Asya borsaları teknoloji hisseleri öncülüğünde yükselişte

Asya borsaları teknoloji hisseleri öncülüğünde yükselişte

Asya hisseleri Pazartesi günü teknoloji hisselerine olan talebin Japonya piyasasını canlandırmasıyla yükselirken, verilerin akacağı bu hafta, Çin ekonomisi ve ABD faiz oranlarının görünümü için çok önemli olacağa benziyor.

A+A-

Asya borsaları yeni haftaya alıcılı başladı. Caixin imalat anketinin Mayıs ayındaki 50.9 seviyesinden 50.5'e gerilemesiyle Çin'in fabrika faaliyetleri Haziran ayında yavaşladı. Bu rakam 50,2 olan piyasa tahminlerini biraz aşsa da diğer anketlerde görülen zayıflama eğiliminin altını çizdi.

Çin Merkez Bankası ekonomiyi desteklemek için daha "güçlü" adımlar atma sözü verdi ve yakında yeni bir patrona kavuşacak gibi görünüyor. Gelişmiş dünyanın büyük bir kısmı ralli yaparken Çin mavi çiplerinin son çeyrekte %5 değer kaybettiği göz önünde bulundurulduğunda önemli bir şeye ihtiyaç var.

ANZ analistleri bir notta, "Japonya'nın 1990'larda fark ettiği gibi, yüksek sektör borcu ve azalan nüfus zemininde önemli bir emlak çöküşü yaşayan bir ekonomiyi canlandırmak zor bir iştir" uyarısında bulundu.

Buna karşılık, Japon firmalarının Çin-ABD ayrışmasının yarattığı boşlukları dolduracağı umudu, zayıf yen ile birleşerek Nikkei'yi geçen çeyrekte neredeyse %20 yükseltti. Endeks Pazartesi günü %1,5 daha yükseldi ve son zirvelere kıl payı yaklaştı.

Japonya Merkez Bankası tarafından yapılan bir anket, arz kısıtlamalarının hafiflemesi ve pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasının fabrika üretimini ve talebi artırmasıyla iş dünyası duyarlılığının ikinci çeyrekte iyileştiğini gösterdi.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi, Japonya piyasasının çok gerisinde kalmasına rağmen %0,8 artış gösterdi.

EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri ve FTSE vadeli işlemlerinin her ikisi de %0,3 değer kazandı. S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemleri, Haziran ayında %6'dan fazla değer kazanarak 4 Temmuz tatili öncesinde sabit kaldı.

Yüksek uçan teknoloji sektörü, Tesla'nın ikinci çeyrekte 466.000 araç teslim ederek 445.000 civarındaki piyasa tahminlerini aştığı haberinden bir destek daha alabilir.

Bu gelişme, Apple'ın Cuma günü ilk kez 3 trilyon dolar değerinin üzerine çıkmasını ve Nasdaq'ın son 40 yılın en iyi çeyreğine imza atmasını izledi.

BofA analistleri, en büyük yedi teknoloji hissesinin piyasa değerinin bu yıl şimdiye kadar 4,1 trilyon dolar arttığını, Apple, Microsoft ve Alphabet'in toplam değerinin ise gelişmekte olan piyasaların tamamından daha fazla olduğunu belirtti.

Cuma günü ABD enflasyonunda aşağı yönlü mütevazı bir sürpriz yaşanması ve tüketici harcamalarının yatay seyretmesi, Fed'in faiz artırımlarının kademeli de olsa etkisini göstermeye başladığını düşündürdü.

Bununla birlikte, borçlanma piyasaları Fed'in bu ay %5,25-5,5 aralığında bir faiz artırımına gitme olasılığını %84, Kasım ayına kadar bir faiz artırımına gitme olasılığını ise %60 olarak görüyor.

Fed'in son politika toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak ve politika yapıcıların çoğu yılsonuna kadar en az iki kez daha faiz artırımına gitmeyi beklese de neden duraklama kararı aldıklarını açıklayacak.

Bu haftanın önemli ABD verileri arasında imalat ve hizmet sektörlerine ilişkin yakından izlenen anketler, açık iş pozisyonları ve Haziran ayı maaş bordroları raporu yer alıyor. Medyan tahminler işsizlik oranının sabit kalacağı, istihdamın ise Mayıs ayındaki şaşırtıcı derecede güçlü 339.000'in ardından 225.000 artacağı yönünde.

JPMorgan'da ekonomist olan Michael Feroli, "Bunun Başkan Powell ve FOMC'nin geri kalanı için daha fazla sıkılaştırmaya işaret eden son söylemden vazgeçmek için yeterli bir yavaşlama olacağını düşünmüyoruz" dedi ve ekledi:

"Temmuz ayında faiz artırımı için güçlü bir gerekçe görmemize rağmen, Eylül ayındaki toplantıdan önceki iki maaş bordrosu raporunun Fed'in daha rahat bir şekilde uzatılmış beklemeye geçmesine izin verecek kadar yavaşlama göstereceğine inanıyoruz."

Japonya Merkez Bankası'nın süper kolay politikalarından vazgeçeceğine dair çok az işaret vermesi nedeniyle ABD'nin en az bir faiz artışı daha yapması ihtimali doları yen karşısında desteklemeye devam ediyor.

Dolar, Japon müdahalesi riskinin yükselişini yavaşlatmasından önce geçen hafta 145,07 ile sekiz ayın zirvesini gördükten sonra Pazartesi günü 144,51 yen seviyesindeydi.

Euro da aynı şekilde 157,61 yen seviyesinde ve son 15 yılın zirvesi olan 158,01'in hemen uzağında yer aldı. Tek para birimi dolar karşısında 1,0905 dolarda sabit kaldı ve tüm yılı 1,0635 ve 1,1096 dolar arasında işlem görerek geçirdi.

Küresel çapta yükselen faiz oranları altının son zamanlarda zorlandığını gösterdi ve metal en son ons başına 1.917 dolarda, geçen haftanın üç ayın en düşük seviyesi olan 1.892 dolara yakın seyretti.

Yatırımcılar Suudi Arabistan'ın yeni bir üretim kesintisi turunun etkisini görmek için beklerken, petrol fiyatları zamana işaret etti.

Brent 6 sent artışla varil başına 75,47 dolara yükselirken, ABD ham petrolü 2 sent artışla 70,66 dolara çıktı.

İlgili Haberler