Asya borsaları son 2,5 yılın zirvesinde, Avrupa yükseliyor 

Asya borsaları son 2,5 yılın zirvesinde, Avrupa yükseliyor 

Çin'den açıklanan ekonomiyi canlandırmaya yönelik tedbirler, dünya borsalarında olumlu yankı buldu. Asya borsaları son 2,5 yılın zirvesine çıkarken, Avrupa borsaları da yükseliyor. 

A+A-

Asya hisseleri Salı günü Çin'den gelen geniş kapsamlı teşvik önlemleriyle cesaretlendirilirken, ABD'de daha fazla faiz indirimi beklentisi risk algısını yüksek tuttu ve dolar baskı altında kaldı.

Çin'in en üst düzey mali düzenleyicileri merakla beklenen bir basın toplantısında bir dizi önlem açıkladı ve banka rezervlerini 50 baz puan azaltacaklarını ve durgun ekonomik büyümeyi teşvik etmek için ipotek oranlarını düşüreceklerini söyledi.

ekran-goruntusu-2024-09-24-114346.png

Capital.Com'da kıdemli finans piyasası analisti olan Kyle Rodda, "Bence bunlar otoritelerden gelen oldukça cesur hamleler" dedi.
"Bunlar 'büyük patlama' teşviki olarak nitelendirilemez. Çoğunlukla finans piyasalarını ve bankacılık sistemini desteklemeyi hedefliyor... Genel olarak yatırımcılar için çok iyimser bir şey."
Bu hareketler Çin hisselerini yukarı taşıdı, blue-chip CSI300 Endeksi (.CSI300), %2,4 yükselirken, Şanghay Bileşik Endeksi (.SSEC), %2,38 kazandı. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi (.HSI), %3,2'nin üzerinde sıçrayarak dört aylık zirveye ulaştı.

Bu, MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksini (.MIAPJ0000PUS), %0,92 artırarak Nisan 2022'de görülen 591,47 seviyelerine taşıdı.

Avrupa borsaları da daha güçlü bir açılışa işaret etti, Eurostoxx 50 vadeli işlemleri ve Alman DAX vadeli işlemleri %0,5 yükselirken, FTSE vadeli işlemleri 0,355 arttı. Çin hisseleri bölgede geride kaldı, CSI300 endeksi yıl içinde %4 düştü, yetkililerin parça parça teşvik önlemlerinin sarsıntılı ekonomisini canlandırmayı başaramaması ve piyasaları hayal kırıklığına uğratmasıyla çok yıllık düşük seviyelere ulaştı.

ekran-goruntusu-2024-09-24-114434.png

OCBC'de yatırım stratejisi yönetici müdürü olan Vasu Menon, son önlemlerin Çin ekonomisi ve borsası için gidişatı değiştirecek sihirli değnek olup olmadığı konusunda soruların devam ettiğini söyledi.
"Ekonominin tekrar ayağa kalkmasına ve emlak krizinin etkili bir şekilde ele alınmasına yardımcı olmak için muhtemelen sadece para politikasından daha fazlası gerekecek. Önümüzdeki çeyreklerde daha fazla ve daha cesur gevşeme önlemleri de olabilir."aYS

İlgili Haberler