Asya borsalarında risk iştahı yükseldi

Asya borsalarında risk iştahı yükseldi

Asya hisse senetleri, günün ilerleyen saatlerinde konuşacak olan Fed yetkililerinin açıklamaları öncesinde Wall Street'teki yükselişi takip ederken, Avustralya doları sabit kaldı ve yerel hisseler ülkenin faiz oranı kararı öncesinde yükseldi.

A+A-

Avrupa'daki siyasi kargaşaya ilişkin azalan endişeler de piyasadaki canlı havaya katkıda bulundu ve EUROSTOXX 50 vadeli işlemlerini %0,6 yükselterek geçen haftaki sert kayıplarının bir kısmını tersine çevirdi. FTSE vadeli işlemleri de benzer şekilde %0,43 yükseldi.

Salı günü Asya'da ana piyasa odağı Avustralya Merkez Bankası'nın (RBA) politika kararıydı ve beklentiler merkez bankasının faiz oranlarını sabit tutacağı yönündeydi.

Bununla birlikte, odak noktası, potansiyel bir gevşeme döngüsü için ileriye dönük herhangi bir rehberlik olacaktır.
Avustralya hisse senetleri bölgesel emsallerine paralel olarak %0,9 artış gösterirken, Aussie son olarak %0,07 artışla 0,6617$ seviyesindeydi.

RBC Capital Markets Asya FX stratejisi başkanı Alvin Tan, "RBA'nın bugün evrensel olarak faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor" dedi.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi Wall Street'teki gece rallisinin yardımıyla %0,68 yükseldi.

Westpac ekonomisti Jameson Coombs, "Dirençli bir ekonomiye ilişkin iyimserlik, iyileşen kurumsal kazançlar ve faiz indirimlerinin potansiyel başlangıcı hisse senetlerini destekledi ve rallinin sadece birkaç mega-cap teknoloji hissesinde yoğunlaştığı endişelerine meydan okudu" dedi.

Japonya Nikkei %0,83 yükselirken, Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,14 yükseldi. Çin mavi çipleri %0,17 artış gösterdi.

Norveç, İngiltere ve İsviçre merkez bankaları da bu hafta toplanacak ve ilk ikisinin faiz oranlarını sabit tutması ve İsviçre Merkez Bankası'nın 25 baz puanlık (bps) bir gevşeme daha yapması bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde ise Salı günü en az altı Fed konuşmacısının katılacağı toplantı, geçen haftaki politika kararının ardından ABD'nin faiz görünümü hakkında daha fazla ipucu sağlayabilir.

Vadeli işlemler şu anda 2024 yılının geri kalanı için yaklaşık 45 baz puanlık Fed indirimine işaret ediyor. Para birimlerinde, dolar Salı günü karışık seyretti ve %0,04'lük marjinal bir düşüşle 157,68 yen oldu. Euro bir miktar düşerek 1,0729$'a gerilerken, sterlin %0,04 artışla 1,27105$'a yükseldi.

Çin'in onshore yuanı, ülke ekonomisini desteklemek için Pekin'den daha fazla desteğe ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Pazartesi günkü karışık ekonomik verilerle kısmen zayıflayarak dolar başına 7,2554 ile yedi ayın en düşük seviyesine yaklaştı.

Societe Generale analistleri, "Çin'in Mayıs ayı ekonomik verileri, politika yapıcıların kırılgan toparlanmayı sürdürmek için yapması gereken çok şey olduğunu gösteriyor. Arz tarafı ve dış talep, sanayi üretimi büyümesindeki ılımlılığa rağmen iç talepten daha güçlü kaldı."

Başka yerlerde petrol fiyatları, daha güçlü bir talep görünümü ve OPEC+ üreticilerinin bu yılın dördüncü çeyreğinden itibaren arzı artırma planlarını duraklatabileceği veya tersine çevirebileceğine dair yatırımcı güveni ile yükseldi. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,11 artışla varil başına 84,34 $ olurken, ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri varil başına 80,34 $'a yükseldi.

Spot altın %0,13 artışla ons başına 2.321,99$'a yükseldi.

İlgili Haberler