Asya borsaları haftayı kayıpla kapattı

Asya borsaları haftayı kayıpla kapattı

Asya hisseleri, haftanın ilk günü 26 ayın en yüksek seviyesine ulaşan rallinin ardından kar alımlarıyla haftayı düşüşle kapatırken, Avrupa'daki merkez bankalarının faizleri düşürmesiyle doların güçlenmesi, yene müdahale bölgesine doğru baskıya yol açtı.

A+A-

Gecede İsviçre Merkez Bankası ikinci kez faiz indirirken, İngiltere Merkez Bankası faizleri sabit tuttuktan sonra Ağustos ayında bir gevşemeye kapı açtı. Sterlin, İsviçre Frangı ve Euro düşerek doları genel olarak yükseltti.

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi Cuma günü %0,6 düşerek teknoloji hisselerindeki geri çekilmenin etkisiyle Wall Street'te gece boyunca karışık bir seans izledi.

Endeks, Çarşamba günü Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyesine yükseldikten sonra, ABD'den gelen son yumuşak verilerin Fed'in bu yıl içinde iki faiz indirimine gideceği yönündeki bahisleri güçlendirmesiyle haftalık %1'lik bir kazanç elde etmeye hazırlanıyor.

Japonya Nikkei %0,1 yükseldi ve yen %0,1 daha gerileyerek 159,01'den işlem gördü ve Japon yetkililerin para birimindeki hızlı düşüşleri durdurmak için piyasaya müdahale ettiği Nisan sonundan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Günün erken saatlerinde açıklanan veriler, Japonya'da talep kaynaklı enflasyonun Mayıs ayında yavaşladığını ve faiz artırımı görünümünü zorlaştırdığını gösterdi.

IG analisti Tony Sycamore, "Bu merkez bankalarının giderek daha fazlasının ya kapıyı açtığını ya da faiz oranlarını düşürmeye devam ettiğini görüyoruz ve bu gerçekten iyi bir şey, özellikle de ABD'den sürekli olarak daha yumuşak veriler gelmeye başladıkça" dedi ve ekledi:

"Ancak kısa vadede, bu ay sonu, çeyrek sonu akışlarına daha fazla bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Orta vadede, piyasanın teknoloji ve yapay zeka kazananlarını desteklemeye devam edeceğini düşünüyorum."

Çin hisse senetleri çoğunlukla yatay seyrederken, Şangay Bileşik endeksi kritik bir seviye olan 3.000 puanın üzerinde kalmakta zorlandı. Hong Kong'un Hang Seng endeksi (.HSI), yeni sekme açılıyor, %0,9 düştü.

Döviz piyasalarında Euro, Avrupa'da faiz indirimlerinin hız kazanmasıyla bir gecede %0,4 düşerek 1,0705$'a gerilerken, sterlin son beş ayın en düşük seviyesi olan 1,2658$'da yatay seyretti.

Dolar ayrıca İsviçre Frangı karşısında bir gecede %0,8 artışla 0,8916 frankta tutundu.

Buna karşılık, Avustralya merkez bankasının hala şahin olan faiz görünümü, yerel doların düşük getirili yen karşısında 105,85 yen ile 17 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu.

Hazine tahvilleri haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanıyor. İki yıllık getiri Cuma günü 2 baz puan (bps) artışla %4,745'e yükseldi ve haftalık bazda 6 bps artış gösterdi. 10 yıllık getiri de 1 bps artışla %4,2672'ye yükseldi ve haftalık artış 5 bps'ye ulaştı.

Petrol fiyatları hafta başında yedi haftanın en yüksek seviyelerine ulaştıktan sonra Cuma günü konsolide oldu. Brent vadeli işlemleri %0,1 düşüşle varil başına 85,59 dolara gerilerken, ABD ham petrolü de %0,1 düşüşle varil başına 81,19 dolara geriledi.

Altın fiyatları ons başına 2.358,83$ seviyesinde yatay seyretti.

İlgili Haberler