Asya borsaları sıkışık seyrediyor, BOJ'un çağrısıyla yen güçleniyor

Asya borsaları sıkışık seyrediyor, BOJ'un çağrısıyla yen güçleniyor

Asya hisse senetleri Microsoft ve yonga üreticisi AMD'den gelen farklı sonuçların yapay zeka dünyasında bir bölünme olduğunu göstermesi sonrası günü bilindik aralıklarda seyrederken, yen Japonya Merkez Bankası'nın politika kararı öncesinde güçlendi.

A+A-

Merkez bankaları Çarşamba günü yatırımcıların dikkatini çekerken, Fed'in kararı da günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ve piyasalar ABD merkez bankasının faiz oranlarını sabit tutmasını bekliyor ancak faiz indirimlerinin yolda olduğunu belirtiyor.

Öte yandan BOJ'un Çarşamba günü büyük tahvil alımlarını azaltma planlarını detaylandırması ve faiz oranlarını artırıp artırmayacağını tartışması bekleniyor. Bu durum ve Orta Doğu'da tırmanan jeopolitik gerilimler, İsrail hükümetinin Salı günü Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın en üst düzey komutanını öldürdüğünü iddia etmesiyle birlikte havayı kontrol altında tuttu.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,23 yükseldi ancak aylık %1,2 düşüşle beş aylık kazanç serisini sonlandırdı.

Yatırımcılar, yapay zeka çılgınlığı ve teknoloji değerlemeleri konusunda tedirgin olmaya devam ederken, teknoloji öncülerinden gelen sonuçlar, büyük yapay zeka yatırımlarının karşılığının ilk düşünülenden daha uzun sürebileceği fikrini güçlendirdi.

Microsoft'un hayal kırıklığı yaratan kazançları diğer teknoloji firmalarıyla birlikte hisselerini düşürürken, Advanced Micro Devices'ın güçlü kazançları çip stoklarında bir ralliyi teşvik etti. Nasdaq vadeli işlemleri toparlandı ve son olarak %0,7 artış gösterdi.

Japonya Nikkei erken işlemlerde %1 düşerek Temmuz ayında yendeki yükselişin etkisiyle %3,7'lik bir düşüş kaydetti. Yen %0,20 artışla dolar başına 152,465 seviyesine yükseldi ve Temmuz ayında %5,5'lik bir kazançla Kasım 2022'den bu yana en güçlü aylık performansını sergiledi.

Japonya ve diğer gelişmiş ülkelerdeki faiz oranları arasındaki büyük farkın etkisiyle yen Temmuz ayına 161,96 ile 38 yılın en düşük seviyesinden başladı. Ancak olası resmi müdahale, hisse senetlerindeki satış ve popüler carry trade işlemlerinin yeniden değerlendirilmesi gibi bir dizi faktör, yenin geçen hafta 12 haftanın en yüksek seviyesine çıkmasına yardımcı oldu.

İki gün sürecek toplantının sonunda BOJ, aylık tahvil alımlarını 1 ila 2 yıl içinde yarıya indirecek bir niceliksel sıkılaştırma planına karar verecek ki bu da piyasadaki hakim tahminlerle aşağı yukarı aynı doğrultuda bir hız. Ancak BOJ'un faizleri artırıp artırmayacağına da odaklanılacak, zira bir kısım Japon medyası kimliği açıklanmayan kaynaklara dayanarak bankanın faizleri artırmayı değerlendireceğini bildirdi.

Equiti Capital'in baş ekonomisti Stuart Cole, "Bence asıl muamma, BOJ'un nihayet daha sıkı para politikası yoluna girme konusunda ciddi olduğu sinyalini vermesi için sadece tahvil alım programını azaltmasının yeterli olmaması" dedi.

Cole, BOJ'un çok fazla tahvil almamayı planladığını açıklayabileceğini, ancak herhangi bir tahvil alımının para politikasını daha da gevşeteceğini söyledi. Cole, "Tahvil alım programında sadece ılımlı bir azaltma alırsak ve faiz artırımı olmazsa, o zaman büyük bir hayal kırıklığı duygusu bırakacak ve yen tekrar satılacaktır" dedi.

İlgili Haberler