Asya borsalarında sert yükseliş: Resesyon fiyatlaması bitti mi?

Asya borsalarında sert yükseliş: Resesyon fiyatlaması bitti mi?

Japon hisse senetleri yükselirken, piyasalar sert satışların ardından toparlandı.

A+A-

Merkez bankası yetkililerinin yatırımcıların sinirlerini yatıştırmak için uygun tonda açıklamalar yapmasının ardından Japon hisse senetleri Salı günü açılışta sıçrayarak sarsılan Asya hisse senedi piyasalarındaki toparlanmayı destekledi ve hatta bazılarında devre kesicileri tetikledi.

Nikkei ticaretin açılış dakikalarında %8'den fazla yükselerek 34.000'in üzerine çıktı ve Pazartesi günkü 31.458 kapanışından keskin bir şekilde toparlandı. Endeks, 1987'deki Kara Pazartesi çöküşünden bu yana en kötü satışını gerçekleştirerek %12,4 düşmüştü.

Wall Street de S&P 500 vadeli işlemlerinin erken işlemlerde %0,9 toparlanmasıyla daha istikrarlı görünürken, Nasdaq vadeli işlemleri %1,2 yükseldi. S&P 500 Pazartesi günü %3,00 değer kaybederken Nasdaq Composite %3,43 değer kaybetti. Broker Pepperstone'un araştırma müdürü Chris Weston, "Dün Asya piyasalarında görülen ve ağırlıklı olarak marj pozisyonlarının önemli ölçüde tasfiye edilmesiyle gerçekleşen nefes kesici ve tarihi hareketlerin ardından, bugün açılışta sağlam bir karşı ralli bekliyoruz" dedi.

Ancak Nikkei için ima edilen volatilite seviyesinin %70 gibi yüksek bir seviyede olduğunu ve bunun da bir süre daha devam edebileceğini gösterdiğini belirtti.

Para birimleri de Pazartesi günkü keskin hareketlerin bir kısmını tersine çeviriyor gibi görünüyordu, dolar Pazartesi günü 141.675'e kadar %1.5 düştükten sonra 145.64 yen'e yükseldi. Yen, yatırımcıların daha yüksek getirili varlıklar satın almak için düşük oranlarda yen borçlandıkları carry trade işlemlerinden sıkılmasıyla son seanslarda yükseldi.

Dolar, güvenli liman İsviçre frangı karşısındaki kayıplarını azaltarak 0,8430 seviyesinden 0,8546 frank seviyesinde tutundu. Hazine tahvil getirileri de kısmen ABD ISM hizmetler endeksinin Temmuz ayı için 51,4'e yükselmesine tepki olarak en düşük seviyelerinden inmişti. Özellikle istihdam endeksi 5 puanlık artışla 51,1'e yükselerek geçen haftaki bordro raporunun işgücü piyasasındaki zayıflığı abartmış olabileceğini gösterdi.

Ödeme şirketi Convera'nın Avusturya merkezli küresel makro stratejisti Boris Kovacevic, "Bu tür tarihi satışların dibini ölçmek karmaşıktır ve yatırımcılar büyük olasılıkla sermayeyi hisse senedi piyasalarına geri dökmeden önce temkinli kalacaktır" dedi ve ekledi:

"Ancak dolar-yen paritesi beş hafta önceki zirvesinden bu yana %12 düştü ve aşırı satım bölgesinde bulunuyor. Bu nedenle yen, ABD makro verilerinde yatırımcıların resesyon ticaretini yeniden gözden geçirmesine yol açacak herhangi bir yukarı yönlü sürprize karşı savunmasızdır. Bu da Japon hisse senetlerinin istikrara kavuşmasına yardımcı olacaktır."

10 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri bir ara %3,667'ye kadar geriledikten sonra %3,84'e geri döndü. Fed San Francisco Başkanı Mary Daly'nin işgücü piyasasının bir gerileme sürecine girmesini önlemenin "son derece önemli" olduğunu söylemesi üzerine Fed yetkilileri piyasaları rahatlatmak için ellerinden geleni yaptı.

Daly, gerektiğinde faiz oranlarını düşürmeye açık olduğunu ve politikanın proaktif olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar, Fed'in Eylül toplantısında 50 baz puanlık bir indirime gideceği yönündeki piyasa beklentilerini destekledi ve vadeli işlemler bu kadar büyük bir hamle için %87'lik bir şansa işaret ediyor. Piyasada bu yıl için yaklaşık 115 baz puanlık ve 2025 için de benzer miktarda bir gevşeme fiyatlandı.

Değerli metallerde altın, yatırımcıların başka yerlerdeki kayıpları karşılamak için kar elde ettiği söylentileri arasında güvenli liman olarak yükselmedi. Spot altın, gece boyunca %1,52 değer kaybettikten sonra ons başına 2.409 dolar oldu. Enerji piyasalarında, Irak'taki bir askeri üsse yapılan saldırıda birkaç ABD personelinin yaralandığı haberinin daha geniş bir çatışma korkusunu körüklemesiyle petrol fiyatları Salı günü erken saatlerde sıçradı. ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %1,6 artışla varil başına 74,12 dolara yükseldi.

İlgili Haberler