Asya hisseleri ABD enflasyon verileri öncesinde yükselişte

Asya hisseleri ABD enflasyon verileri öncesinde yükselişte

Japonya'nın tatile girmesiyle Asya hisse senetleri Pazartesi günü yükselişe geçti ve yatırımcılar küresel büyüme beklentilerine ilişkin bir güncelleme için önemli ABD ve Çin ekonomik verilerini beklemeye koyuldu.

A+A-

Fed için kilit önem taşıyan ABD tüketici fiyatları Çarşamba günü açıklanacak ve ekonomistler hem manşet hem de çekirdekte %0,2'lik bir artış bekliyor. Barclays analistleri bir notta, "Bu muhtemelen Fed'in dezenflasyonun devam ettiğine dair güvenini destekleyecek ve Eylül ayında bir faiz indirimine izin verecektir, ancak hala hedefin üzerinde bir çekirdek çalışma oranı ve daha büyük bir 50bp indirim de masada" dedi.

Analistler, "Ayrıca, manşet perakende satışlarda aylık bazda %0,8'lik güçlü bir artış bekliyoruz, bu da sağlam gelir ve servet temelleri sayesinde ekonominin motoru olan tüketicinin direncinin devam ettiğine işaret ediyor." dedi.

Temmuz ayı perakende satışlarının yanı sıra, sanayi üretimi ve konut başlangıçları verileri ile bölgesel imalat ve tüketici duyarlılığına ilişkin çeşitli anketler de var. Vadeli işlemler piyasası şu anda Fed'in Eylül ayında 50 baz puanlık bir kesintiye gitme olasılığının %49 olduğunu ima ediyor, ancak bu oran Japon hisse senetlerinin serbest düşüşe geçtiği bir hafta önceki %100'lük orandan daha düşük.

Nikkei vadeli işlemleri 35.025 nakit kapanışa kıyasla 35.535'ten işlem gördü, ancak geçen haftaki düşüşten önceki seviyesine tam olarak geri dönmedi. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi Tayvan'daki %1,6'lık sıçramanın öncülüğünde %0,6 arttı. Çin mavi çipleri %0,1 yükseldi. EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,5 ve FTSE vadeli işlemleri %0,4 yükseldi.

S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemleri zayıf işlemlerde bir miktar artış gösterdi. Şu ana kadar S&P 500'ün yaklaşık %91'i kazanç bildirdi ve bunların %78'i Street'i geride bıraktı.

Walmart ve Home Depot şirketlerinin bu haftaki sonuçları ABD'li tüketicilerin durumu hakkında bir fikir verecek. Çin'de Perşembe günü açıklanacak perakende satışlar ve sanayi üretimi rakamlarının ekonominin düşük performans göstermeye devam ettiğini göstermesi ve daha fazla teşvik ihtiyacının altını çizmesi bekleniyor. Döviz piyasalarında dolar %0,2 artışla 146,92 yen seviyesine yükseldi ve geçen haftanın en düşük seviyesi olan 141,68'den uzaklaşırken, euro 1,0915 dolar seviyesinde sabit kaldı.

BofA FX stratejisti Shusuke Yamada, yen carry trade'lerini (daha yüksek getirili varlıklar satın almak için düşük oranlarda borçlanma) çözme telaşının, spekülatif yen kısa pozisyonlarının %60 oranında düşmesiyle çoğunlukla yoluna girdiğini düşünüyor.

Yamada, "Daha uzun vadede, kurumsal doğrudan yabancı yatırımlardan ve uluslararası hisse senetlerinin perakende sahipliğinden yapısal çıkışlar yende zayıflığı sürdürebilir" diye ekledi.

Emtia piyasalarında altın, geçen hafta hafifçe düştükten sonra ons başına 2.424 dolarda tutundu.
Petrol fiyatları, Orta Doğu'da genişleyen bir çatışmanın arzı tehdit edeceği korkusuyla geçen hafta %3,5'lik bir sıçrama yaparak yükseldi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Pazar günü ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüşerek İran'ın askeri hazırlıklarının İsrail'e yönelik geniş çaplı bir saldırıya hazırlandığını gösterdiğini söyledi. Pentagon da nadir görülen bir karar alarak Austin'in nükleer güdümlü füze denizaltısının Orta Doğu'ya konuşlandırılması emrini verdiğini kamuoyuna bildirdi. Brent 20 sent değer kazanarak varil başına 79,86 dolara yükselirken, ABD ham petrolü 34 sent artışla varil başına 77,18 dolara çıktı.

İlgili Haberler