Asya borsaları yükseliyor, dolar güç kaybediyor

Asya borsaları yükseliyor, dolar güç kaybediyor

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole sempozyumunda faiz indirimine yeşil ışık yakması sonrası Asya borsaları yeni haftaya risk iştahı yüksek başlarken, dolarda ise gerileme sürüyor.

A+A-

Asya hisseleri Pazartesi günü temkinli bir şekilde yükselirken, yatırımcıların ABD ve Avrupa'da faiz indirimlerinin önünü açacağını umduğu enflasyon verileri öncesinde dolar ve tahvil getirileri düşüşe geçti.

Petrol fiyatları, İsrail ve Hizabullah'ı n Pazar günü karşılıklı roket atışları ve hava saldırıları gerçekleştirmesinin ardından %0,8 yükseldi ve çatışmanın tırmanması halinde olası arz kesintilerine ilişkin endişeleri artırdı.

Brent 55 sent artışla varil başına 79,57 dolara yükselirken, ABD ham petrolü 56 sent artışla varil başına 75,39 dolara çıktı.

Yatırımcılar ayrıca yapay zekanın gözdesi Nvidia'nın Çarşamba günü  piyasanın aşırı yüksek beklentilerini karşılayıp karşılayamayacağını görmek için kazançlarını merakla bekliyor.

Hisse senedi, S&P 500'ün bugüne kadarki %17'lik kazancının yaklaşık dörtte birini oluşturarak bugüne kadar yaklaşık %150 artış gösterdi.

Broker Pepperstone'un araştırma müdürü Chris Weston, “Nvidia konsensüs beklentilerini aşacaktır, her zaman aşarlar, ancak yatırımcılar, gelirin analistlerin konsensüsünün 2 milyar dolar üzerinde gelmesini görmeye çok alışkınlar, aksi takdirde kolayca bir haber satma olayı görebiliriz” dedi.

Weston, bunun Nvidia'nın 30 milyar dolar veya daha fazla satış raporlaması ve 3. çeyrek için 33 milyar dolar veya üzerinde bir öngörüde bulunması gerektiği anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.

Pazartesi günü, S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemleri bir miktar düşüşle başladıktan sonra sabit kaldı.

EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,2 düşerken, FTSE vadeli işlemleri tatil nedeniyle kapalıydı.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi geçen hafta %1,1 yükseldikten sonra %0,8 artarken, Güney Kore neredeyse hiç değişmedi. Çin mavi çipleri de yatay seyretti.

Japonya Nikkei (.N225), yeni sekme açılıyor, güçlenen yenin ihracatçı hisselerini baskılamasıyla %1,0 değer kaybetti.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın gevşeme politikasına başlama zamanının geldiğini söylemesi ve merkez bankasının işgücü piyasasında daha fazla zayıflama görmek istemediğini vurgulamasının ardından yen, genel olarak zayıflayan dolar karşısında sıçrama yaptı.

NAB piyasa ekonomisi müdürü Tapas Strickland, “Önemli olan, diğer Fed yetkilileri tarafından kullanılan ‘kademeli/dereceli’ gibi uyarıların dikkate değer bir şekilde yokluğuydu” dedi.

Strickland, “6 Eylül'deki istihdam raporu, Powell'ın istihdama yönelik aşağı yönlü riskleri önlemek ve güçlü bir işgücü piyasasını sürdürmek için faiz oranlarını düşürmeye istekli olması nedeniyle açıkça önemli” dedi ve ekledi: "Özetle, Powell yumuşak iniş ihtimalini artırdı.”

İlgili Haberler