Asya borsaları Japonya'dan aldığı destekle yükseliyor 

Asya borsaları Japonya'dan aldığı destekle yükseliyor 

Asya-Pasifik piyasaları Japonya'nın ekonomik verilerinin olumlu görünümünden aldıkları güçle yükseliyor; Yen 38 yılın en düşük seviyesini gördü

A+A-

Asya-Pasifik piyasaları, yatırımcıların Japonya'dan gelen önemli ekonomik verileri değerlendirmesi ve günün ilerleyen saatlerinde ABD'den gelecek enflasyon verilerini beklemesiyle Cuma günü yükseldi.

Japon yeni, dolar karşısında 38 yılın en düşük seviyesini gördü ve dolar karşısında 161,27'ye kadar geriledi. Nikkei'ye göre Japonya, Masato Kanda'nın yerine en iyi döviz diplomatı olarak Atsushi Mimura'yı getirdi.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da manşet enflasyonu, Mayıs ayındaki %2,2'den Haziran ayında bir önceki yıla göre %2,3'e yükseldi. Taze gıda fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon oranı Mayıs ayındaki %1,9'dan %2,1'e yükseldi.

Tokyo enflasyon verilerinin ülke çapındaki eğilimler için öncü bir gösterge olduğu yaygın olarak kabul ediliyor.

Ülkenin sanayi üretimi Mayıs ayında aylık %2,8 artarak Reuters anketine katılan ekonomistlerin %2'lik beklentilerini aştı. Yıllık bazda sanayi üretimi %0,3 arttı.

Her iki okuma da Japonya'ya, para biriminin onlarca yılın en düşük seviyelerine düştüğü bir dönemde para politikasını sıkılaştırması için daha fazla alan sağlayacak.

Güney Kore'de mayıs ayı perakende satışları yıllık bazda %0,2 düşüş kaydetti; bu, Nisan ayındaki revize edilen %0,8 düşüş rakamına kıyasla daha yumuşak bir düşüş. Bu, Temmuz 2023'ten bu yana ilk kez Güney Kore'de iki ay boyunca düşüş kaydedildi.

Bu gelişmelerin ardından Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 0,61, Hong Kong'ta Hang Seng endeksi yüzde 0,34 Avustralya'da S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,1, Şangay'da SHANGHAI endeksi yüzde 0,73 Güney Kore'de KOSPI endeksi yüzde 0,49 oranında yükselişler sergilediler. 

İlgili Haberler