Asya borsaları soluklanan New York borsasının ardından yükseldi

Asya borsaları soluklanan New York borsasının ardından yükseldi

Wall Street’in Düşüşünün Ardından Asya Piyasaları Yükseldi

A+A-

ABD borsalarının zirveye ulaşmasının ardından yaşanan geri çekilmeyle, Asya'da hisse senetleri Perşembe günü yükseliş gösterdi. Japonya'nın Nikkei 225 endeksi %2'den fazla değer kazanırken, ABD vadeli işlemleri ve petrol fiyatları da artış kaydetti.

Hong Kong Hang Seng endeksi %1,7 artarak 19.461,25 puana ulaştı, Şangay Bileşik Endeksi ise %0,6 artışla 2.914,19 seviyesine yükseldi. Tokyo’daki Nikkei %2,5 artarak 38.812,94 puana çıktı.

Güney Kore'de ise Kospi endeksi, yarı iletken üreticisi SK Hynix'in yapay zeka için geliştirdiği yeni bellek çipi üretimine başlamasıyla %2,1 oranında artarak 2.649,51 puana yükseldi. SK Hynix hisseleri ise %8,8 oranında değer kazandı.

Petrol önce yükseldi sonra geriledi 

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın üretimi artırmaya hazırlanırken ham petrol için varil başına 100 dolarlık resmi olmayan fiyat hedefini terk etmeye hazırlandığı yönündeki bir haberin ardından erken kazanımlarını tersine çevirerek düşüşe geçti.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,88 düşerek varil başına 72,81 dolara gerilerken, ABD ham petrolü %0,9 düşerek varil başına 69,06 dolara geriledi.

Çin'den ekonomiye yeni destekler 

Çin liderlerinin diğer şeylerin yanı sıra faiz oranı kesintileri ve mali ve parasal politikalarda ayarlamalar yoluyla mücadele eden ekonomiyi destekleme sözü vermesinin ardından Asya'daki hisse senetleri Perşembe günü ek bir destek aldı.

Haber, Pekin'in en büyük devlet bankalarına 1 trilyon yuana (142,39 milyar dolar) kadar sermaye enjekte etmeyi düşündüğünü söyleyen bir haberden sadece birkaç saat sonra geldi.

Çin hisseleri duyurunun ardından kazançlarını artırdı, CSI300 blue-chip endeksi son olarak %1,9 arttı. Şanghay Bileşik Endeksi %1,62 arttı.
 

Avustralya'da S&P/ASX 200 endeksi %0,8 artışla 8.187,60 puana ulaştı.

ABD'de ise S&P 500 endeksi, bu yıl içerisinde 41. kez tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra Çarşamba günü %0,2 düşüşle 5.722,26 seviyesine geriledi. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması, önceki gün rekor kırmasının ardından %0,7 düşüşle 41.914,75'e gerilerken, Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,1'den daha az bir artış göstererek 18.082,21 puana yükseldi.

ABD'deki Hazine tahvili getirileri, zayıf tüketici güveni verilerinin ardından önceki gün düşüş kaydetmişti. Ancak bu durum, Federal Rezerv’in bir sonraki toplantısında daha büyük bir faiz indirimi yaparak ekonomiyi rahatlatacağı beklentilerini artırdı.

Wall Street'teki şirketler arasında, çevrimiçi moda stil hizmeti sunan Stitch Fix, mevcut çeyrekte gelirlerinin geçen yıla göre %15 ila %17 arasında daha düşük olabileceğini açıklamasının ardından %39,5 değer kaybetti. Benzer şekilde KB Home, analistlerin beklentilerini karşılayamayan çeyrek kârının ardından %45,4 oranında düşüş yaşadı.

Ekonomistlerin dikkatle izlediği bir diğer veri ise ABD iş piyasasına ilişkin aylık güncelleme. İşe alımların yavaşlaması ve işten çıkarma oranlarının düşük kalmaya devam etmesi nedeniyle, Federal Rezerv, ana faiz oranını uzun bir süre yüksek tutmuştu. Geçen hafta ise faiz oranlarını yarım puan indirerek piyasaları canlandırmayı hedefledi.

Trump Media & Technology Group hisseleri, eski Başkan Donald Trump'ın sosyal medya platformu Truth Social'daki hisselerinin bir kısmını satma spekülasyonlarıyla %10,5 artış gösterdi.

Perşembe günü, ABD ham petrol fiyatları varil başına 69,75 dolara yükselirken, Brent petrolü ise 73,04 dolara çıktı. ABD Doları, Japon Yeni karşısında 144,83 seviyesine yükselirken, Euro 1,1142 dolara çıktı.

 

İlgili Haberler