Asya borsaları teknoloji rallisi ve Fed faiz indirimi bahisleriyle yükseldi
Asya hisseleri teknoloji hisselerindeki rallinin etkisiyle son üç haftanın en yüksek seviyesine çıkarken, ABD perakende satış verilerinin Fed'in bu yıl içinde faiz indirimine gideceği beklentilerini güçlendirmesinin ardından dolar değer kaybetti.
MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,72 yükselirken, bölgedeki teknoloji hisseleri %1,6 artışla rekor seviyeye ulaştı.
Japonya'da Nikkei %0,59 yükselirken, Çin'de mavi çipli hisse senetleri %0,42 düştü. Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1,3 yükseldi.
Salı günü açıklanan veriler, ABD perakende satışlarının Mayıs ayında çok az arttığını ve bir önceki ayın verilerinin önemli ölçüde daha düşük revize edildiğini göstererek ekonomik faaliyetin ikinci çeyrekte cansız kaldığını ortaya koydu.
CME FedWatch aracının gösterdiğine göre, veriler Eylül ayı için faiz indirimi beklentilerinde küçük bir artışa yol açtı ve traderlar bir gün önceki %61'lik ihtimale kıyasla %67'lik bir gevşeme ihtimalini fiyatladı. Piyasalar bu yıl için 48 baz puanlık indirim fiyatlıyor.
OCBC'de yatırım stratejisi genel müdürü olan Vasu Menon, "(Fed'in) faiz indirimine ilişkin görüşünü desteklemek için daha fazla veriye ihtiyacı olacak ve yatırımcılar bir ya da iki veri noktasına aşırı tepki vermemeli" dedi.
Geçen hafta, ılımlı ABD enflasyon verileri, bu yıl üç çeyrek puanlık faiz indirimi için önceki medyan tahminlerini bire indiren Fed yetkililerinin genel şahin duruşuyla tezat oluşturdu.
Menon, "Faiz indirimleri 2025 için daha güçlü bir hikaye ama bu sorun değil çünkü 2024 belirsiz kalsa bile önümüzdeki iki yıl içinde daha büyük bir şekilde gerçekleşeceğine dair umut var ve bu da piyasaları desteklemeye devam edecek" dedi.
Son verilerle moral bulan Fed yetkilileri, bu yılın sonuna kadar bir ya da iki faiz indirimi beklentisine temkinli bir şekilde yaklaşırken, enflasyonun soğuduğuna dair daha fazla teyit ve hala güçlü olan işgücü piyasasından herhangi bir uyarı işareti arıyor.
S&P 500 ve Nasdaq Salı günü rekor seviyelerde kapandı ve Nvidia teknolojinin ağır topu Microsoft'u tahtından indirerek dünyanın en değerli şirketi oldu.
ABD piyasalarının Çarşamba günü kapalı olması nedeniyle gün boyunca işlemlerin durgun geçmesi bekleniyor. Döviz piyasalarında, ABD birimini altı rakibine karşı ölçen dolar endeksi en son 105,29 seviyesindeyken, euro 1,0738 dolar seviyesinde sabit kaldı.
Tek para birimi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un iktidardaki merkezci partisinin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde hezimete uğramasının ardından erken seçim çağrısında bulunması sonrası baskı altında kaldı. Sterlin, Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) politika kararına zemin hazırlayacak olan İngiltere enflasyon verileri öncesinde erken işlemlerde 1,2704$ seviyesinde yatay seyretti ve merkez bankasının faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor.
Enflasyon raporunun, İngiltere'nin enflasyon oranının Nisan ayındaki %2,3 seviyesinden Mayıs ayında BoE'nin %2'lik hedefine gerilediğini göstermesi bekleniyor.
Ballinger Group'ta döviz piyasaları analisti olan Kyle Chapman, Çarşamba günkü Mayıs ayı enflasyon raporunun belirleyici faktör olacağını ve hizmet enflasyonunun tekrar rayına oturması halinde bir indirimin hala masada olabileceğini söyledi.
Chapman "Çökmediği sürece, İngiltere Merkez Bankası'nı sürdürülebilir bir şekilde düşüş yolunda olduğuna ikna etmek için birkaç kanıta ihtiyacımız olacağını düşünüyorum" dedi.
Asya'da, Japon yeni dolar başına 157,83 seviyesinde çok az değişerek geçen hafta gördüğü altı haftanın en düşük seviyesi olan 158,255'e yakın seyretti. Para birimi, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki faiz oranları arasındaki büyük farkın baskısı altında kalmaya devam ediyor.
Japonya Merkez Bankası'nın Nisan ayı politika toplantısının tutanakları, politika yapıcıların zayıf yenin fiyatlar üzerindeki etkisini tartıştığını ve bazılarının enflasyonun aşırı yükselmesi halinde faiz oranlarını beklenenden daha erken artırma ihtimalini işaret ettiğini gösterdi.
Emtia piyasalarında petrol fiyatları, Rusya ile Ukrayna arasında ve Orta Doğu'da tırmanan çatışmalara ilişkin endişelerin ABD ham petrol stoklarındaki beklenmedik artışın ardından talep endişelerini dengelemesiyle dalgalandı.