Asya borsaları kararsız seyrediyor, dolar zayıflamayı sürdürüyor
Asya hisseleri kararsız; dolar ve getiriler aşırı büyük Fed indirimi bahisleriyle düştü.
Asya hisse senetleri Salı günü dalgalanırken, dolar ve ABD Hazine tahvil getirileri, politika yapıcıların büyük bir faiz indirimine gidebileceği Fed'in beklenen gevşeme döngüsünün başlamasına sadece bir gün kala baskı altına girdi.
Çin ve Güney Kore'de uzatılan tatiller zayıf işlem koşullarına neden olurken, yatırımcılar geçtiğimiz hafta 50 baz puanlık bir faiz indirimi lehine artan ihtimaller nedeniyle Çarşamba günkü Fed kararına odaklandı.
Bu durum doların yen karşısında 140,70 ile son bir yılın en düşük seviyesine yakın seyretmesine neden olurken, ABD Hazine tahvillerinin getirilerindeki düşüşle daha da zayıfladı.
Tipik olarak yakın vadeli faiz beklentilerini yansıtan iki yıllık Hazine getirisi, gece boyunca %3,5280 ile iki yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra en son %3,5571 seviyesindeydi.
Gösterge niteliğindeki 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,6195 ile çok az değişiklik gösterdi.
Vadeli işlemler piyasalarının, medyada çıkan bir dizi haberin daha agresif bir gevşeme ihtimalini canlandırmasının ardından, Fed'in Çarşamba günü gerçekleştireceği para politikası toplantısı sonucunda faiz oranlarını yarım puan azaltma ihtimalini %67 olarak fiyatladığını gösteriyor.
Capital Economics grup baş ekonomisti Neil Shearing, “Bu hafta 50 baz puanlık bir faiz indirimine gidilmesi kısmen faizlerin nötr seviyenin çok üzerinde olduğu fikrine dayanıyor - eğer yetkililer politikayı çok uzun süre kısıtlayıcı bölgede tutmanın ekonomi için gereksiz risk yarattığına karar verirse, o zaman ayak sürümenin bir anlamı yok” dedi ve ekledi:
“Sorun şu ki bu, özellikle gevşeme döngüsünün başlangıcında büyük bir faiz indirimi için yüksek bir çıta. Hiç değilse merkez bankacılarının bir hata yaptığı ve eğrinin gerisinde kaldığı izlenimi yaratıyor.”
Bu yıl için piyasalar Aralık ayına kadar yaklaşık 120 baz puanlık bir gevşemeyi fiyatladı.
Fed'in Çarşamba günkü olası faiz indiriminin ölçeğine ilişkin belirsizlik Asya'daki hisseleri baskı altında tuttu ve MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi sadece %0,1 arttı.
Japonya Nikkei endeksi, Wall Street'teki düşüşü takip eden teknoloji hisselerinin etkisiyle %0,6 düştü.
Hisse senedi vadeli işlemleri karışık seyretti. S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemleri sırasıyla %0,12 ve %0,05 düşerken, EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri ve FTSE vadeli işlemlerinin her biri %0,3'ten fazla değer kaybetti.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) da bu hafta para politikasını görüşmek üzere toplanacak ve her iki merkez bankası da faiz oranlarını sabit tutacak.
BoE tarafından daha az agresif bir gevşeme beklentisi sterlinin desteklenmesini sağladı. En son %0,09 düşüşle 1,3204 dolar seviyesindeydi, ancak Mart 2022'den bu yana en güçlü seviyesi olan Ağustos ayının zirvesi 1,3269 dolardan çok uzaklaşmadı.
ANZ ekonomistleri, “BoE'nin Eylül ayı politika toplantısında banka faiz oranını değiştirmeyerek %5,0 seviyesinde tutacağını tahmin ediyoruz” dedi ve ekledi: “BoE'nin gevşeme döngüsünün erken döneminde kademeli bir yaklaşım benimsemesini bekliyoruz.”
Asya'nın diğer bölgelerinde, hafta sonu açıklanan verilerin ülkenin sanayi üretimindeki büyümenin Ağustos ayında son beş ayın en düşük seviyesine gerilediğini, perakende satışların ve yeni konut fiyatlarının ise daha da zayıfladığını göstermesinin ardından Çin'in ekonomik toparlanmasındaki duraksama hissiyat üzerinde baskı yaratmaya devam etti.
Yine de, Çin'in petrol talebindeki düşüşe ilişkin endişeler, Francine Kasırgası'nın ABD'nin Meksika Körfezi'ndeki üretim üzerinde devam eden etkisinin gölgesinde kaldı ve Salı günü petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,18 artışla varil başına 72,89 $'a yükselirken, ABD ham petrol vadeli işlemleri %0,43 artışla varil başına 70,40 $'a ulaştı.