Asya borsaları teknoloji hisseleri öncülüğünde satış dalgasına teslim oldu

Asya borsaları teknoloji hisseleri öncülüğünde satış dalgasına teslim oldu

Asya'da hisse senedi satışlarında teknoloji başı çekerken, piyasaların dalgalı haftasında yen değer kazandı.

A+A-

Teknoloji hisseleri Asya borsalarındaki satışlara öncülük ederken, yen ve ABD tahvilleri toparlandı ve küresel yatırımcılar piyasalar için yorucu bir haftada mücadele etti.

Japonya'nın Nikkei hisse senedi ortalaması daha önce %2,5'e kadar düştükten sonra son olarak %1 düştü ve çip sektörü hisseleri endeks üzerindeki en büyük sürükleyici oldu. Pazartesi günkü %12,4'lük düşüşün ardından iki günlük toparlanmaya rağmen Nikkei haftalık bazda %3'ün üzerinde değer kaybetti.

Başka yerlerde, Tayvan'ın teknoloji ağırlıklı hisse senedi ölçütü %2 ve Hong Kong'un Hang Seng %1 değer kaybetti.

MSCI'nın en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,8 geriledi.

Pepperstone araştırma müdürü Chris Weston, "Bugünkü Asya seansı önemli olabilir, zira birçok kişi gerçek bir takip alımı ve yukarı yönlü momentum oluşumu göreceğimiz umuduyla dip seviyeyi satın almıştı" dedi ve ekledi:

"Henüz her şeyin netleşmediği açık."

Wall Street vadeli işlemleri zayıf seyrederken, S&P 500 vadeli işlemleri %0,24 ve Nasdaq vadeli işlemleri %0,14 düşüşle, Çarşamba günü nakit endekslerdeki yaklaşık %0,8 ve %1,1'lik düşüşleri takip etti.

Pan-Avrupa STOXX 50 vadeli işlemleri %1,2 düştü.

Yen, piyasa duyarlılığı azaldığında genellikle fayda sağlar ve son işlemde %0,3 güçlenerek 146,17'den işlem görmeden önce %0,86 kadar değer kazanarak dolar başına 145,43'e yükseldi. Bir diğer geleneksel sığınak olan İsviçre Frangı %0,3 değer kazanarak dolar başına 0/8592 seviyesine yükseldi.

Dolar-yen paritesi aynı zamanda uzun vadeli ABD Hazine tahvil getirilerindeki hareketlere de duyarlı olma eğiliminde olurken, gecelik sıçramasının yaklaşık yarısını geri çekerek %3,977'ye yükseldi ve son olarak Asya saatlerinde %3,92 seviyesinde gerçekleşti.

Para birimini yen, frank, euro ve diğer üç büyük emsali karşısında ölçen dolar endeksi hafif bir düşüşle 103,09 olurken, euro bir miktar değer kazanarak 1,0925 dolara yükseldi.

Para birimleri ve özellikle de yen, geçtiğimiz hafta Japonya Merkez Bankası'nın istikrarlı faiz artışları ve Fed'in agresif indirimleri üzerine yapılan bahislerle altüst oldu ve bu da doların Pazartesi günü bu yılın başından bu yana ilk kez 141,675 yene kadar düşmesine yol açtı.

ABD'de Cuma günü açıklanacak haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi, Cuma günkü yumuşak aylık bordro rakamlarının ardından piyasaları hareketlendirebilir

Bu arada ham petrol, önceki gün ABD ham petrol stoklarında beklenenden daha büyük bir düşüş olduğunu gösteren verinin ardından yükselişini sürdürdü.

Brent ham petrol vadeli işlemleri Çarşamba günkü %2,4'lük sıçramanın ardından %0,3 artarak varil başına 78,56 dolara yükseldi. ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü %0,4 değer kazanarak 75,52$'a yükseldi ve gece boyunca %2,8'lik bir artış kaydetti.

İlgili Haberler