Asya borsalarında ralli sonrası düşüşler başladı

Asya borsalarında ralli sonrası düşüşler başladı

Asya hisseleri yaşanan rallinin ardından düşüşe geçti, ABD borsalarının açılışını beklemeye başladı.

A+A-

Asya hisseleri bir önceki seanstaki yükselişin ardından Salı günü karışık bir seyir izlerken, Avrupa'da faiz indiriminin yaklaştığına dair artan bahisler bazı önemli enflasyon verileri öncesinde risk iştahını destekledi.

Avrupa Merkez Bankası'ndan bir dizi yetkili, enflasyon yavaşladıkça ECB'nin faiz oranlarını düşürmek için alanı olduğunu söyledi ve 6 Haziran'da faiz indirimi beklentilerinin altını çizdi. Tartışmalar artık sonraki hamlelere kayarken, piyasalar bu yıl Ekim ayına kadar iki faiz indirimini tamamen fiyatlamış durumda.

Bu durum Wall Street hisse senedi vadeli işlemlerinin resmi tatilin ardından ABD piyasalarının yeniden açılması öncesinde güçlenmesine yardımcı oldu. S&P 500 vadeli işlemleri %0,1 ve Nasdaq vadeli işlemleri, günün ilerleyen saatlerinde faiz görünümüne ilişkin son rehberlik için Federal Rezerv konuşmacılarının sıralanmasından önce %0,2 arttı.

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi Pazartesi günü %0,9 değer kazandıktan sonra Hong Kong'un Hang Seng endeksindeki %0,7'lik kazanç sayesinde %0,4 yükseldi.

Japonya Nikkei (.N225), yeni sekme açılır, ise %0,3 düşerek bir gün önceki %0,7'lik yükselişin bir kısmını tersine çevirdi.

IG analisti Tony Sycamore "Kuzey yarımkürede yaz mevsimine giriyoruz. Geleneksel olarak bu dönem, piyasaların sürüklenme moduna girme eğiliminde olduğu bir dönemdir. Kazanç sezonunu atlattık" dedi ve ekledi:

"Bir itici güç bulmak için sol alandan bir şey olması gerekir ve bunun yerine, genellikle piyasaların yükseldiğini görürüz ve bence şu anda gördüğümüz de bu."

Çin'in mavi çipleri Pekin'in yarı iletken endüstrisine daha fazla yatırım yapma taahhüdüyle teknoloji hisselerinin artmasıyla bir gün önce %1 yükseldikten sonra %0,1 değer kaybetti.

Bu haftanın en büyük risk olayları, Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan çekirdek kişisel tüketim harcamalarına (PCE) ilişkin ABD rakamlarının ve Euro bölgesi enflasyon verilerinin ticaret tonunu belirleyeceği Cuma gününe kadar gerçekleşmeyecek.

Döviz piyasalarında, tüccarlar PCE'nin açıklanması için pozisyon alırken dolar üçüncü seansta da geriledi. Medyan tahminler Nisan ayında %0,3'lük bir artışla yıllık hızın %2,8'de kalacağı ve risklerin aşağı yönlü olacağı yönünde.

Japon yeni dolar başına 156,80 seviyesinde sabitlenerek kilit 157 seviyesinden biraz daha güçlendi. Bununla birlikte, Yeni Zelanda dolarının Salı günü 96,56 yen ile 17 yılın zirvesine ulaşmasıyla birlikte, bir dizi yüksek getirili para birimi karşısında zayıflamaya devam etti.

Güçlü carry talebi sayesinde kivi 2-1/2 ayın en yüksek seviyesi olan 0,6155 dolara ulaştı.

Nakit Hazine tahvilleri piyasası geçen hafta darbe aldıktan sonra tatilden çok az hareketle döndü. İki yıllık tahvil getirisi bir önceki hafta 13 baz puan artarak %4,9396'ya gerilerken, 10 yıllık tahvil getirisi bir önceki hafta 5 baz puan artarak %4,4649'da kaldı.

Petrol fiyatları Salı günü çoğunlukla istikrarlı seyretti. Brent vadeli işlemleri %0,1 artışla varil başına 83,19 dolara yükseldi.

Altın fiyatları üçüncü günde de yükselerek %0,1 artışla ons başına 2.354,23 dolar oldu.

İlgili Haberler