Asya borsaları yeni haftaya risk iştahı yüksek başladı

Asya borsaları yeni haftaya risk iştahı yüksek başladı

ABD ve AB enflasyon verilerine yaklaşırken haftanın ilk işlem günü Asya hisseleri yükseliyor.

A+A-

Asya hisseleri Pazartesi günü, yatırımcıların ABD'de faiz oranlarının düşürülmesine zemin hazırlayabilecek önemli bir enflasyon raporuyla sonuçlanacak yoğun bir veri haftasına hazırlanmalarıyla birlikte yükselişe geçti.

ABD ve İngiltere'deki tatiller, Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan çekirdek kişisel tüketim harcamalarına (PCE) ilişkin Cuma günkü rakamlar öncesinde zayıf bir ticarete neden oldu. Medyan tahminler Nisan ayında %0,3'lük bir artışla yıllık hızın %2,8'de kalacağı ve risklerin aşağı yönlü olacağı yönünde.

TD Securities bir notunda "Tüketici ve üretici fiyat verileri, çekirdek PCE enflasyonunun yıla güçlü bir başlangıç yaptıktan sonra Nisan ayında daha fazla ivme kaybettiğine işaret ediyor. Nitekim, çekirdek endeksin Mart ayındaki %0,32'ye ve %0,25'lik ilk tahmine kıyasla aylık bazda %0,22 artmasını bekliyoruz" dedi ve ekledi:

"Ayrıca manşet enflasyonun aylık %0,23 artmasını, süper çekirdeğin ise %0,26'ya gerilemesini bekliyoruz."

Euro bölgesindeki enflasyon rakamları da Cuma günü açıklanacak ve %2,5'e yükselmesi beklenen rakamlar Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta politikasını gevşetmesini engellemeyecek.

Politika yapıcılar Piero Cipollone ve Fabio Panetta, hafta sonu yaklaşan bir indirime işaret ederken, piyasalar 6 Haziran'da %3,75'e gevşeme olasılığının %88 olduğunu ima ediyor.

Kanada Merkez Bankası da önümüzdeki hafta gevşemeye gidebilirken, Fed'in ilk hamlesi için Eylül ayına kadar bekleyeceği düşünülüyor. 

Bu hafta, aralarında New York Fed'in etkili başkanı John Williams'ın da bulunduğu en az sekiz Fed yetkilisi konuşma yapacak.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyon hedefleme çerçevelerinde ihtiyatlı bir şekilde ilerleyeceklerini belirterek, yıllarca süren ultra kolay para politikasının ardından Japonya için bazı zorlukların "benzersiz bir şekilde zor" olduğunu kaydetti.

BOJ politika toplantısını 14 Haziran'da yapacak ve küresel eğilime uyarak faiz oranlarını %0,15 gibi sınırlı bir oranda da olsa yeniden artırma ihtimali var.

Dünyanın büyük bir kısmında borçlanma maliyetlerinin düşme ihtimali hisse senetleri ve emtialar için olumlu olsa da birçok piyasa geçen hafta kar realizasyonuyla karşılaştı.

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi geçen hafta %1,5 düşerek iki yılın zirvesinden uzaklaştıktan sonra %0,4 değer kazandı.

Tayvan hisse senetleri teknoloji yükselişi dalgasıyla şimdiye kadar aylık %7'den fazla tırmanarak rekor seviyeye ulaştı. Japonya Nikkei haftanın ilerleyen günlerinde Tokyo tüketici fiyatlarına ilişkin bir okuma öncesinde %0,3 yükseldi.

Çin'in mavi çipleri Cuma günü açıklanacak olan Mayıs ayı imalat ve hizmet anketleri öncesinde %0,2 yükseldi.

EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,1 gerilerken, FTSE vadeli işlemleri kapalı kaldı.

S&P 500 vadeli işlemleri, Nasdaq vadeli işlemleri gibi %0,1 düştü. Nasdaq, Nvidia'nın beklentileri aşmasının ardından geçen hafta rekor seviyelere ulaştı.

Gerçekten de, Nvidia tek başına bu yıl S&P 500'ün kazançlarının dörtte birini oluştururken, Muhteşem 7 teknoloji sevgilisi yıl için %24 artış gösterdi.

Döviz piyasalarında dikkatler yine yen ve 160.00 seviyesi öncesinde Japon müdahalesi riski üzerinde yoğunlaştı. Dolar geçen hafta %0,9 değer kazanarak 156,78 yen seviyesine yükseldi ve son zirve noktası olan 160,245 seviyesine yaklaştı.

Japonya, tahvil getirilerinin son 12 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının para biriminin düşüşünü yavaşlatamamasının ardından, hafta sonu Yedi Grup (G7) finans liderlerinin bir araya geldiği toplantıda aşırı yen düşüşlerine karşı koyma çabasını yeniledi.

Euro 1,0845$'da sabit kaldı ve son zirve noktası olan 1,0895$'ın altında kaldı.

Altın, geçen hafta %3,4 gerileyerek 2.449,89 $ ile bir zamanların zirvesine ulaştıktan sonra ons başına 2.340 $ seviyesinde tutundu.

Petrol fiyatları, ABD sürüş sezonu bu hafta başlarken taleple ilgili endişeler nedeniyle dört ayın en düşük seviyelerine yakın kaldı. Yatırımcılar OPEC+'nın 2 Haziran'daki çevrimiçi toplantısında yeni üretim kesintilerini tartışıp tartışmayacağını görmek için bekliyor, ancak analistler bir hamle için fikir birliği olacağından şüphe duyuyor.
Brent 18 sent artışla varil başına 82,30 dolar olurken, ABD ham petrolü 23 sent artışla varil başına 77,95 dolara yükseldi.

İlgili Haberler