Asya borsaları yeni haftaya tökezleyerek başladı

Asya borsaları yeni haftaya tökezleyerek başladı

Asya borsaları yeni haftaya zayıf girerken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un erken seçim kararı alması ve Avrupa'daki aşırı sağın sandıktan güçlenerek çıkmasıyla euro geriledi.

A+A-

Asya hisse senetleri Pazartesi günü, tüccarların ABD işgücü piyasasının hala sıkışık olması nedeniyle Fed'in bu yıl faiz indirimine gideceğine dair bahisleri büyük ölçüde azaltmasıyla gerilerken, Fransa'daki erken seçim çağrısı daha geniş siyasi endişeleri tetikledi ve euro üzerinde baskı yarattı.
Avustralya, Çin, Hong Kong ve Tayvan'ın resmi tatilde olması nedeniyle Asya'da işlemler zayıfladı, ancak MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi yine de %0,46 düştü.

ABD vadeli işlemleri hafifçe gerilerken, S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemlerinin her biri yaklaşık %0,03 düştü ve dolar yeniden yükselişe geçti.
Küresel risk rallisinin durması, ABD ekonomisinin Mayıs ayında beklenenden çok daha fazla istihdam yarattığını ve yıllık ücret artışının yeniden hızlandığını gösteren ve işgücü piyasasının dayanıklılığının altını çizen Cuma günkü tarım dışı istihdam raporunun ardından geldi.
Vadeli işlemler, geçen hafta 50 baz puan olan Fed'in yaklaşık 36 baz puan (bps) değerinde kesinti yapacağını gösteriyor. Eylül ayında başlayacak bir gevşeme döngüsü için olasılıklar da uzadı.

Son gelişmeler Fed'in Çarşamba günü açıklayacağı politika kararı ve hemen öncesinde açıklanacak olan Mayıs ayı ABD enflasyon rakamları öncesinde yaşandı. ING'nin Asya-Pasifik bölgesel araştırma müdürü Rob Carnell, "Fed'in bu yıl üç faiz indirimi öngörmeye devam etmesi çok zor olacak" dedi ve şöyle devam etti:
"Fed konuşmacılarının birçoğu sadece bir (indirim) olasılığından bahsediyor. En olası sonuç üç indirimin ikiye inmesi olsa da, sadece bire inmesi de mümkün"
ABD Hazine tahvil getirileri de Pazartesi günü benzer şekilde yükselerek daha uzun vadeli ABD faiz beklentilerini yansıttı. İki yıllık getiri ve gösterge 10 yıllık getirinin her biri yaklaşık 1 bp artışla sırasıyla %4,8826 ve %4,4414 oldu.
Yen, dolar karşısında %0,1 düşerek 156,87 seviyesine geriledi. Doları altı emsalinden oluşan bir sepete karşı ölçen dolar endeksi 105,10'a yükseldi.
Japonya'nın Nikkei zayıf yenden faydalandı ve %0,42 yükseldi. Japonya Merkez Bankası (BOJ) da bu hafta iki günlük para politikası toplantısını gerçekleştirecek ve devasa tahvil alımlarını nasıl azaltmayı planladığı konusunda yeni bir rehberlik sunabilir.


İlgili Haberler