Asya borsaları yükselişini haftanın son işlem gününe taşıdı

Asya borsaları yükselişini haftanın son işlem gününe taşıdı

Asya hisse senetleri Cuma günü yükselerek kazançlarını dördüncü aya taşımaya hazırlanırken, yatırımcılar Avrupa ve ABD'den gelecek ve muhtemelen küresel faiz oranlarının seyrini belirleyecek olan enflasyon verilerini bekliyor.

A+A-

Perşembe günü açıklanan verilere göre, tüketici harcamalarındaki aşağı yönlü revizyon ABD ekonomisinin ilk çeyrekte beklenenden daha yavaş büyüdüğü anlamına gelirken, Hazine getirileri ve dolar üzerinde baskı yarattı.

CME FedWatch aracına göre, ekonomik veriler Fed'in bu yıl faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentileri de artırdı ve piyasa fiyatlamaları Eylül ayında faiz indirimine gidilmesini yazı tura atma ihtimaline bağladı. Yıl için, traderlar 35 baz puanlık gevşeme fiyatlıyor.

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,55 yükselerek Perşembe günü gördüğü üç haftanın en düşük seviyesinden uzaklaştı. Endeks haftalık bazda %1,4 düşüşe hazırlanıyor ancak Mayıs ayında %2,7 artış göstererek üst üste dördüncü ay yükseliş kaydetti.

Japonya Nikkei %0,20 arttı ve ay boyunca yatay seyretti. Çin hisse senetleri de yükseldi, mavi çip endeksi %0,23 artarken Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1,3 yükseldi.

Çin piyasalarındaki yükseliş, Cuma günü resmi bir fabrika anketinin gösterdiği üzere, ülkenin imalat faaliyetlerinin Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde düşmesine rağmen gerçekleşti. Yumuşak sonuç, uzun süredir devam eden emlak krizinin işletmeler, tüketiciler ve yatırımcılar üzerinde baskı yaratmaya devam etmesi nedeniyle yeni teşvik çağrılarını canlı tuttu.

Finansal piyasalar haftanın ana veri olayı olan ve Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan ABD çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksine ilişkin Cuma günkü Nisan ayı raporu için zaman kolluyor.

IG'de piyasa analisti olan Tony Sycamore, bu hafta başında Avustralya ve Almanya enflasyon raporlarında yaşanan yukarı yönlü sürprizlerin ardından piyasanın Avrupa ve ABD PCE enflasyon verilerine daha temkinli yaklaştığını söyledi.

Fed politika yapıcıları, işgücü piyasası güçlü kalmaya devam etse bile enflasyonun bu yıl düşmesini beklemeye devam ediyor ve politika faizini geçen Temmuz ayından bu yana tuttukları %5,25-%5,5 aralığından düşürmek için acele etmiyorlar.

Çarşamba günü son dört haftanın en düşük seviyesi olan 157,715'i gören yen en son dolar başına 156,74 seviyesindeydi. Para birimi 29 Nisan'da 160,245 ile son 34 yılın en düşük seviyesine gerileyerek en az iki şüpheli müdahale turuna yol açtı.

Saxo'nun döviz stratejisi müdürü Charu Chanana'ya göre Japon yetkililer, muhtemelen daha zayıf ABD ekonomik verilerini ve Japon yenini desteklemek için Fed politikasında bir değişikliği bekleyerek son sözlü uyarılarında nispeten ölçülü davrandılar.

Ancak Fed'in faizleri yalnızca yıl sonuna doğru indirmesi muhtemel göründüğünden, zayıf yen, ABD ve Japonya getirileri arasındaki büyük farkın hedefinde kaldı ve tüccarlar yatırımlarını daha yüksek getirili para birimlerinde fonlamak için yen kullanıyor.

Cuma günü açıklanan verilere göre Japonya'nın başkentinde çekirdek tüketici fiyatları Mayıs ayında elektrik faturalarındaki artışa bağlı olarak %1,9 yükselirken, yakıt etkisi hariç fiyat artışının azalması merkez bankasının bir sonraki faiz artırımının zamanlamasına ilişkin belirsizliği arttırdı.

ABD para birimini altı rakibine karşı ölçen dolar endeksi 104,77 seviyesindeydi ve Mayıs ayında %1,5 düşüşle dört aylık kazanç serisini sonlandırdı.

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın politikasını etkileyecek olan Euro bölgesi enflasyon raporu öncesinde en son 1,0828$'a ulaştı. Merkez Bankası'nın Haziran ayında faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılıyor ancak bundan sonra ne olacağı belirsizliğini koruyor.

Piyasalar bu yıl 60 baz puanlık ECB indirimi fiyatlıyor.

Emtia piyasalarında petrol fiyatları, ABD benzin stoklarındaki sürpriz artışın piyasayı baskılamasının ardından geriledi. Brent vadeli kontratları %0,31 düşüşle varil başına 81,61$ olurken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü CLc1 %0,36 düşüşle 77,63$ oldu.

Altın fiyatları %0,12 artışla 2.345,93$'a yükseldi ve Mayıs ayında %2'nin üzerinde kazanç elde etti.

İlgili Haberler