Asya borsaları sert satışların ardından dengesini bulmaya çalışıyor

Asya borsaları sert satışların ardından dengesini bulmaya çalışıyor

Asya hisseleri küresel satışların ardından dengelenmeye çalışıyor; ABD verilerine odaklanılıyor.

A+A-

Asya hisse senedi piyasaları sert satışların ardından Perşembe günü yeniden toparlanmaya çalışırken, ABD ekonomisine ilişkin endişelerin Fed'in faiz indirimine gitme ihtimalini artırmasıyla Hazine tahvillerindeki yükseliş doları düşürdü ve yeni yükseltti.

Petrol fiyatları önceki seanslarda zayıf talep ve arz sorunları nedeniyle düştükten sonra erken işlemlerde sabit kalırken, altın yükseldi.

Veri dolu bir haftada, yatırımcılar ABD ekonomisinin ve işgücü piyasasının sağlığını ölçmek için gelen raporları inceliyor; Salı günkü zayıf imalat verisi ve Çarşamba günkü karışık işgücü verileri piyasaları gergin tutuyor.

Japonya Nikkei endeksi %0,5 düşüşle son üç haftanın en düşük seviyesine gerilerken, teknoloji ağırlıklı Tayvan ve Güney Kore hisse senetleri Çarşamba günkü düşüşlerinin ardından %1 artış gösterdi.

Bu durum, MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksinin üç günlük kayıp serisi boyunca yaklaşık %3 düşerek %0,6 oranında yükselmesine yardımcı oldu.

Perşembe günü yatırımcıların dikkati, işsizlik başvuruları verileriyle ABD hizmet sektörüne ilişkin bir okuma üzerinde olacak. Ancak haftanın asıl odak noktası Cuma günü açıklanacak olan ve merakla beklenen Ağustos ayı tarım dışı istihdam raporu olacak.

İstihdam raporunun, ekonominin nereye gittiğine ve Fed'in bu ay faiz oranlarını çeyrek ya da yarım puan düşürüp düşürmeyeceğine dair en net ipuçlarını vermesi bekleniyor.

CME FedWatch aracına göre, piyasalar Fed'in 17-18 Eylül toplantısında faizleri 50 baz puan düşürme ihtimalini bir gün önceki %38'den %44'e yükseltti. Yatırımcılar bu yıl Fed'in kalan üç toplantısında 110 baz puanlık bir gevşeme bekliyor.

Piyasa beklentilerindeki son değişiklik, Çarşamba günü açıklanan verilerin ABD'de açık iş pozisyonlarının Temmuz ayında 3,5 yılın en düşük seviyesine gerilediğini ve işgücü piyasasının ivme kaybettiğini göstermesinin ardından geldi.

Validus Risk Management'ta Kuzey Amerika küresel sermaye piyasaları başkanı olan Ryan Brandham, verilerin Fed'in son dönemde ikili görevinin istihdam tarafına odaklanmasını desteklediğini söyledi ve ekledi:

“Ancak bu, risklerin Fed'in şu anda piyasa tarafından fiyatlanandan daha fazla değil, daha az indirim yapmasına doğru eğimli olduğu görüşümüzü değiştirmiyor.”

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed'in işgücü piyasasını sağlıklı tutmak için faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini, ancak bunun ne kadar olacağının gelen ekonomik verilere bağlı olduğunu söyledi.

OCBC'de yatırım stratejisi genel müdürü olan Vasu Menon'a göre, Fed gerekirse daha büyük faiz indirimleriyle herhangi bir tehdide yanıt vermeye hazır göründüğü için ekonomik daralma ihtimali artık geçen yıla göre çok daha düşük.

Menon, “ABD ekonomisi ve Fed için de geçerli olan şey, ekonomiyi destekleyecek ve ABD merkez bankasının paniğe kapılmadan faizleri kademeli ve istikrarlı bir şekilde düşürmesine olanak tanıyacak olan gevşek finansal koşullar.” dedi.

Döviz piyasasında dolar, yatırımcıların güvenlik arayışıyla riskli varlıklardan kaçmasıyla savunmada kaldı. Japon yeni en büyük faydayı sağlayanlardan biri oldu ve en son dolar başına 143,56 seviyesindeydi ve şu ana kadar haftalık bazda yaklaşık %2 değer kazandı.

Aynı zamanda geleneksel bir güvenli liman para birimi olan İsviçre frangı da dolar başına 0,8461 seviyesinde sabit kaldı. Hazine tahvillerinin getirileri bir önceki seansta düşüş gösterdikten sonra Perşembe günü Asya'nın erken saatlerinde sakin seyretti.

İki yıllık tahvil getirileri Çarşamba günü %3,772 ile Mayıs 2023'ten bu yana en düşük seviyeye ulaştıktan sonra %3,775'te kaldı. Gösterge 10 yıllık tahvil getirileri en son %3,767 seviyesindeydi.

Emtia piyasalarında, Brent ham petrol vadeli işlemleri bir önceki seansta %1,42 düştükten sonra %0,45 artarak 73,03$'a yükseldi. ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri Çarşamba günü %1,62 düştükten sonra %0,52 artışla 69,56$ oldu.

İlgili Haberler