Asya borsaları son bir ayın zirvesini gördü

Asya borsaları son bir ayın zirvesini gördü

Asya hisseleri, yatırımcıların güvercin bir Fed'e bahis oynamasıyla bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

A+A-

Asya hisse senetleri Salı günü bir ayın zirvesine tırmanarak, Fed'in bu hafta içinde faiz indirimlerine ilişkin daha fazla ipucu verebileceği beklentisiyle Wall Street'te yaşanan ralliyi takip etti. Bu hafta büyük ekonomilerde veri takviminin nispeten hafif olması nedeniyle, gözler Çarşamba günü açıklanacak olan Fed'in Temmuz ayı toplantı tutanaklarında ve Başkan Jerome Powell'ın Cuma günü Jackson Hole'da yapacağı konuşmada ABD faizlerinin görünümüne ilişkin vereceği ipuçlarında olacak.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,4 artışla işlem görmek için bazı kazançlardan vazgeçmeden önce bir ayın zirvesine ulaştı. Japonya'nın Nikkei endeksi yendeki son güçlenmeyi silkelerken teknoloji hisselerindeki sıçramanın yardımıyla %1,7 yükseldi.

Fed sözcüleri son günlerde Eylül ayında olası bir gevşeme sinyali verdi. Bu durum altın fiyatlarının rekor seviyeye yakın 2.500$ seviyesinin üzerinde seyretmesine yardımcı olurken, dolar Salı günü erken saatlerde bir miktar düşerek 101,76 ile bir sepet para birimi karşısında yedi ayın en düşük seviyesine geriledi.

Macquarie'de küresel döviz ve faiz stratejisti olan Thierry Wizman, piyasaların Powell ve Jackson Hole'daki diğer Fed konuşmacılarının güvercin yorumlarına hazır olduğunu söyledi. Wizman, "ABD ekonomisinin dezenflasyon patikasını kabul etmeleri halinde, bu Eylül ayında bir faiz indirimini teyit edecektir. Piyasalar muhtemelen Powell'ın önümüzdeki üç FOMC toplantısından birinde 50 baz puanlık bir indirim olasılığına ne ölçüde kapı açacağına bağlı olacak."

Fed'in bu hafta güvercin bir tutum sergileyeceği beklentisiyle dolar, Salı günü 1,108775$ ile zirve yapan euro karşısında yedi ayın en düşük seviyesine geriledi. Sterlin bir ayın en yüksek seviyesine yakın seyretti ve en son 1,2985$'ı gördü. Dolar, yen karşısında %0,23 düşüşle 146,26 seviyesine geriledi. Risk iştahı, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'de ateşkes anlaşmasını engelleyen anlaşmazlıkların üstesinden gelmek için Washington tarafından sunulan bir ateşkes teklifini kabul ettiği haberiyle de desteklendi.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri erken Asya ticaretinde çok az değişti, S&P 500 vadeli işlemleri %0,02 düşerken Nasdaq vadeli işlemleri %0,04 arttı. EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri yatay seyrederken, FTSE vadeli işlemleri %0,36 düştü.

Asya'da, Çin'in gösterge borç verme oranları beklendiği gibi değiştirilmedi ve piyasa tepkisi sessiz kaldı. Japon Seven & i hisseleri Kanadalı Alimentation Couche-Tard'ın 7-Eleven'ın sahibini satın almak için teklifte bulundu. Haftanın ilerleyen günlerinde yatırımcılar Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda'nın Cuma günü parlamentoda yapacağı ve merkez bankasının geçen ay faiz oranlarını artırma kararını tartışacağı konuşmayı da yakından izleyecek.

BOJ'un şahin eğilimi, yatırımcıların yen ile finanse edilen carry trade işlemlerini agresif bir şekilde çözmesiyle piyasalara büyük bir dalgalanma enjekte etmiş ve küresel olarak hisse senetlerini sarsmıştı. BOJ başkan yardımcısı Shinichi Uchida'nın bu ayın başlarında yakın vadede daha fazla faiz artırımı olasılığını azaltmasının ardından piyasa kargaşası azaldı.

Commonwealth Bank of Australia'nın uluslararası ve sürdürülebilir ekonomi müdürü Joseph Capurso, "Piyasaların sakinleşmesiyle Ueda tutumunu değiştirebilir ve faiz oranlarını normalleştirmekten bahsetmeye geri dönebilir" dedi.

Petrol fiyatları, Orta Doğu'da arz kesintisine ilişkin endişelerin azalmasıyla geriledi ve Brent ham petrolü en son %0,15 düşüşle varil başına 77,54 dolar oldu. ABD ham petrolü %0,5 düşüşle varil başına 74 dolara geriledi.

İlgili Haberler