Asya borsalarında yön yukarı 

Asya borsalarında yön yukarı 

Asya hisse senetleri, Fed'in yakında faiz indirimine başlayacağı yönündeki beklentiler sonucunda, küresel yükselişe katılarak artışa geçti. 

A+A-

Hong Kong hisseleri açılışta yükselirken, Çin ana karasındaki hisseler düştü. Japonya ve Avustralya'daki hisse senedi endeksleri yükselirken, Güney Kore'deki göstergeler, ABD hisselerinin yeni zirvelere ulaşması ve küresel hisse senetlerinin yeni bir zirveye ulaşmasının ardından yatay seyretti.

ABD perakende satış verilerinin olumlu görünümü yumuşak iniş umutlarını artırdı ve Fed'in yakında faiz indirimine gideceğine dair iyimserlikle birlikte risk iştahına olumlu yansıdı. Russell 2000 Endeksi son beş seansta yüzde 12 artışla Nisan 2020'den bu yana en iyi performansını sergiledi.

Ichiyoshi Asset Management başkanı Mitsushige Akino, "ABD'deki Russell 2000 Endeksi'nin yükselişinin ardından Japonya'daki küçük çaplı hisseler bugün güçlenmeye hazırlanıyor" dedi.

Avustralya ve Japonya getirileri, ABD'li getirilerin gece boyunca yaşadığı düşüşün ardından geldi. Asya'da hazine tahvilleri getirileri Salı günkü düşüşlerin ardından Çarşamba sabahı hafif yükseldi ve 10 yıllık tahvil getirileri bir baz puan yükseldi. Yeni Zelanda tahvil faizleri, karışık enflasyon verilerinin faiz indirimi görünümünü bulandırmasının ardından hafif yükseldi.

Dolar pek değişmedi. Yen Çarşamba günü erken saatlerde Amerikan doları karşısında üçüncü günde de düşüş yaşadı.

Asya'da açıklanacak ekonomik veriler arasında Singapur'a yönelik ihracat ve Endonezya'daki parasal karar da yer alıyor. Hindistan ve Pakistan'da piyasalar kapalı.

UBS Global Wealth Management'tan Solita Marcelli'ye göre, eğer Fed yumuşak iniş bağlamında oranları önemli ölçüde düşürebilirse, piyasanın daha düşük kaliteli ve döngüsel segmentleri için kazanç artışının yeniden hızlanması konusunda daha iyimser beklentiler ortaya çıkacak." ifadelerini kullandı.

Bazı Wall Street ekonomistleri, Fed'in faiz oranlarını yirmi yılın en yüksek seviyesine çıkardıktan sonra rotayı tersine çevirmek için çok uzun süre beklediği konusunda uyarıyor. Bu arada Uluslararası Para Fonu, birçok büyük ekonomide enflasyonun beklenenden daha yavaş soğuduğu konusunda uyardı ve faiz oranlarının "daha da uzun süre" yüksek kalması nedeniyle küresel büyümeye yönelik potansiyel bir riske işaret etti.

Hisse senedi piyasasının gücü, ekonominin Fed'in en kötü sıkılaştırmasına dayanabileceği iyimserliğiyle desteklendi. Bu bağlamda eToro'dan Bret Kenwell'e göre Salı günkü perakende satış raporunun tahmin edilenden daha iyi olması "sağlıklı" bir gelişmeydi. Kendisi, merkez bankasının zayıflamış bir ekonomiyi desteklemek için acele ettiğini görmektense, Fed'in düşen enflasyon karşısında faiz oranlarını düşürdüğünü görmenin daha iyi olduğunu belirtti.

Janney Montgomery Scott'tan Dan Wantrobski'ye göre Russell 2000'in kazanımları yükselişe işaret ediyor ancak yatırımcıların önümüzdeki oturumlarda potansiyel kar elde etmeye hazır olmaları gerekiyor.

"Russell'ın uzun vadeli aylık grafiği, potansiyelinin daha iyi bir resmini gösteriyor" dedi. Büyük teknolojiden "Russell 2000'in tüm zamanların en yüksek seviyelerine doğru işlem yapabileceğine inanıyoruz, çünkü göreceli güçteki ortalama geri dönüş, sektörün bu yılki liderliğine karşı daha fazla bant genişliğini vurguluyor" dedi.

Emtialarda altın, Salı günü neredeyse yüzde 2 artışla ons başına rekor 2.469,66 dolara ulaştıktan sonra yatay seyrediyor.


Bu haftanın önemli olayları:

Euro Bölgesi TÜFE, Çarşamba

ABD konut başlangıçları, sanayi üretimi, Çarşamba

Fed Bej Kitabı, Çarşamba

Fed'den Thomas Barkin Çarşamba günü konuşuyor

ECB faiz kararı, Perşembe

ABD'nin ilk işsizlik başvuruları, Philadelphia Fed üretimi, Conference Board LEI, Perşembe

Fed'den Mary Daly, Lorie Logan ve Michelle Bowman Perşembe günü konuşacak

Fed'den John Williams ve Raphael Bostic Cuma günü konuşacak


Piyasalardaki ana değişimlerden bazıları:

Hisse senetleri

S&P 500 vadeli işlemleri Tokyo saatiyle 10:35'te yüzde 0,1 düştü

Japonya'da Topix yüzde 0,5 yükseldi

Avustralya S&P/ASX 200 yüzde 0,7 arttı

Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,2 yükseldi

Shanghai Bileşik endeksi yüzde 0,3 düştü

Euro Stoxx 50 vadeli işlemleri yüzde 0,2 arttı


Para birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi pek değişmedi

Euro değişmeden 1,0899 dolarda kaldı

Japon yeni yüzde 0,1 düşerek dolar başına 158,54'e geriledi

Offshore yuanı çok az değişiklik göstererek dolar başına 7,2877 seviyesinde gerçekleşti

Kripto para birimleri

Bitcoin yüzde 1,8 artışla 65.855,77 dolara yükseldi

Ether yüzde 1,7 artışla 3.498,08 dolara yükseldi

Tahviller

10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi iki baz puan artışla yüzde 4,17'ye yükseldi

Avustralya'nın 10 yıllık getirisi iki baz puan düşerek yüzde 4,23'e geriledi

Emtialar

Batı Teksas ham petrol yüzde 0,2 düşüşle varil başına 80,59 dolara geriledi

Spot altın yüzde 0,3 artışla ons başına 2.476,73 dolara yükseldi

İlgili Haberler