Asya borsaları teknoloji hisseleri öncülüğünde yükselişe geçti

Asya borsaları teknoloji hisseleri öncülüğünde yükselişe geçti

Asya hisseleri Wall St teknoloji desteğiyle yükselirken, dolar yen karşısında kazançlarını artırdı.

A+A-

Asya hisseleri Perşembe günü Wall Street'te teknoloji odaklı bir ralliyi takip ederek sıçrama yaparken, dolar ABD çekirdek enflasyonunun hafifçe yukarı yönlü sürpriz yapması ve Fed'in gelecek hafta büyük bir faiz indirimi umutlarını kırmasının ardından kazançlarını korudu.

Yatırımcılar şimdi günün ilerleyen saatlerinde Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz indiriminin neredeyse kesin olduğu bir politika kararı bekliyor, ancak hem Ekim hem de Aralık aylarında tekrar hareket edip etmeyeceği sorusu devam ediyor.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %1 yükseldi. Nikkei dolar başına 140,71 ile 2024'ün en yüksek seviyesinden geri çekilen zayıf yenin yardımıyla %3 yükseldi.

Asya ticaretinin başlarında yen 142,95'e kadar gevşemişti, ancak en son dolar başına 142,40 seviyesinde yatay seyretti, belki de üst düzey bir Japonya Merkez Bankası yetkilisinin faizleri en az %1'e yükseltme çağrısında bulunan şahin yorumlarının biraz yardımı oldu.

EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %1,2 yükselirken, FTSE vadeli işlemleri %0,9 değer kazandı. ABD hisse senedi vadeli işlemleri hafif düşüş gösterdi. ABD'de bir gecede açıklanan veriler, çekirdek tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) Ağustos ayında %0,2'lik artış tahminlerine kıyasla %0,28 arttığını gösterdi. Bu, piyasaların önümüzdeki hafta Fed'den yarım puanlık bir faiz indirimi şansını neredeyse terk etmesi için yeterli bir yönlendirmeydi ve böyle bir hareket için olasılık sadece% 15 idi.

Pepperstone araştırma müdürü Chris Weston, geçtiğimiz Cuma günü açıklanan karışık Ağustos ayı istihdam raporuna atıfta bulunarak, "Cuma günü 25bp ve 50bp Fed faiz indirimi tartışmasını çözmeye yardımcı olacak cevaplar istedik, ancak şimdi piyasa kendi kararını vermiş gibi görünüyor" dedi ve ekledi: "Şimdi Eylül ayı için 25bp'lik bir indirim çağrısında bulunma konusunda rahatız, ancak aynı zamanda 4 Ekim'deki zayıf bir ABD istihdam raporunun Kasım FOMC toplantısında 50bp'lik bir indirimi tamamen açacağı fikrine de sahibiz"

Çekirdek enflasyon rakamlarının yarattığı hayal kırıklığı Wall Street'i baskı altına almıştı ancak yine teknoloji hisseleri imdada yetişti ve yapay zekanın gözdesi Nividia ABD hükümetinin şirketin Suudi Arabistan'a gelişmiş çipler ihraç etmesine izin vermeyi düşündüğü yönündeki bir medya raporunun da yardımıyla %8'lik bir sıçrama gerçekleştirdi.

Teknoloji ağırlıklı bölgesel hisse senedi piyasaları da bunu takip etti ve Tayvan %2 değer kazandı. Çin'in hisse senedi piyasaları durgun seyrederken, Hong Kong'un Hang Seng %0,4 yükseldi.

Döviz piyasasında dolar, 16 Ağustos'tan bu yana en zayıf seviyesi olan Çarşamba gününün en düşük seviyesi 1,1002 dolara yakın seyrederek 1,1007 dolara gerileyen euro karşısında dört haftanın en yüksek seviyesine yakın işlem gördü.

Kısa vadeli ABD Hazine tahvilleri gece boyunca satıldı. İki yıllık Hazine tahvili getirileri bir gecede 4 baz puan artarak %3,3193'te kalırken, on yıllık getiriler %3,3291'de kaldı. Bu, 2-10 yıllık getiri eğrisinin hafifçe düzleşmesine ve sadece 1 bp'de zar zor pozitif kalmasına neden oldu.

Petrol, Francine Kasırgası'nın ABD'de uzun süreli üretim kesintilerine yol açabileceği korkusuyla bir gecede sıçradı. Brent ham petrol vadeli işlemleri, bir gecede %2 değer kazandıktan sonra varil başına 70,65 $ seviyesinde tutundu. Ayrıca neredeyse son üç yılın en düşük seviyesi olan 68,69$'dan destek buldu.

Altın, rekor seviye olan 2.531,60$'ın biraz altında, ons başına 2.513,75$'dan işlem gördü.

İlgili Haberler