güney Kore'nin KOSPI endeksi %1,3 ve Avustralya'nın gösterge endeksi %0,3 değer kaybetti.

MSCI'nın en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi yaklaşık %0,5 düştü. Hong Kong'un Hang Seng Salı günkü tatilin ardından henüz açılmadı. Çin anakara piyasaları bir hafta sürecek Altın Hafta tatili nedeniyle kapalı. Tayvan'da ticaret tayfun nedeniyle askıya alındı.

ABD S&P 500 hisse senedi endeksi vadeli işlemleri, nakit endeksin (.SPX) yeni sekme açılır, bir gecede %0,9 değer kaybetmesinin ardından %0,16 zayıfladı.

Pepperstone araştırma müdürü Chris Weston, "Durum hala değişken ve İsrail ya da İran'ın söylemlerindeki en ufak bir sakinleşme ya da artan saldırganlık, piyasalardaki duyarlılık üzerinde büyük bir etkiye neden olabilir." dedi.

İran Çarşamba günü erken saatlerde İsrail'e yönelik füze saldırısının daha fazla provokasyon olmaması halinde sona erdiğini söyledi, ancak İsrail ve ABD misilleme sözü verdi. Brent ham petrol vadeli işlemleri %1'den fazla değer kazanarak varil başına 74,33 $'a yükseldi ve Salı günkü %2,5'lik yükselişini genişletti. ABD WTI vadeli kontratları, Salı günkü %2,4'lük yükselişin ardından %1,3 değer kazanarak varil başına 70,73$'a yükseldi.

Altın, bir önceki seansta %1'den fazla yükselerek 2.685,42$ ile geçen ayın rekor seviyesine yaklaşmasının ardından %0,16 düşüşle ons başına 2.658,63$'a geriledi. Gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 1,5 baz puan (bps) düşüşle %3,7278'e geriledi.

ABD para birimini Euro ve diğer beş büyük rakibi karşısında takip eden dolar endeksi, Salı günü 19 Eylül'den bu yana ilk kez 101,39'a kadar yükseldikten sonra 101,21'de sabit kaldı. Avrupa'nın ortak para birimi, 12 Eylül'den bu yana ilk kez 1,1046 dolara gerilediği bir önceki seansta %0,6'lık bir düşüşün ardından 1,1070 dolarda çok az değişiklik gösterdi.

Salı günü Euro bölgesi verileri enflasyonun geçen ay ECB'nin %2'lik hedefinin altına düştüğünü gösterdi ve 17 Ekim'de çeyrek puanlık bir faiz indirimi için bahisleri güçlendirdi. Bu arada, Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD merkez bankası gelecek ay toplandığında 50 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığına karşı geri adım atmasından bir gün sonra ABD rakamları sağlam bir ekonomiye işaret etti.

İlgili Haberler