Asya borsaları yeni haftaya toparlanarak başladı

Asya borsaları yeni haftaya toparlanarak başladı

Asya hisseleri, ABD ve İngiltere'deki güvercin görünümleri umarak toparlanıyor.

A+A-

Asya hisseleri Pazartesi günü, kazançlarla dolu bir haftaya ve ABD ile İngiltere'nin gevşemeye kapı aralayabileceği, Japonya'nın ise "normalliğe" doğru bir adımla borçlanma maliyetlerini artırabileceği üç merkez bankası toplantısı öncesi yükselişle haftaya başladı. Petrol fiyatları, İsrail ve ABD'nin Lübnanlı silahlı grup Hizbullah'ı suçladığı İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ne yapılan roket saldırısının ardından Orta Doğu'da genişleyen bir çatışma korkusuyla yükseldi.

Bu hafta ayrıca Temmuz ayı ABD istihdam raporu, yakından izlenen ABD ve küresel imalat anketleri ile Euro Bölgesi gayri safi yurtiçi hasıla ve enflasyon verileri açıklanacak. ABD Hazinesi bu çeyrekte ne kadar tahvil satmayı planladığını açıklarken, Çin'in politbüro toplantısı geçen haftaki sürpriz faiz indirimlerinin ardından daha fazla teşvik ortaya çıkarabilir. Haziran ayı enflasyon raporunun iyi gelmesinin ardından piyasalar, Fed'in Çarşamba günkü politika toplantısında Eylül ayında faiz indirimi için zemin hazırlayacağını düşünüyor.

Vadeli işlemler çeyrek puanlık bir gevşeme için tamamen fiyatlanmış durumda ve hatta 50 baz puanlık %12'lik bir ihtimal güçleniyor ve Noel'e kadar 68 baz puanlık gevşeme fiyatlanmış durumda. Goldman Sachs analistleri bir notta, "FOMC sabit kalmaya hazırlanıyor, ancak muhtemelen Eylül ayındaki bir sonraki toplantıda bir indirimin daha olası hale geldiğinin sinyalini vermek için açıklamasını revize edecek" diye yazdı ve "Şimdi Fed patikasına yönelik riskleri, piyasa fiyatlamasının üç aylık faiz indirimi temelimizin biraz aşağıya doğru eğildiğini görüyoruz" şeklinde sözlerini sürdürdü.

Japonya Merkez Bankası da Çarşamba günü toplanıyor ve piyasalar %70 ihtimalle faizleri 10 baz puan artırarak %0,2'ye yükselteceğini, bir miktar ihtimalle de 15 baz puan artırabileceğini öngörüyor. Yatırımcılar İngiltere Merkez Bankası'nın Perşembe günkü toplantısında faizleri düşürüp düşürmeyeceğinden daha az emin; vadeli işlemler %51 ihtimalle faizlerin %5'e düşürüleceğini gösteriyor.

İlgili Haberler